Élet-Stílus

Bud Spencer dühbe jön

admin
admin

2010. 06. 16. 16:10

Önéletrajzi könyvet adott ki Bud Spencer Különben dühbe jövök címmel. Önmagát dilettánsnak tartja, Terence Hillel még ma is együtt spagettiznek.

„Életem első nyolcvan évét mondom el első és utolsó könyvemben” – fogalmazott az egész világon Bud Spencerként – vagy Piedoneként – ismert szerző, Carlo Pedersoli. A könyv a ’73-ban Terence Hillel forgatott Különben dühbe jövünkről kapta a címét. A római sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre, hogy voltaképpen minek is tartja magát, Pedersoli azt válaszolta, hogy mindennek, csak színésznek nem. „Magas szintet elért dilettánsnak tartom magam. Nyolcvan év alatt dolgoztam kocsikereskedőként, útépítőként, úszóként. Voltam színész, énekes és repülőgép-pilóta is. Nem bántam meg semmit, és mindent még egyszer ugyanígy csinálnék” – összegezte pályafutását Pedersoli.

„Nem vágytam arra, hogy kamera elé álljak, de egyszer lovagolni tudó, angolul beszélő, szakállas színészt kerestek egymillió lírás fizetéssel” – emlékezett vissza a kezdetekre. Hasonlóan természetes volt számára az is, hogy országos úszóbajnokként 1950-ben az első olasz volt, aki 100 méter gyorson egy percnél jobb idővel teljesített. „Csak ma számít ostobának az, aki másodikként ér célba, akkor tényleg a részvétel számított” – idézte fel.
Élete felét Bud Spencerként élte le, több mint száz filmjének majdnem egy ötödét Terence Hillel (Mario Girottival) egy párban. Művésznevét 1967-ben vette föl, a két kedvenc, a Budweiser sör és Spencer Tracy után. „Nem iszom, de a sört szeretem. Tracy pedig a legjobb amerikai filmek sztárja volt” – indokolta meg a választást.

Ami pedig Terence Hillt illeti, ma is barátok. „Feleségével nálunk szokott spagettit enni… Mario gyakorlatias ember, én amolyan össze-vissza nápolyi vagyok. Ő színésznek született, én sokáig csak majomkodtam. Színész 2003-ban, az Ermanno Olmi rendezte A paravánok mögött dalolva filmmel lettem” – mondta el. Az idén nyolcvanegy éves Piedone ma is népszerű, a nyári holtszezonban az olasz televízió-csatornákon századszor ismételt filmjeinek nézettsége még mindig 10 százalék feletti. „Havonta 3-4 ezer levelet kapok a világ minden részéből… Marióval feltaláltuk a humoros western filmet anélkül, hogy tudtuk volna” – jegyezte meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.