Élet-Stílus

13+1 „csajos” könyv a vébére

Mialatt párunk a tévé előtt gubbaszt, és nőként (tisztelet a kivételnek) nem érzünk késztetést arra, hogy vele együtt nézzük a focimeccseket, addig mi is elvonulhatunk, kezünkben egy tuti könyvvel. S ahhoz, hogy még könnyebb legyen válogatni a több, mint egy hete zárult Ünnepi Könyvhét újdonságaiból, az fn.hu összeállított egy kimondottan „csajos” könyvajánlót.

1.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Gyina Rubina: A Leonardo-kézírás
Gyina Rubina – aki napjaink egyik legismertebb, Izraelben élő orosz írója – regényét három kulcsszó jellemzi: a cirkusz, a zene és a szenvedély. A könyvben a fantasztikus akrobatatudással és még fantasztikusabb gondolatolvasó képességgel rendelkező Anna történetét követhetjük nyomon. A regény főhőse gyerekkora óta tükörírással ír, kiváló érzéke van a matematikához és a fizikához, zseniális cirkuszi artista, ügyes kaszkadőr, ráadásul mindent tud a tükrökről. Anna akaratán kívül olyan információk birtokába kerül, amelyekről nem szeretett volna tudni. És hogyan bonyolódnak a kijevi és a moszkvai szálak Frankfurtban, Indianapolisban és végül Montrealban? Megtudhatjuk, ha követjük Annát és a tükröket!
(GABO)

2.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Paulo Coelho: Brida
A Coelho-rajongók közel egy éve vártak arra, hogy a brazil író újabb regényét a kezükbe kaphassák. Ez most végre megvalósult a Brida című művel, amelyet Coelho közvetlenül Az alkimista után írt. A regény egy fiatal nő történetét meséli el, aki fejest ugrik a boszorkányságba, és beleveti magát a különböző mágikus hagyományok megtapasztalásába. A Brida szerelemről és bátorságról szóló gyönyörű és misztikus történet. Coelho a könyvben olyan témákat dolgoz fel, amelyek régóta foglalkoztatják, mint például a Nagy Anya, a pogány vallások és a szerelem különböző felfogásainak kérdései. A főszereplő, Brida, egy fiatal és gyönyörű ír nő, az élet értelmét és az univerzum titkait kutatja. Találkozik egy bölcs férfival, aki megtanítja, hogyan győzze le a félelmeit, és egy érett nővel, aki megmutatja neki, hogyan táncoljon a világ rejtett dallamára. Mindketten meglátják a Bridában rejtőző különleges képességeket, de hagyják, hogy egyedül induljon felfedezőútjára.
(Athenaeum)

3.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Waris Dirie-Cathleen Miller: A sivatag virága
Aki látta a májusban bemutatott A sivatag virága című filmet, ezúttal könyvben is átélheti a filmvászonra adaptált életrajzi regényt. Aki viszont nem látta, annak mindenképpen érdemes elolvasnia a szomáliai Waris Dirie megrázó vallomását. Megtudhatjuk, hogyan jutott el a világ egyik legkeresettebb modellje az észak-afrikai sivatagból, egy nomád kecskepásztor családból a divatlapok címlapjára és a divatbemutatók kifutójára. Waris Dirie rendkívüli személyiség, a világ tíz vezető topmodelljének egyike és az afrikai nők jogaival foglalkozó ENSZ-nagykövet. Waris kendőzetlenül tárja fel drámai fordulatokban és keserű tapasztalatokban bővelkedő életét: a megrázó gyermekkori traumától (5 évesen nemiszerv-csonkítást hajtottak végre rajta) egészen a modellé válásáig.
(GABO)

4.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Czipper Ágota: 144 ártatlan nap
Ragyogó napfény, homokos tengerpart, kristálytiszta tenger, kék ég, hangulatos tavernák és hűsítő ouzó – a legtöbben így ismerjük Görögországot. Czipper Ágota azonban egy másik, „árnyékos” oldalát is bemutatja, mégpedig a görög börtönök világát. A 144 ártatlan nap, amely a Nők Lapja Évszakok regényíró-pályázatának győztes alkotása, a rácsok mögé zárt valóságot tárja elénk. Ágota regényében bepillanthatunk a Korydallos női börtön falai közé, ahol mocskos priccs, ablaktalan cella, számos kétes alak, folyamatos kiszolgáltatottság várt az ártatlanul bebörtönzött fiatal magyar nőre. Czipper Ágota azért került börtönbe, mert utazásszervező édesapja lecserélte az egyik helyi partnerét, az illető azonban bosszúból feljelentette őket, mondván, komoly összeggel tartoznak neki. A fiatal nő a börtönlét után 12 évvel könyvet írt a megpróbáltatásokról.
(Athenaeum)

5.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Candace Bushnell: Carrie naplója
Ha még mindig nem volt elég Carrie történeteiből, hiába mutatták be május végén a Szex és New York 2. című filmet, akkor nincs mese, el kell olvasni a Carrie naplóját! A könyv olyan titkokról lebbenti fel a fátylat, mint például milyen volt a Szex és New York előtt Carrie Bradshaw. A Carrie naplója felejthetetlen karaktereket vonultat fel, miközben bepillantást enged egy kamaszlány magáról és a világról való gondolataiba. Megismerjük Carrie családi hátterét, illetve azt, hogy miként találta meg írói hangját. Sőt szemléletes képet kapunk arról, milyen benyomást tettek rá korai kapcsolatai és barátságai. Merész és humoros kalandjai során pedig eljutunk vele együtt az oly annyira szeretett városába, New Yorkba, ahol végre elkezdődött az igazi élete. Ha pedig a könyv végére értünk, már tehetjük is be a DVD-lejátszóba a Szex és New York-sorozat első évadját.
(GABO)

6.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Mireille Guiliano: A francia nők karriert csinálnak
A francia nők nem híznak és a Francia nők télen-nyáron szerzőjének új könyve nem más, mint sajátos iránytű az üzleti élet útvesztőihez. Ezt forgatva megtudjuk a praktikákat arról, hogyan érezzük jól magunkat nőként, miközben legtökéletesebb formánkat hozzuk a munkahelyen és a magánéletben egyaránt. Mikor Mireille Guiliano a jó nevű Veuve Clicquot pezsgőüzem felső vezetésébe bekerült és a cég szóvivője lett, “a francia nők filozófiáját és stílusát” használva a francia pezsgőt vezető luxuscikké tette. Ebben a könyvében megosztja velünk azokat a képességeket és praktikákat, amelyekkel mindenki elegánsan bonthatja ki élete pezsgőspalackját, és a benne rejlő nedűt az utolsó cseppig élvezheti. Bár szerepelnek a könyvben szakmai előléptetéssel kapcsolatos tanácsok, de ennél többről is szó esik benne: mégpedig arról, hogyan legyünk boldogok, és hogyan éljünk teljes életet úgy, hogy közben a lehető legtöbbet nyújtjuk a munkahelyünkön.
(Athenaeum)

7.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Fejős Éva: A mexikói
A több mint 150 ezer példányszámban eladott regények (Bangkok, tranzit, Hotel Bali, Csajok, Eper Reggelire) után Fejős Éva egy új kötettel rukkolt elő. Az írónő ezúttal Mexikóba, mégpedig egy aprócska halászfaluba kalauzol minket: itt él ugyanis a könyv egyik főhőse, a zárkózott, 60 év körüli étteremtulajdonos nő, míg a történet másik főhőse, Galántai Zsófia pedig egy hosszú, kalandos, álmait kergető utazás végén éppen ide jut el. De persze Mexikón kívül utazgatunk még éppen eleget: eljutunk Lisszabonba, Londonba, de még a török tengerpartra is. S hogy miként kapcsolódnak össze a szálak, mit jelentenek a titokzatos maja írásjelek, vajon rábukkan-e a fiatal nő a szépszemű, táncos lábú mexikóira, akit az egyéjszakás kalandjuk után – csapot-papot otthagyva – üldözőbe vesz, ne aggódjunk, mindenre fény derül, mire elérkezünk a fordulatos regény utolsó oldalára.
(Ulpius-ház)

