Élet-Stílus

Régen győzték le a spanyol armadát

Talán az Európa-bajnok spanyoloktól várunk a legtöbbet manapság. Elképesztő sorozatban vannak. 45 meccs veretlenül. Erősek hátul, elöl, sőt közötte is. A papírforma szerint nem kerülhetnek bajba, sőt szépen is kellene játszaniuk. Chile a második hely várományosa, de Honduras és Svájc is rendelkezik kellő játékerővel, hogy megcsípje a második helyet. Vagy az elsőt?

A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság első fordulója szerdán zárul, amikor Svájc ellen pályára lép a torna esélyesének tartott Európa-bajnok Spanyolország, s megkezdi szereplését Chile és Honduras is a H csoport nyitómérkőzésén.

A spanyoloknál egyelőre továbbra is kérdéses a csatár Fernando Torres és a középpályás Andrés Iniesta játéka sérülés miatt, a svájciaknál pedig biztosan hiányozni fog a támadósorból a csapatkapitány Alexander Frei, a középpályáról pedig Valon Behrami. Utóbbiak szintén felépülőben vannak, s ha Ottmar Hitzfeld szövetségi kapitány a 4-4-2-es felállást választja, akkor Blaise Nkufo mellett Eren Derdiyok lehet a másik csatár.

Míg Torres helyett valószínűleg David Villa rohamozza majd egyedüli támadóként a svájci kaput, Iniesta egészségügyi állapota minden bizonnyal lehetővé teszi, hogy elfoglalja helyét a középpályán.
“Ellenfelünk roppant szilárd együttes – mondta Vicente del Bosque, az Eb-győztesek szövetségi kapitánya. – Évek óta együtt játszanak, s véleményem szerint minőségi futballt tudnak produkálni.”

Még az előkészítés folyik a stadonban. (mti)

Még az előkészítés folyik a stadionban. (mti)

A felkészülési találkozókon a svájciak sorozatban három vereséget szenvedtek el, ráadásul még sosem nyertek a spanyolok ellen, akik százszázalékos teljesítménnyel jutottak ki a vb-re, s egyetlen egyszer kaptak ki az elmúlt három évben, a tavalyi Konföderációs Kupa elődöntőjében, az Egyesült Államok alakulatától.

A H csoport nyitóösszecsapásán a közép-amerikai meglepetéscsapat, Honduras is bemutatkozik, mégpedig Chile ellen, amely utoljára 48 éve tudott nyerni világbajnoki mérkőzésen. A dél-amerikai együttes 1962. június 16-én Jugoszláviát győzte le a vb házigazdájaként a harmadik helyért rendezett találkozón, s azóta négy tornán lejátszott 13 összecsapásából egyet sem tudott megnyerni.

Marcelo Bielsa szövetségi kapitány nem biztos, hogy számíthat a dél-amerikai selejtezősorozat gólkirályára, Humberto Suazóra, aki térdsérülése után lábadozik, de a gárdával együtt tud edzeni.

Hondurasnak szintén vannak csatárgondjai, a Románia elleni barátságos mérkőzésen ugyanis megsérült David Suazo, a válogatott egyik legeredményesebb támadója, akit távolmaradása esetén Walter Martinez pótolhat. A hondurasiak 1982 után másodszor vesznek részt világbajnokságon, s tavaly október óta nyolc mérkőzésből csak kettőt nyertek meg. “Csapatunk jelenleg nincs csúcsformában, de mindent meg fogunk tenni, hogy a lehető legjobban rajtoljunk” – mondta Reinaldo Rueda szövetségi kapitány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik