Élet-Stílus

Portugál, brazil és magyar bemutatkozás

A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság két esélyese, Brazília és Portugália is bemutatkozik a keddi játéknapon. Kassai Viktor a brazilok mérkőzésén fújja a sípot.

A portugálok az afrikai földrész egyik legerősebb csapatával, Elefántcsontparttal találkoznak, míg a brazilok az ismeretlen Koreai NDK együttesével meccselnek a G csoport nyitó fordulójában.

Az elefántcsontpartiak elsősorban azért lehetnek veszélyesek, mert félre tudják tenni az afrikai gárdákra jellemző egyénieskedést, és megpróbálnak egységes csapatként játszani – ez Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitány érdeme. A hátvéd Kolo Toure meg is jegyezte: bíznak a svéd szakemberben, szavait megfogadják.
“Ha a vb-n az egyik legjobb válogatott akarunk lenni, akkor össze kell dolgoznunk” – idézte Eriksson szavait a védő.

Éppen ezért a csapat nem igazán foglalkozik azzal, hogy legismertebb játékosa, Didier Drogba kartörése ellenére vállalja-e a játékot, illetve érdemes-e kockáztatni a szerepeltetését. A portugálok középpályása, Deco – aki Pepével és Liedsonnal együtt brazíliai születésű – kitért rá, hogy az elefántcsontpartiak nagyon veszélyesek lesznek, s egyik gárda sem szeretne vereséggel rajtolni a vb-n, mert mindketten találkoznak még a brazilokkal.

Cristiano Ronaldo hangsúlyozta: nem szabad azzal foglalkozniuk, hogy a túloldalon ott lesz-e Drogba a csapatban, nekik saját játékukra kell összpontosítaniuk. A magától elvárt teljesítménnyel kapcsolatban annyit jegyzett meg a Real Madrid támadója, hogy a legfontosabb a jó rajt, de bízik benne, hogy 16 hónap után ismét eredményes lesz a válogatottban is.

Erikssonnak sok a gondja; Drogba állapota még mindig kétséges (MTI/EPA)

Erikssonnak sok a gondja; Drogba állapota még mindig kétséges (MTI/EPA)

Az ötszörös világbajnok brazilok ellen az észak-koreaiak egy valamiben bízhatnak: hogy senki sem ismeri őket. Elano, a dél-amerikai együttes középpályása jelezte: keményen készülnek a KNDK ellen, noha szinte semmit sem tudnak róla. Az 1966-os vb-n – amikor szintén ismeretlen volt az ázsiai együttes – Észak-Korea legyőzte Olaszországot, és csak hatalmas csatában kapott ki Portugáliától. Robinho viszont már messzebbre tekint: “Készen áll a csapatunk! Nemcsak az első meccsre, hanem az egész tornára.”

Hasonlóan magabiztosan nyilatkozott a brazilok legjobbja, Kaká:
“Nekünk vannak a legjobb védőink az egész világon, emellett erős a középpályás és a csatársorunk, ahonnan bárki minden pillanatban el tud dönteni egy mérkőzést!”

A nemzetközi sajtó kizárásával készülő észak-koreaiak korábban úgy nyilatkoztak, hogy képesek meglepetést okozni. A Japánban légióskodó Dzong Te Sze például megjegyezte: nem zárná ki, hogy legyőzik Brazíliát. Hozzátette: technikailag nagyjából a dél-koreaiak és a japánok szintjén állnak, mentálisan és fizikálisan azonban bármelyik környező ország együttesét felülmúlják.

A találkozót Kassai Viktor vezeti a johannesburgi Ellis Parkban, asszisztense Erős Gábor és Vámos Tibor lesz. Legutóbb 1998-ban, Vágner László személyében tevékenykedett magyar játékvezető futball vb-n.

Készülnek a brazil játékosok - Robinho és Kaká (MTI/EPA)

Készülnek a brazil játékosok – Robinho és Kaká (MTI/EPA)

Ugyanabban bíznak a szlovákok és az új-zélandiak
Története első világbajnoki mérkőzésére készül a szlovák labdarúgó-válogatott, amely keresve sem találhatott volna az új-zélandiaknál kedvezőbb ellenfelet a bemutatkozásra.

Bár Vladimir Weiss csapata nem számít egyértelmű esélyesnek a kedd kora délutáni, rustenburgi összecsapáson, azért az új-zélandinál lényegesen nehezebb rivális is juthatott volna a debütálásra a vb-mezőnyből, de akár a saját csoportjából is. Az F jelű négyes másik két alakulata, a címvédő olasz és a paraguayi együttes mindenesetre a papírforma alapján nagyobb feladat elé állította volna, illetve állíthatja majd a szlovákokat.

A vb-csapatba a legtöbb válogatottsággal, 96-tal rendelkező Miroslav Karhan sérülés miatt nem kerülhetett be, így a középpályás védekezés megszervezése elsősorban Zdeno Strbára hárul majd. Jó hír viszont a szakvezetőnek, hogy az utolsó felkészülési mérkőzésen, Costa Rica ellen (3-0) könyöksérülést szenvedett Martin Skrtel ott lehet a védelem közepén.

A másik oldalon a középpályás Tim Brown nincs még olyan állapotban, hogy játsszon, Ricky Herbert vezetőedző ugyanakkor pályára küldheti a füle fertőzéses megbetegedéséből felépült védő Ryan Nelsent. Az új-zélandiak is örülhetnek, hogy nem az olaszok vagy a paraguayiak ellen kezdenek, a szlovákokkal szemben ugyanis vélhetően nagyobb eséllyel küzdhetnek első vb-pontjuk/pontjaik megszerzéséért. Legutóbbi és eddig egyetlen vb-fellépésük alkalmával, 1982-ben, Spanyolországban mindhárom csoporttalálkozójukat elvesztették.

A szakvezető már csak azért is reméli, hogy ezúttal sikerül javítani, mert a 28 évvel ezelőtti tornán neki magának is kijutott a kellemetlenségből. Amint azt felelevenítette, 21 évesen könnyekben tört ki a skótok elleni első mérkőzésre tartó buszon, amikor kiderült, hogy kimarad a kezdőcsapatból. A meccset 5-2-re elvesztették, majd a szovjetektől (3-0) és a braziloktól (4-0) is kikaptak. Utóbbi kettőn már szerephez jutott Herbert.
“Megértem, hogy esélytelennek tartanak bennünket, de nem félünk senkitől – jelentette ki a szövetségi kapitány. – Bármi megtörténhet ilyen tornákon. Ha Szenegál 2002-ben legyőzhette Franciaországot, mi is megverhetjük az olaszokat” – tette hozzá.

A szlovák szövetségi kapitány, Wladimir Weiss is részt vett játékosként világbajnokságon, az 1990-ben negyeddöntőig jutott csehszlovák válogatottban szerepelt. Kollégájához hasonlóan ő is abban bízik, hogy meglepetést okozhatnak, és az ehhez szükséges önbizalmat éppen az új-zélandiakkal szemben szerzik meg. A szlovák és az új-zélandi válogatott mostanáig nem mérkőzött meg egymással.

f csoport, 1. forduló

13:30: Új-Zéland – Szlovákia
Rustenburg, Royal Bafokeng stadion. Vezeti: Damon (dél-afrikai)
Várható kezdőcsapatok
Új-Zéland: Paston – Reid, Nelsen, Smith, Sigmund – Vicelich, Bertos, Christie, Smeltz, Killen – Fallon
Szlovákia: Mucha – Pekarik, Skrtel, Durica, Cech – Strba, Weiss, Hamsik, Stoch – Vittek, Sestak

G csoport, 1. forduló:
16:00 Elefántcsontpart-Portugália
Port Elisabeth, Nelson Mandela Bay. Vezeti: Larrionda (uruguayi)
Várható kezdőcsapatok
Elefántcsontpart: Barry – Eboue, K. Toure, Bamba, Tiene – Gervinho, Zokora, Y. Toure, Tiote – Kalou, Doumbia
Portugália: Eduardo – Ferreira, Alves, Carvalho, Coentrao – Mendes, Meireles, Deco – C. Ronaldo, Simao, Liedson

20.30 Brazília-Koreai NDK
Johannesburg, Ellis Park stadion. Vezeti: Kassai Viktor
Várható kezdőcsapatok
Brazília: Gomes – Maicon, Lucio, Juan, Michel Bastos – Felipe Melo, Gilberto Silva, Elano, Kaká – Robinho, Luis Fabiano
Koreai NDK: Ri Mjong Guk – Ri Kvang Cson, Nam Szong Csol, Pak Csol Dzin, Ri Dzun Il – Dzi Jun Nam, Mun In Guk, An Jong Hak, Pak Nam Csol – Hong Jong Dzo, Dzon Te Sze

Ajánlott videó

Olvasói sztorik