8.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Vass Virág: Franciadrazsé
Akárcsak Fejős Éva, úgy Vass Virág is egy új regénnyel lepte meg a rajongóit az Ünnepi Könyvhétre. Az Elle magazin egykori főszerkesztőjének legújabb kötetében a francia nőket övező kliséket ismerhetjük meg, valamint végigkövethetjük egy szerelmi háromszög kibontakozását és fejleményeit. Sőt bekukkanthatunk Európa legnagyobb médiabirodalmába. Annak, aki látta Az ördög Pradát visel című filmet, annak egy kis déja vu lesz a regény. A könyv egyik főszereplője, a 43 éves Charlotte ugyanis egy divatmagazin főszerkesztője, aki előbb-utóbb riválist lát a huszonéves magyar gyakornoklányban, Rékában. Van is miért, hiszen az ambiciózus fiatal nő még a szeretőjére, a Charlotte-nál jóval fiatalabb művészeti vezetőre is lecsap. A férfi pedig kénytelen dönteni az érett francia anyuka és a bájos fiatal leányzó között. S ki nyeri meg a szerelmi csatát? Ki jut ki győztesen a küzdelemből? Csak annyit árulunk el, hogy meglepő fordulattal zárul a Franciadrazsé.
(Ulpius-ház)

9.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája
Muriel Barbery izgalmas, humorral és életszeretettel tűzdelt regénye a 2006-os megjelenése óta több mint 1 millió példányban kelt el, csak Franciaországban. A fiatal francia szerző 2008-ban több könyvet adott el, mint J. K. Rawling. S mi, pontosabban kik adják ennek a különleges regénynek a savát-borsát? A könyv két főszereplője, a két narrátor. Az egyik az 54 éves Renée, aki egy párizsi magánpalota házmestere. A kövér, slampos, undok, tyúkszemes, szappanoperákat néző középkorú nő azonban hihetetlenül művelt. Szereti a filozófiát, a zenét és a japán művészetet. A másik pedig a szintén kimagasló intelligenciájú, 12 éves Paloma, aki – mivel lesújtó véleménnyel van a világról – azt tervezi, hogy13. születésnapján felgyújtja a lakásukat, majd véget vet az életének. A két főhőst, akik mindketten rajonganak a japán művészetért, csupán 5 emelet választja el, ám hosszú ideig nem is tudnak egymás létezéséről. A házba költöző dúsgazdag japán férfi azonban felbolygat mindent, és elindítja az események gépezetét.
(Geopen)

10.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Orhan Pamuk: Az ártatlanság múzeuma
A Nobel-díjas török szerzőt sokféleképpen jellemzik, mondják rocksztárnak, gurunak, politikai szakértőnek és Törökország pulzusának. Az ártatlanság múzeum című regényén – amely a kritikusok szerint alaposan megváltoztathatja szerelemről, házasságról, szexről, szenvedélyről, barátságról és boldogságról eddig alkotott nézeteinket – 6 évig dolgozott. A történet főhős Kemal, Isztambul egyik gazdag családjának sarja, aki eljegyezni készül Sibelt, egy másik jómódú család szépséges leányát, ám beleszeret unokatestvérébe Füsunbe, aki azonban nem viszonozza a fiú érzéseit. Kemal ezt nem tudja feldolgozni, ezért maradandó emléket állít a lány iránti szerelmének azáltal, hogy olyan tárgyak gyűjtésébe kezd, amiket Füsun valaha használt vagy megérintett.
(Ulpius-ház)

11.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Murakami Haruki: Tánc, tánc, tánc
Nem hiába ültek tűkön tavaly november óta a magyar Murakami-rajongók, végre a kezükbe foghatják a szerző legújabb regényét. Ne csodálkozzanak, ha a korábbi műveinek jellegzetes, és oly annyira kedvelt alakjai (eltűnt macska, elhagyott férj, Birkaember, stb.) ismét felbukkannak – Murakami ezúttal sem okoz csalódást. A folyton az irodalmi Nobel-díj japán esélyeseként emlegetett író a Tánc, tánc, tánc című művében olyan témákat boncolgat, mint a magány, a siker, a gyilkosság, a lét elviselhetetlensége, a szerelem és a barátság. Aki jól ismeri a világ egyik legolvasottabb japán szerzőjének regényeit, az jól tudja, műveinek sztorijait nem könnyű két mondatban összefoglalni. Ezúttal sincs másképp: titokzatos gyilkosságok, egzisztenciális hullámvölgyben tengődő férfi, egy régi szálló helyére épült hotellabirintus, a képzeletbeli Birkaember jó tanácsai, majd a végkövetkeztetés: „A boldogság jobbára elérhetetlen, alkalmazkodni kell a világhoz…ügyesen kell táncolni, mindig csak táncolni!”
(Geopen)

12.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Grigorij Rjazsszkij: Példaértékű ház
A 2004-ben Oroszországban Booker-díjra jelölt regény központjában a moszkvai Trjohprudnij köz 22. szám alatti ház áll. Egy lágerviselt akadémikus, egy alkoholista szobrász, egy tolvaj, egy bűnöző, egy szolgálólány (aki titokban a ház urának szül gyermeket), az ő lánya, az unokája, a szomszédok – ők ennek a példaértékű háznak a lakói, akik megélik a háborút, a sztálinizmus éveit, a peresztrojkát, a mind elterjedtebb bűnözést és a katonai puccskísérletet. És mindennek középpontjában egy határozott, jószívű, bölcs asszony, Róza Markovna áll, aki sosem szerzett tudomást az emberi aljasságról, közeli hozzátartozói árulásairól, és aki úgy tűnik, örökké fog élni.
(GABO)

13.

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
Ezért a regényéért – amely egy iskolai fegyveres mészárlás keserű történetét beszéli el – vehette át idén Lionel Shriver az év legjobb regényírónőjének odaítélt Narancs-díjat. A művet – amely a szerző 7. regénye – közel 30 brit kiadó utasította vissza, míg végül egy független kiadó látott benne fantáziát. A 48 éves írónő regénye egy anya gyötrődéseit ábrázolja, akinek 15 éves fia hét iskolatársát, egy menzai alkalmazottat és egy tanárt véres kegyetlenséggel kivégez. Eva, a fiú anyja a tragédia után két évvel úgy dönt, hogy szembenéz a házasságával, a karrierjével, a családjával, a szülőséggel és Kevin tombolásával. A regény egy magával ragadó, érdekfeszítő és visszhangokat keltő történetet mesél el, amely robbanásszerű, kísérteties végkifejletbe torkollik.
(GABO)

13+1

13+1 „csajos” könyv a vébére 1

Melanie Gideon: Házasságom története
Mi tehet egy nő, ha mindene megvan? Van egyáltalán olyan, hogy megvan mindenünk? Lehet valaki boldog 40 felett? – ezeket a kérdéseket boncolgatja a 44 éves Melanie Gideon, aki férjével és 9 éves fiával San Francisco környékén él. Az újságíró, gyerekkönyvíró egy év apró-cseprő eseményei kapcsán mesél a gondjairól, a félelmeiről, a boldogságról és örömről. A könyv nem más, mint 12 hónap 12 történetben, közben pedig a fejében megforduló érzéseit követhetjük nyomon, többek között a szeretetről, az összetartozásról, valamint az élet keserédes pillanatairól. Ha pedig feleségként, anyaként mi is átérezzük őszinte aggódásait, az nem a véletlen műve, hiszen legtöbbünket hasonló problémák foglalkoztatnak.
(Athenaeum)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik