Élet-Stílus

Ökölvivó EB: két magyar döntős

Az 1996-os vejlei kontinenstorna óta először két magyar is érdekelt lesz ökölvívó Európa-bajnokság döntőjében, a moszkvai kontinensviadal pénteki elődöntőjéből ugyanis Káté Gyula és Bacskai Balázs is beverekedte magát a fináléba. Darmos József bronzérmet szerzett.

A kétszeres világbajnoki harmadik, a legutóbbi Eb-n második Káténak (64 kg) a nap során ringbe lépett nyolc hazai öklöző közül jutott ellenfél a 28 éves Alekszandr Szoljanyikov személyében, akit nagyon okos, taktikus boksszal győzött le. Az egész meccsen magabiztos, nagyon jól védekező kispesti a kiélezett meccset összességében biztosan, 6-3-ra nyerte meg. Ezzel ő volt pénteken az egyetlen, aki orosz versenyzőt tudott legyőzni.

A 2006-os junior világbajnok Bacskai (69 kg) az első körben a vb-ezüstérmes hazai Andrej Zamkovojt verő ukrán Tarasz Selesztyukkal meccselt. A találkozó az előzetes várakozásoknak megfelelően óriási csatát hozott, melyben a Vasas kiválósága volt a jobb. Az utolsó pillanatokig izgalmas összecsapást Bacskai 4-2-re nyerte meg.
A Bacskaihoz hasonlóan a Vasasban bokszoló Darmos (91 kg) a bolgár Tervel Pulev ellen lépett szorítóba, s teljesítményén meglátszott, hogy sérülés akadályozta. A bolgár sportoló már az első menet után biztosan, 5-2-re vezetett, egyszer meg is fogta a magyart, akire aztán a második szakasz elején ismét számolni kellett, Bacskai Imre edző pedig feladta a küzdelmet.
“Káténál és Bacskainál egyértelműen kijött a tudás, ami bennük van, pedig micsoda ellenfeleket kellett legyűrniük” – süvegelte meg a két finalista teljesítményét Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke. – Holnap is nehéz meccsek jönnek.”

A közép-európai idő szerint szombaton 14 órakor kezdődő döntőkben Káté az örmény Gracsja Dzsavahjannal, Bacskai pedig a francia Alexis Vastine-nal mérkőzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik