Élet-Stílus

Foci vb: színre lépnek a németek

Vasárnap újabb három mérkőzéssel folytatódik a világbajnokság.

A nap első mérkőzésén Algéria találkozik Szlovéniával a C jelű négyesben. A csoport rangadóján tegnap az angolok döntetlent játszottak az amerikaiakkal, így egy győzelemmel a tabella élére lehet ugrani. Persze ez az első forduló után még kevésbé lényeges, viszont ha az algériaiak vagy a szlovénok továbbjutásban gondolkodnak, győzniük kell ma, mielőtt a csoport két erősebb alakulatával mérkőznek meg.

Egyik csapat kvalifikációja sem ment túlságosan simán. Algéria rájátszásra kényszerült Egyiptom ellen, ami többek között Marseille-ben és Londonban is lázadásokat szított és diplomáciai bonyodalmakat okozott. A mérkőzést végül – Szudánban – Algéria nyerte 1-0-ra, így kijutott a világbajnokságra. A csapat a felkészülés során Szerbiaés Írország ellen is 3-0-ás vereséget szenvedett. Érdekesség az afrikaiak háza tájáról, hogy a szövetségi kapitány rossz formájára hivatkozva ejtette a kezdőcsapatból a csapatkapitányt, így Yazid Mansouri minden valószínűség szerint a padon kezd. Szlovénia csapata Oroszország ellen játszott pótselejtezőt, és egy idegenbeli 2-1-es vereség után otthon 1-0-ra nyertek Guus Hiddink csapata ellen. A fiatal állam így második világbajnokságára készül, az elsőn, 2002-ben pontot sem szereztek. Bizakodásra adhat okot, hogy a selejtezők során 12 meccsen mindössze 6 gólt kaptak, felkészülési találkozón pedig Új-Zéland ellen diadalmaskodtak 3-1 arányban. Játékosaik többsége kisebb külföldi csapatokban játszik.

A D-csoportot az egyik legnehezebb négyesnek tartják a szakértők, ahonnan nem lesz egyszerű feladat továbbjutni. 16 órakor Szerbia – Ghána mérkőzéssel indul a csoportbeli pontvadászat, a két csapatot ismerve kőkemény mérkőzésre számíthatunk. Szerbia sokak szerint a vb egyik meglepetéscsapata lehet, főleg a védelmüket szokták kiemelni, ahol Ivanovic (Chelsea), Vidic (Manchester United), Subotic (Dortmund) vagy éppen Kolarov (Lazio) teljesít szolgálatot. Persze a támadósorral sem lehet sok gond, ha csak a románok 5-0-ás legyőzésére gondolunk a selejtezőkben, ahol a francia válogatottat is maguk mögé utasították. A felkészülés során egy kínos, 1-0-ás vereség is szegélyezte az útjukat Új-Zéland ellen, míg a szintén vb résztvevő Kamerunt 4-3-ra győzték le.
Ghána válogatottja sérülése miatt a Chelsea világklasszisa, Michael Essien nélkül kénytelen nekivágni a világbajnoki küzdelmeknek. A mindenképpen nagy érvágást olyan játékosok próbálhatják meg ellensúlyozni, mint Appiah, Asamoah, vagy a friss BL-győztes Muntari. 4 éve továbbjutott csoportjából a ghánai csapat, amely most egy 4-1-es hollandok elleni zakóval melegített Dél-Afrikára. A ghánaiak nem feltétlenül támadó potenciáljukról lesznek híresek, a selejtezők során kettőnél többször egy alkalommal sem találtak be, míg az Afrika-kupán három győzelmük, három 1-0-ás sikert foglalt magába.

A csoport másik mérkőzésével, a Németország – Ausztrália találkozóval zárul a mai nap este 20:30-as kezdettel. A német válogatottban– Ghánához hasonlóan – szintén sérült a kulcsembernek szánt Michael Ballack, aki így kénytelen kihagyni a világbajnokságot. A Nationalelf így is a mérkőzés esélyesének számít, az utóbbi két világbajnokságon ráadásul dobogós volt (2002-ben második, négy évvel később harmadik), a 2008-as EB-n is csak a döntőben kapott ki a spanyoloktól. Joachim Löw kapitány szerint mindent megtettek a felkészülés során a jó szereplésért. A magyar válogatottat mindenesetre Budapesten verték 3-0-ra. A német csapatban olyan új arcok is feltűnnek, mint Kroos, Özil, Khedira és Marin.
Ausztrália nem dicsérheti szerencséjét a sorsolás láttán, de ne feledjük, négy évvel ezelőtt Brazília, Horvátország és Japán volt az ellenfelük a csoportkörben, akkor sikerült a továbbjutás. A csapat nem sokat változott azóta, bár kispadján már nem Guus Hiddink ül. Gondot okozhat, hogy bár Kewell és Emerton is felépült sérülése után a rajtra, túl sok játékperc nincs a lábukban. Bevethető lesz Cahill is, aki valószínűleg a kezdőcsapatban kap helyet, miután szintén visszatért sérüléséből. A Socceroos egy Új-Zéland elleni 2-1-es, és egy Dániával szemben elért 1-0-ás győzelemmel készült, az USA csapata viszont 3-1-es vereséget mért rájuk.

A program:

13:30 Algéria – Szlovénia, Polokwane
16:00 Szerbia – Ghána, Pretoria
20:30 Németország – Ausztrália, Durban

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Tippelj és nyerj velünk a Facebookon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik