Élet-Stílus

Megújítják a Bánk bánt

admin
admin

2010. 06. 16. 14:16

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara pályázatot írt ki Erkel Ferenc Bánk bán című operájának zenei megújítására. Az eredeti dramaturgiát szem előtt tartva, de a mai nyelv újszerű zenei eszközeivel kell a pályázóknak átírniuk a mű három kulcsfontosságú jelenetét.

A pályázatot Erkel Ferenc születésének 200. és a Bánk bán című opera keletkezésének 150. évfordulója alkalmából hirdette meg az egyetem. A sikeres művek Egressy Béni eredeti szövegkönyvébe illesztve szólalnak majd meg, így adva archaikus és egyben újszerű hangzást a darabnak – közölte az egyetem.

A Bánk Bán című opera Erkel Ferenc és Egressy Béni által megalkotott „ősverzióját” az MTA Zenetudományi Intézete és az Országos Széchényi Könyvtár által megjelentett kritikai kiadás állította vissza. A debreceni Csokonai Színház is ezt a változatot játszotta 2008-ban.
Duffek Mihály, a DE-ZK dékánja: a pályaműveknek az ős-Bánk Bánba illesztve kell megszólalniuk, a pályázati kiírásban ugyanis megtartották Egressy Béni eredeti, archaizáló sorait. Az újszerű zenei eszközök és a darab ősverziójának kontrasztja biztosítja majd az előadás különlegességét – tette hozzá.

A pályaműveket egy előválogató zsűri fogja jelenetenként értékelni, majd a debreceni döntőben az eredeti Bánk Bán operában is elhangzanak. Nevezni szeptember 10-ig lehet, az első három helyezett pénzjutalomban is részesül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.