Élet-Stílus

Két esélyes is bemutatkozik

A közvélemény az első, két döntetlennel záruló, vb-játéknap után immár győzelmet vár a szereplőktől. Az aranyra is esélyesnek tartott favoritok, Argentína és Anglia nem eshetnek csapdába – Nigéria és az Egyesült Államok is masszív együttes. A „felhozó mérkőzésen” a 2002-es vb-negyedik a 2004-es Európa-bajnokkal randevúzik.

A selejtezők során sokat bírált argentin labdarúgó-válogatott csattanós választ adhat a kritikákra a dél-afrikai világbajnokság szombati napján, amikor is Nigéria ellen vívja első csoportmérkőzését.

A Diego Maradona által irányított együttesben senki sem küszködik sérüléssel, afrikai ellenfele azonban korábban elvesztette kulcsfontosságú középpályását, az angol Chelsea-ben légióskodó John Obi Mikelt. Kérdés azonban, hogy a Barcelonával nehéz szezont maga mögött tudó aranylabdás Lionel Messi, és a nem éppen fiatal, 35 éves Juan Sebastian Verón milyen formában lép pályára a johannesburgi Ellis Parkban.

Donato Villani, az argentinok csapatorvosa a csütörtöki sajtókonferencián úgy nyilatkozott, hogy a 23 fős keret minden tagja tökéletesen egészséges, miközben a válogatott erőnléti edzője szerint Messi kimerülten érkezett Dél-Afrikába, s láthatóan fáradt. A dél-amerikai gárda a legtöbb szakértő szerint az egyik nagy esélyese a tornának, a játékosokban megvan a végső sikerhez szükséges tudás, ugyanakkor csapatként szinte ismeretlenek, Maradona ugyanis meglehetősen sokszor cserélgette a futballistákat, száznál (!) is többet kipróbálva a kvalifikációs sorozat közben.

Akiktől sokat várnak azargentinok: Agüero és Messi (MTI/EPA)

Akiktől sokat várnak az argentinok: Agüero és Messi (MTI/EPA)

Verón mellett a rivális nigériaiaknál is pályára lép egy veterán, mégpedig a 33 esztendős Nwankwo Kanu. A csatár Yakubu Aiyegbeni szerint nem lesz gondjuk a középpályán, s bár Obi Mikel az egyik legjobb labdarúgójuk, a pótlását meg tudják oldani.
“Nem vagyunk nyomás alatt, Argentínának sokkal több a veszítenivalója – fogalmazott a támadó. – Mi kimegyünk a pályára, és élvezni szeretnénk a játékot.”

Az argentinoknak bizonyára nem lesz gondjuk támadásban, miután Messi mellett Carlos Tévez és Gonzalo Higuaín is meglehetősen gólérzékeny, a jó testfelépítésű nigériaiak ellen azonban szükségük lesz a kemény védekezésre is.
“Remek futballisták, erősek, gyorsak és technikásak” – dicsérte a riválist Gabriel Heinze, a dél-amerikaiak védője.

A 16 órakor startoló összecsapás előtt, 13:30-as kezdettel kerül sor a B csoport nyitómérkőzésére a Koreai Köztársaság és a 2004-es Európa-bajnok Görögország válogatottjai között. A két együttes értékes pontokat szerezhet, illetve lophat el a másiktól, a szakértők többsége szerint ugyanis a második, még továbbjutást érő helyért lesz igazán hatalmas a csata, az élen ugyanis nagy valószínűséggel az argentinok zárnak.

A dél-európai együttes előtt adott a lehetőség, hogy javítson eddigi világbajnoki örökmérlegén, amely három vereségből áll, az eddigi egyetlen szereplésük alkalmával, 1994-ben ugyanis lőtt gól nélkül, nulla ponttal búcsúztak a csoportkör után. A hazai rendezésű, 2002-es vb-n egészen az elődöntőig menetelő, majd végül negyedikként zárt dél-koreaiak a legutóbbi hét tornán szerepeltek ugyan, de az “idegenben” sorra került eseményeken még egyszer sem sikerült továbblépniük a csoportból.

A szombati barát: Toroszidisz bűvöli a labdát (MTI/EPA)

A szombati barát: Toroszidisz bűvöli a labdát (MTI/EPA)

“A tapasztaltabb játékosok sokat segítenek a fiatalabbaknak, akik így magabiztosabban léphetnek pályára – mondta Pak Dzsi Szung, a Manchester Unitedben légióskodó középpályás. – Nem vagyunk könnyű helyzetben, az ellenfeleink erősek, de harcolni fogunk, s véleményem szerint most van esélyünk a továbbjutásra.”

A C csoport küzdelmei is megkezdődnek a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság szombati napján, a nyitómérkőzésen a favoritok között számon tartott angolok és a kétségkívül sokat fejlődött egyesült államokbeliek csapnak össze, a két szövetségi kapitány pedig egyformán biztos a sikerben.

A két válogatott legutóbb 60 évvel ezelőtt mérkőzött meg vb-n, s 1950. június 29-én az európai futballt akkor még csak tanulgató tengerentúliak hatalmas meglepetést okozva legyőzték az angolokat. Fabio Capello, a szigetországiak szövetségi kapitánya tisztában van vele, hogy nemcsak a rustenburgi Royal Bafokeng stadion közönsége, de az egész futballvilág is arra lesz majd kíváncsi, hogy a jelentősen megerősödött amerikaiak le tudják-e gyűrni a játék feltalálójaként ismert Anglia legjobbjait.

“Tudom, hogy ez egy nagyon fontos összecsapás az ország számára, de nyugodt vagyok – mondta a 63 éves itáliai szakvezető. – Az együttesünk rengeteget fejlődött, nagyszerű hangulatban vagyunk, egyszerűen jól mennek a dolgaink.”

Nyújtanak az angolok. Terry mindenki előtt, rooney inkább szemlélődik (MTI/EPA)

Nyújtanak az angolok. Terry mindenki előtt, Rooney inkább szemlélődik (MTI/EPA)

Capellónak kétségkívül van oka a bizakodásra, kinevezése óta ugyanis 24 találkozóból 18-at megnyert a gárda, kollégája, az amerikai Bob Bradley ugyanakkor hatalmas fegyvertényt könyvelhetett el a tavalyi Konföderációs-kupán, amikor tanítványai legyőzték az Európa-bajnok spanyolokat.
“Erősek vagyunk – nyilatkozta az 52 esztendős mester. – Megértettük, hogy ha csapatként futballozunk, s mindenki eltökélten harcol, a világ legjobb alakulataival is fel tudjuk venni a versenyt.”

Az angoloknál egyelőre nagy kérdés, hogy melyik kapust állítja majd a háló elé Capello, miközben Rio Ferdinand sérülése miatt a védelmet már átszervezte: Michael Dawson érkezett Dél-Afrikába, hogy pótolja a rutinos védőt, s várhatóan Ledley King lesz az a játékos, aki John Terry mellett helyet kap majd a középső hátvéd pozíciójában.

Bradleynek szintén döntenie kell a hátsó alakzatot illetően, mivel Oguchi Onyewu hét hónapja nem játszott végig egyetlen mérkőzést sem, ezért elképzelhető, hogy a Milan játékosa helyett Clarence Goodson kezd a védelem közepén. A szakértők szerint nagy a valószínűsége annak, hogy döntetlennel zárul az összecsapás, de legalábbis az amerikaiak nagyon megnehezítik az angolok dolgát. A csoport másik két tagja, Algéria és Szlovénia vasárnap találkozik egymással.

szombati mérkőzések

B csoport, 1. forduló:
13:30, Dél-Korea – Görögország
Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay. Vezeti: Hester (új-zélandi)
Várható kezdőcsapatok
Dél-Korea: Li Vun Dzse – Csa Du Ri, Oh Beom Szeok, Cso Jong Hjung, Li Dzsung Szu – Kim Dzsung Vu, Ki Szung Jong, Pak Dzsi Szung, Li Csung Jong – Pak Dzsu Jung, An Dzsung Hvan
Görögország: Corvasz – Vintra, Kirjakosz, Toroszidisz, Szpiropulosz – Ciolisz, Karagunisz, Kacuranisz – Szamarasz, Szalpigidisz, Gekasz

16:00, Argentína-Nigéria
Johannesburg, Ellis Park. Vezeti: Stark (német)
Várható kezdőcsapatok
Argentína: Romero – Gutíerrez, Demichelis, Samuel, Heinze – Mascherano, Verón – Di María, Messi – Tévez, Higuaín
Nigéria: Enyeama – Odiah, Afolabied, Yobo, Taiwo – Odemwingie, Etuhu, Lukman, Kaita – Yakubu, Martins

C csoport, 1. forduló:
20:30, Anglia-Egyesült Államok
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion. Vezeti: Simon (brazil)
Várható kezdőcsapatok
Anglia: James – Johnson, King, Terry, A. Cole – Lennon, Gerrard, Lampard, J. Cole – Heskey, Rooney
Egyesült Államok: Howard – Cherundolo, DeMerit, Onyewu, Bocanegra – Donovan, Bradley, Clark, Dempsey – Altidore, Buddle

A B csoport további programja
2. forduló:
Június 17.: Argentína-Dél-Korea, Johannesburg 13:30
Június 17.: Görögország-Nigéria, Bloemfontein 16:00
3. forduló:
Június 22.: Nigéria-Dél-Korea, Durban 20:30
Június 22.: Görögország-Argentína, Polokwane 20:30

A C csoport további programja
1. forduló:
Június 13.: Algéria-Szlovénia, Polokwane 13:30
2. forduló:
Június 18.: Szlovénia-Egyesült Államok, Johannesburg 16:00
Június 18.: Anglia-Algéria, Fokváros 20:30
3. forduló:
Június 23.: Szlovénia-Anglia, Port Elizabeth 16:00
Június 23.: Egyesült Államok-Algéria, Pretoria 16:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik