Élet-Stílus

Németország – Szerbia a mai nap rangadóján

Az első körben remeklő németek a győzelmi kényszer alatt játszó szerbekkel találkoznak. Este Anglia javítana.

A csoportmérkőzések második körének kezdete óta „beindult” a világbajnokság, egyre izgalmasabb meccseket és több gólt láthatott a közönség. Valószínűleg ma sem lesz ez másképp, hiszen nagyon fontos pontok sorsáról születik döntés.

Kezdetben rögtön a Németország – Szerbia csata kínál izgalmakat, a D-csoport rangadóján 13:30-kor indul útjára a labda. A Nationalelf az idei világbajnokság talán legmeggyőzőbb játékát mutatta be Ausztrália ellen, Özil vezérletével 4-0-s győzelmet arattak. Még az év közbeni bajnokságban formán kívül lévő Podolski és Klose is megtáltosodott, mindketten gólt is szereztek. A németek mostanában amúgy sem állnak hadilábon a góllövéssel, három felkészülési mérkőzésükön kilencszer találtak be, háromszor a magyar válogatott kapujába. A mindössze 21 éves Özil a vb egyik nagy felfedezettje lehet, már most sztárklubok állnak sorba a Werder Bremen középpályásáért. Nem valószínű, hogy Löw kapitány változtatna az első meccsen pályára küldött csapatán. Szerbia vereség után érkezik, és korántsem áll könnyű feladat előtt. A Ghána ellen elért 0-1azt jelenti, hogy egy mai „nullázással” könnyen matematikailag is kieshetne a vb egyik sötét lovaként számon tartott alakulat. Ugyanígy a döntetlen sem lenne túl kedvező eredmény, így mindenképpen a három pont begyűjtése lehet a cél a szerbek számára. Az első körben kiállított Lukovic helyét Subotic veheti át a védelem közepén, Vidic párjaként. A hírek szerint elképzelhető, hogy Milijas helyett Kuzmanovic, Pantelic helyett pedig Lazovic kerül be a kezdőcsapatba.

A C-csoportban 16 órakor kerül sor a Szlovénia – Egyesült Államok találkozóra. Ebben a négyesben szinte mindenki angol és amerikai továbbjutást vár, a szlovénoknak viszont önbizalmat adhat, hogy Algéria felett aratott 1-0-s győzelmükkel jelenleg vezetik a csoportot. Igaz, Matjaz Kek csapata meglehetősen gyenge mérkőzésen diadalmaskodott, ami leginkább az algériai kapus hathatós segítségének köszönhetően jött össze. A vb-selejtezők során 12 meccsen mindössze 6 gólt kapott a csapat, így könnyen lehet, hogy a mai összecsapáson is legfőképpen a védekezésre koncentrálnak, és így próbálnak meg élni az előttük álló lehetőséggel, amivel felborítanák az előzetes kalkulációkat. Nagy változások nem valószínűsíthetőek a kezdő csapatban. Láthattuk, hogy az USA válogatottjában megvan a potenciál, hogy a legerősebb ellenfelekkel is felvegyék a versenyt. Szlovéniához hasonlóan ők is köszönetet mondhattak ellenfelük kapusának, az angolokkal szemben elért 1-1 azonban így is sokatmondó eredmény. A játékosok tisztában vannak vele, hogy ma nem veszíthetnek, mert az minden bizonnyal a kiesésüket jelentené, egy győzelemmel viszont a továbbjutás kapujában állnának. A kisebb sérülést összeszedett Tim Howard kapus minden bizonnyal pályára léphet. Landon Donovan mindezt 125. alkalommal teszi meg hazája válogatottjának mezében, holott mindössze még csak 28 éves.

A csoport másik mérkőzésén Anglia és Algéria csap össze, este 20:30-kor. Nem is kell mondani, hogy Angliának szinte kötelező a győzelem, egyrészt hogy megszerezzék a szükséges pontokat, másrészt hogy csökkentsék a rájuk nehezedő nyomást, miután nem sikerült győzelemmel rajtolniuk. A sérültekkel nincs szerencséje a mai napon 64. születésnapját ünneplő Capellónak, Rio Ferdinand után Ledley King is kidőlt a sorból, és lehet, hogy már nem is tud pályára lépni a világbajnokságon. Terry párja így Carragher lehet a védelem közepén. Jó hír viszont, hogy játékra jelentkezhet Gareth Barry, akire kulcsszerep hárulna a középpálya közepén. Valószínű, hogy az olasz mester leváltja a kapuban az első meccsen nagyot hibázó Greent, a Guardian szerint James kerül a helyére. Bizonytalan, hogy Rooney párja ki lesz ezúttal a csatársorban, Heskey helyett akár Defoe is szerephez juthat. Algéria papíron az esélytelenek nyugalmával készülhet, de Svájc is így tett a spanyolok ellen. Kérdés, hogy az észak-afrikaiak képesek lesznek-e a svájciakhoz hasonló meglepetést produkálni, mindenesetre Szlovénia ellen nagyon kevés lehetőségük adódott. Valószínűsíthető, hogy 4-5-1-es rendszerben igyekeznek majd minél kevesebb helyet hagyni az angoloknak, elől pedig Djebbur próbákozhat a góllövéssel. A csapatkapitány Mansouri a hírek szerint továbbra sem kerül vissza a csapatba, az első körben nagyot hibázó Chaouchi-nak pedig sérülése miatt nem biztos a szereplése.

A mai program:

13:30 Németország – Szerbia, Port Elizabeth
16:00 Szlovénia – Egyesült Államok, Johannesburg, Ellis Park
20:30 Anglia– Algéria, Fokváros

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Tippelj és nyerj velünk a Facebookon!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik