Élet-Stílus

Új vezért keresnek a németek

Vasárnap bemutatkoznak a németek, akik korábbi vezérük Michael Ballack nélkül, lényegében egy tinicsapattal érkeztek. Az ausztrál válogatott ellen kell majd bizonyítaniuk, amely csapat egyre meggyőzőbb. A Szerbia-Ghána találkozó érdekessége, hogy mindkét kispadon szerb szakvezető ül majd.

A sérülés miatt kidőlt kapitányukat, Michael Ballackot nélkülöző németek minden idők második legfiatalabb együttesével javítanák tovább impozáns vb-mérlegüket (három arany, négy ezüst, három bronz) Durbanben. A keretben hatan kaptak helyet a tavaly Európa-bajnok U21-es gárdából, és ahogy a kapitánnyá előlépett Philipp Lahm fogalmazott: “Győzelemmel akarunk kezdeni, amely jót tesz az önbizalmunknak. Fiatalok és éhesek vagyunk.”

Joachim Löw szövetségi kapitány ugyanakkor óva intett az elbizakodottságtól, hangsúlyozva, hogy az ellenfél remek fizikai adottságokkal rendelkező játékosokból áll, és rendkívül szervezett csapatot alkot.

A németek  a Super Stadionban (mti)

A németek a Super Stadionban (mti)

A még csak harmadik vb-fellépésüknél tartó ausztrálok holland mestere, Pim Verbeek négy futballistát hagyott meg a 2006-os seregszemlén szerepelt alakulatból: a kapus Mark Schwarzert, a török Galatasarayt erősítő Harry Kewellt és Lucas Neillt, továbbá Tim Cahillt, aki eddigi 40 válogatott találkozóján 20-szor volt eredményes.

“Nézzünk szembe a tényekkel, a vb talán legkeményebb csapatával szállunk szembe” – összegzett az Everton gólzsákja.

Pretoriában a szerbek és a ghánaiak feszülnek egymásnak, érdekes módon utóbbiaknál az elmúlt nyolc évben már a harmadik szerb kapitány dirigál Milovan Rajevac személyében. A Chelsea sérült sztárját, Michael Essient nélkülöző Fekete Csillagok idén döntőt vívtak az Afrika Kupán – melyet korábban négyszer megnyertek -, ám mindössze második vb-jükre készülnek, 2006-ban a braziloktól kaptak ki a második körben.
A Radomir Antic vezette szerbek először szerepelnek önálló alakulatként, és szívesen feledtetnék a legutóbbi kudarcot: Németországban – még Szerbia-Montenegróként – mindhárom csoportmeccsüket elbukták, ráadásul Argentínától 6-0-ra kaptak ki. A négy évvel ezelőtti társaságból hárman maradtak hírmondónak, köztük Dzejan Stankovics, aki éppen a ghánai Sulley Muntari klubtársaként nyert májusban Bajnokok Ligáját az Internazionaléval.

Ghána az idei Afrika kuőn szerepelt kimagslóan. (mti)

Ghána az idei Afrika kuőn szerepelt kimagslóan. (mti.hu)

“Sulley azt mondta, hogy a négy közé akarnak jutni a vb-n, de mi szeretnénk letörni a lelkesedésüket – közölte Sztankovics. – A saját esélyeinket azért ennél reálisabban látjuk…”

C csoport, 1. forduló:
Algéria-Szlovénia, 13:30
Polokwane, Peter Mokaba Stadion, v.: Batres (guatemalai)
A várható kezdőcsapatok
Algéria: Sausi – Bugerra, Halisz, Jahia, Belad – Matmur, Jebda, Lacen, Ziani – Hezal, Dzsebur
Szlovénia: Handanovic – Brecko, Suler, Cesar, Jokic – Birsa, Koren, Radosavljevic, Kirm – Dedic, Novakovic

D csoport, 1. forduló:
Szerbia-Ghána, 16:00
Pretoria, Loftus Versfeld Stadion, v.: Baldassi (argentin)
A várható kezdőcsapatok
Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Vidics, Lukovics, Obradovics – Kraszics, Sztankovics, Milijas, Jovanovics – Zsigics, Pantelics
Ghána: Kingson – Pantsil, Mensah, Vorsah, Addy – Annan, Asamoah, Appiah, K-P. Boateng – Asamoah, Tagoe

Németország-Ausztrália, 20:30
Durban, Moses Mabhida Stadon, v: Rodriguez (mexikói)
A várható kezdőcsapatok
Németország: Neuer – Friedrich, Mertesacker, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger, Özil – T. Müller, Podolski, Klose
Ausztrália: Schwarzer – Neill, Moore, Chipperfield, Wilkshire – Bresciano, Culina, Grella, Emerton, T. Cahill – Kennedy

Ajánlott videó

Olvasói sztorik