Élet-Stílus

Szenvedtek az olaszok

A címvédő olasz válogatott 1-1-es döntetlent játszott a paraguayi csapattal a világbajnokság F csoportjában.

A hideg időben, szakadó esőben – amely helyenként jéggel párosult – a hat világbajnokkal (Buffon, Cannavaro, Zambrotta, De Rossi, Iaquinta, Gilardino) felálló olaszok kezdtek jobban, a címvédő a mezőnyben többet birtokolta a labdát, de az utolsó „gyilkos” passz hiányzott a repertoárból – vagy a középpályások vártak egy plusz ütemet, vagy a csatárok (elsősorban az indiszponált Gilardino) választottak rossz megoldást.

A steril olasz fölény közepette szerzett vezetést a felezővonalat addig csak spontán átlépő Paraguay. Torres ívelt fel egy szabadrúgást az olasz térfél közepéről, az előre húzódó Alcaraz pedig Cannavaro és De Rossi szorításában, hét méterről a kapu bal oldalába fejelt. Szünetig az olasz csapat nem is tudta le a sokkot, tétlen gurigázással telt el a hajrá.

Az olaszok gondjait növelte, hogy a második félidőre már nem jött ki a megsérült Gianluigi Buffon, akinek helyét Marchetti foglalta el.

A folytatásban sem volt túl sok ötlet az európaiak játékában, ugyanakkor egy szöglet – és Villar hatalmas bakija – meghozta számukra a várva várt egyenlítést. Pepe baloldali szögletére a paraguayi kapus rossz ütemben mozdult ki, a labda mellé bokszolt, a hosszú saroknál érkező De Rossi pedig három méterről az üres kapuba lőtt.

De Rossi gólja: Villar hibája is kellett (MTI/EPA)

De Rossi gólja: Villar hibája is kellett (MTI/EPA)

A hajrában is inkább az olaszok voltak fölényben, de újabb gól már nem született. Olaszország negyedik alkalommal játszotta vb-nyitányát dél-amerikai riválissal szemben: 1966-ban 2-0-ra nyert, majd 1998-ban 2-2-es döntetlent játszott a chileiekkel, 2002-ben pedig 2-0-ra győzött az ecuadoriak ellen. Marcello Lippi szövetségi kapitánynak gondot okozhat a jövőben, hogy a hétfői találkozó szünetében sérülés miatt le kellett cserélni Gianluigi Buffont.

f csoport, 1. forduló

Olaszország-Paraguay 1-1 (0-1)
Fokváros, Zöld Pont stadion, 62.689 néző. Vezette: Archundia (mexikói)
Gól: De Rossi (63.), illetve Alcaraz (39.)
Olaszország: Buffon (Marchetti, 46.) – Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito – Montolivo, De Rossi, Marchisio (Camoranesi, 59.) – Iaquinta, Gilardino (Di Natale, 72.), Pepe
Paraguay: Villar – Bonet, Da Silva, Alcaraz, Morel – Vera, Caceres, Riveros, A. Torres (Santana, 59.) – Barrios (Cardozo, 76.), Valdez (Santa Cruz, 68.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik