Élet-Stílus

Hamilton megtörte a Red Bull uralmát

A Kanadai Nagydíj időmérőjén idén első ízben nem valamelyik Red Bull-pilóta végzett az élen, hanem a mclarenes Lewis Hamilton. Igaz, mögötte Webber és Vettel zárt.

A Kanadai Nagydíj időmérője igazolta, amire számítani lehetett, a McLaren, pontosabban Lewis Hamilton legyőzte a Red Bullt, megszakítva ezzel a Milton Keynes-i csapat idei száz százalékos pole-sorozatát.

A kvalifikáció első szakaszában szokás szerint búcsúztak az újak, de a Lotus közel járt a dédelgetett célhoz, hogy elkaphassa valamelyik régi alakulatot, Heikki Kovalainen mindössze kéttizeddel maradt el a szintén a Q1 végén búcsúzó sauberes Kamui Kobayashi idejétől.

A második szakasz fő vesztese Michael Schumacher volt, a Toro Rossókkal, a Williamsekkel, Pedro de la Rosával és Vitalij Petrovval együtt búcsúzó német hiába próbálkozott, nem tudott az utolsó fordulóba jutni, vasárnap csak a szerencsétlen 13. időt autózta.

A Q3 elején Lewis Hamilton nyitott verhetetlennek látszó idővel, de aztán Mark Webber és Fernando Alonso is elé került. Az utolsó nekifutásnál Webber a kemény gumit választva ugrott az élre, Vettel nem sokkal, de nála gyengébb idővel a második helyre sorolt, végül azonban Hamilton egy végső hajrával elcsaklizta a pole-t az ausztráltól.

Alonso végül a negyedik, Jenson Button pedig az ötödik lett, az elmúlt futamokon szenvedő Force Indiá-s Vitantonio Liuzzi pedig nagyot villantva a hatodik helyet csípte el. Mögöttük Felipe Massa, Robert Kubica és adrian Sutil végzett, Schumacher szereplését mentheti, hogy Nico Rosberg is csak a 10. lett.

A kvalifikáció érdekes momentuma volt, hogy miután Hamilton elcsípte a pole-t, a levezető körön a csapat tájékoztatta, hogy nem lesz elég benzinje a mintavételhez, ezért le kellett állítania a McLarent és szó szerint betolta az autót a bokszutcába. Az angol értelemszerűen idei első pole-ját szerezte, és a Red Bull-uralom előtt is ő volt képes utoljára időmérőt nyerni még tavaly a szezonzáró Abu Dzabi Nagydíjon.

kanadai nagydíj

Rajtsorrend: 1. sor:
Lewis Hamilton (brit, McLaren)
Mark Webber (ausztrál, Red Bull)
2. sor:
Sebastian Vettel (német, Red Bull)
Fernando Alonso (spanyol, Ferrari)
3. sor:
Jenson Button (brit, McLaren)
Vitantonio Liuzzi (olasz, Force India)
4. sor:
Felipe Massa (brazil, Ferrari)
Robert Kubica (lengyel, Renault)
5. sor:
Adrian Sutil (német, Force India)
Nico Rosberg (német, Mercedes)
6. sor:
Rubens Barrichello (brazil, Williams)
Nico Hülkenberg (német, Williams)
7. sor:
Michael Schumacher (német, Mercedes)
Vitalij Petrov (orosz, Renault)
8. sor:
Sebastien Buemi (svájci, Toro Rosso)
Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso)
9. sor:
Pedro de la Rosa (spanyol, Sauber)
Kobajasi Kamui (japán, Sauber)
10. sor:
Heikki Kovalainen (finn, Lotus)
Jarno Trulli (olasz, Lotus)
11. sor:
Timo Glock (német, Virgin)
Bruno Senna (brazil, Hispania)
12. sor:
Lucas Di Grassi (brazil, Virgin)
Karun Chandhok (indiai, Hispania)

Futam (70 kör/305.270 km), vasárnap 18:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik