Élet-Stílus

Maradona és a „tekvondózó” koreaiak

Diego Maradona 1986-ban játékosként vezette győzelemre Argentínát Dél-Korea ellen, most szövetségi kapitányként igyekszik újrázni. Az argentin-dél-koreai mellett, a görög-nigériai és a francia-mexikói meccs szerep a csütörtöki programban.

Az első fordulóban győztes argentin és dél-koreai csapat elvben már a továbbjutásért, a vesztesek, a nigériaiak és a görögök pedig a túlélésért lépnek pályára csütörtökön.

Argentína karmestere, a sérüléssel bajlódó Juan Sebastian Verón nélkül próbálja meg legyőzni a rendkívül szervezetten védekező és jól kontrázó ázsiai csapatot. Egyébiránt világbajnoki mérkőzésen ez egyszer már sikerült neki, az 1986-es torna csoportkörében a 3-1-re nyertek a későbbi aranyérmes argentinok, s ezen a meccsen mind a két csapat jelenlegi szövetségi kapitánya, Huh Dzsung Mu és Diego Maradona is pályára lépett.

Maradona jó hangulatban várja az újabb meccset (MTI/EPA)

Maradona jó hangulatban várja az újabb meccset (MTI/EPA)

„Nem felejtettem el Huh Dzsung Mút, azon a mérkőzésen ugyanis a dél-koreaiak tekvondóztak ellenünk, nem fociztak…” – jelezte az argentin kapitány, hogy nincsenek kellemes emlékei az koreaiakkal kapcsolatban. Pak Dzsi Szung reméli, a johannesburgi mérkőzés még „fájdalmasabb” lesz az argentinoknak. „Kétségkívül Maradona csapata a legerősebb a csoportban, de amennyiben a csapatjátékunk megfelelő lesz, képesek lehetünk jó eredményre ellene” – magyarázta a Manchester United labdarúgója.

A csütörtöki találkozó külön érdekessége, hogy Dél-Korea napra pontosan 56 évvel ezelőtt játszotta első vb-meccsét, amelyen 9:0-ra kikapott Magyarországtól.

A görög sem pontot, sem gólt nem szereztek még a vb-ken (MTI/EPA)

A görögök sem pontot, sem gólt nem szereztek még a vb-ken (MTI/EPA)

A csoport másik mérkőzésen Görögország Nigéria ellen első világbajnoki góljára, pontjára és győzelmére hajt. A hellének öt vereséget számolnak, gólkülönbségük riasztó: 0-12. „Nigéria ugyanabban a helyzetben van, amelyben mi, miután szintén elveszítette az első mérkőzését. Rendkívül erős és gyors csapat vár ránk csütörtökön, nekünk támadásban és védekezésben is sokat kell javulnunk, továbbá az első perctől a kilencvenedik percig megfelelően kell koncentrálnunk, hiszen Nigéria több esetben Argentínát is zavarba hozta, akadtak is helyzetei” – magyarázta a görögök támadója, Dimitrisz Szalpingidisz.

Az afrikai csapat eddigi négy vb-sikerét egyaránt európai válogatottak felett aratta: 1994-ben a görögöket és a bolgárokat, 1998-ban pedig a spanyolokat és ugyancsak a bolgárokat győzték le. A mostani ellenfelüket 2-0-ra verték meg 16 éve, Bostonban.

Győzelemre készül Malouda és a többi francia (MTI/EPA)

Győzelemre készül Malouda és a többi francia (MTI/EPA)

Este a legutóbbi ezüstérmes, az első körben gyatra teljesítményt nyújtó francia válogatott Mexikó ellen igyekszik helyreállítani renoméját. A franciák rengeteg bírálatot kaptak az Uruguay elleni gól nélküli döntetlent követően, még korábbi klasszisuk, Zinedine Zidane is kiosztotta a játékosokat, illetve a szövetségi kapitányt, Raymond Domenech-et. A világ-és Európa-bajnok futballista szerint a csapat nem igazi csapat, míg az edző nem igazi edző. „A futball egyszerű. Nyerni kell, és akkor minden csodálatos lesz, mindenki a barátod, és mindenki mosolyog rád” – reagált Florent Malouda.

Az angol bajnok és kupagyőztes Chelsea játékosa minden bizonnyal a kezdőben kap helyet, akárcsak Thierry Henry, aki az első meccset a kispadon kezdte. Malouda és a többi csapatársa már csak azért is bizakodó lehet, mert Franciaország még veretlen Mexikóval szemben, egy döntetlen mellett öt győzelmet számol a közép-amerikaiak ellen.

„Mindenki szeretne pályára lépni ezen a meccsen, aki megteheti annak élveznie kell a futballt, és mindent meg kell tennie a jó eredményért. Nagy nyomás van rajtunk, de világbajnokságon ez természetes. Megígérhetem, együttes ellen” – nyilatkozta az 115-szörös válogatott Gerardo Torrado, a mexikóiak 31 éves csapatkapitánya.

B csoport, 2. forduló:
Argentína-Dél-Korea, 13:30
Johannesburg, Futballváros Stadion, v.: De Bleeckere (belga)
A várható kezdőcsapatok
Argentína: Romero – Demichelis, Samuel, Heinze – Gutierrez, Mascherano, Maxi, Di María – Messi, Tévez, Higuaín
Dél-Korea: Dzsung Szung Rjong – Csa Du Ri, Li Jung Pjo, Cso Jong Hjung, Li Dzsung Szu – Kim Dzsung Vu, Ki Szung Jong, Park Dzsi Szung, Li Csung Jong, Park Dzsu Jung – Li Dong Guk

Görögország-Nigéria, 16:00
Bloemfontein, Szabad Állam Stadion, v: Oscar Ruiz (kolumbiai)
A várható kezdőcsapatok
Görögország: Corvasz – Vintra, Szeitaridisz, Toroszidisz, Kirjakosz – Pacacoglu, Karagunisz, Kacuranisz – Szamarasz, Szalpingidisz, Gekasz
Nigéria: Enyeama – Odiah, Shittu, Yobo, Taiwo – Odemwingie, Etuhu, Lukman, Kaita – Aiyegbeni, Obinna

A csoport állása:
1. Dél-Koera 3 pont (2-0)
2. Argentína 3 (1-0)
3. Nigéria 0 (0-1)
4. Görögország (0-2)

A csoport, 2. forduló:
Franciaország-Mexikó, 20:30
Polokwane, Peter Mokaba Stadion, v: al-Gamdi (szaúdi)
A várható kezdőcsapatok
Franciaország: Lloris – Sagna, Gallas, Abidal, Evra – Toulalan, Diaby – Anelka, Ribéry, Malouda – Henry
Mexikó: Pérez – Juarez, Márquez, Rodriguez, Salcido – Torrado, Aguilar, Osorio – Dos Santos, Franco, Vela


A csoport állása:
1. Uruguay 2 mérkőzés/4 pont (3-0)
2. Mexikó 1/1 (1-1)
3. Franciaország 1/1 (0-0)
4. Dél-Afrika 2/1 (1-4)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik