Élet-Stílus

Dél-Afrika a stadionokon túl

Hatalmas utat tett meg a Dél-afrikai Köztársaság az apartheid rendszer 1994-es fölszámolásától a június 11-én kezdődő futball-világbajnokság megrendezéséig. Az alig enyhülő nyomor és a mindent uraló erőszak azonban azt mutatja: még bőven akad tennivaló.

Lungisa Mndend pólója nyíltan hirdeti, hogy viselője HIV pozitív. A harmincas éveiben járó fekete férfi esetében a felirat korántsem morbid poénkodás: 5 millió honfitársához hasonlóan benne is ott él az AIDS vírusa. Arról nem beszélve, mennyire passzol ez a ruhadarab Fokvárosnak ahhoz a Nkanini nevű nyomornegyedéhez, ahol néhány órán át Lungisa Mndend kalauzol bennünket, s amelyet a 49 millió lakosú Dél-Afrika egyik „rape hot spotjaként”, azaz „nemi erőszak gócpontjaként” szerzett magának ijesztő hírnevet. A városrészben a bádoglemezekből összetákolt viskókban nincs sem vezetékes víz, sem vécé. A nők és a gyerekek kénytelenek a közös kútra és illemhelyre járni, ahol teljesen védtelenek, és csak imádkozhatnak, hogy senki nem vet szemet rájuk. A nemi erőszak errefelé ugyanis természetes jelenség, a teljes anyagi és morális kilátástalanságban tengődő lakosság férfijai pedig nem válogatnak. Életkor, nem, rokoni kapcsolat sem akadály.

Egyik kísérőnk, Lungisa Mndend. Egy HIV-pozitív az 5 millióból.

Egy HIV-pozitív az 5 millióból.

Mindezek után cseppet sem meglepő, hogy Dél-Afrikában a kamaszkori terhességek és az AIDS-megbetegedések száma egyre feljebb kúszik. A 20–29 éves férfiak 40 százaléka HIV pozitív, míg a 13–19 éves (!) lányok 20 százaléka hordozza a vírust. Naponta 1700 új fertőzést regisztrálnak az országban. S ha mindez még nem lenne elég, a HIV-fertőzöttek mintegy háromnegyede TBC-s is.

Ez a komor társadalmi háttér a június 11-én kezdődő dél-afrikai futball-világbajnokságra is elkerülhetetlenül árnyékot vet. Ha máshogy nem, hát úgy, hogy már hónapokkal a sportesemény startja előtt „gangek” sora gyűjtötte be százezer szám a fiatal lányokat, hogy aztán konténerekben a vb helyszíneire szállítsák őket, és ott a gyanútlan szurkolóknak kínálják fel a szerencsétlenek bájait – és fölöttébb kétséges érintetlenségét.

Bűnözés, faji ellentét

Bádogváros. Alig mérséklődik a nyomor.

Bádogváros. Alig mérséklődik a nyomor.

Ám a futball-vb-re készülő Dél-Afrika illetékeseinek az elmúlt hónapokban messze nem csupán a mindennapos erőszak és a bűnözés egyéb formái miatt főhetett a fejük. Tény, az Egyesült Államok külügyminisztériumának éves jelentése a fekete kontinens bűnözéstől leginkább sújtott országai között tartja számon Dél-Afrikát, s leszögezi, hogy itt „a legmagasabb a regisztrált nemi erőszak esetek előfordulása a világon”. Továbbá a 46 esztendőn át fennálló apartheid rendszert – azaz a feketék elnyomására épülő fehér uralmat – alig 16 évvel ezelőtt levetkőző országban a robbanásveszélyes faji ellentét is változatlanul jelen van. S egy-egy politikai indíttatásúnak tűnő gyilkosság, vagy az egykor Nelson Mandela által az apartheid elleni harc szervezeteként megalapított mai kormányzópárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) valamely forróvérű politikusának indulatokat gerjesztő megszólalása nyomán a világsajtó rendre valós veszélynek is tüntet fel egy esetleges faji gyökerű polgárháborút.

Brutális számok

● Dél-Afrikában minden 26. másodpercben
megerőszakolnak egy nőt, és minden 24. percben megerőszakolnak egy
gyermeket
● Minden 4. lány és minden 5. fiú 16 éves kor előtt
szexuális erőszak áldozatává válik
● A fiatalok egyharmada első
szexuális élményét akarata ellenére szerzi
● A tinédzserek több mint
75 százaléka került már szexuális kapcsolatba akaratán kívül

Dél-Afrikában a nemi erőszak leggyakoribb áldozatai a 8 és 11 év közötti
kislányok

Mindezek a hírek jócskán közrejátszanak abban, hogy a dél-afrikai világbajnokság – az első az afrikai kontinensen – előreláthatólag nem lesz idegenforgalmi sikertörténet. A Grant Thornton tanácsadó cégnek az amerikai Bloomberg BusinessWeek magazin által idézett áprilisi előrejelzése szerint az előzetesen várt 483 ezer külföldinek legföljebb a 77 százaléka fogja a futballesemény négy hete alatt valóban felkeresni az országot. Pesszimistább becslések szerint a számuk alig éri majd el a 300 ezret. Ez ugyan még mindig több, mint a nyolc éve Japán és Dél-Korea által közösen rendezett 2002-es világbajnokság 250 ezres nemzetközi szurkolótábora, ám meg sem közelíti a négy éve Németországban produkált egymilliós tömeget. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hivatalos jegyértékesítő ügynöksége, a Match Services a várakozásoktól jócskán elmaradó érdeklődés láttán már vissza is mondott 450 ezer lefoglalt szállodai vendégéjszakát.


Félszázalékos növekedést hozhat a foci

Khayelitsha. Fokváros „legalja”.

Khayelitsha. Fokváros „legalja”.

Pedig a dél-afrikai hatóságok, ami csak tőlük tellett, mindent megtettek, hogy szavatolják a világbajnokságra érkező szurkolósereg biztonságát. A rendőri biztosításra 600 millió randot (1 dollár = 7,7 rand) költöttek, és az elmúlt hat évben 55 ezerről 200 ezerre duzzasztották a rendfenntartó erők létszámát. Ezenfelül további 655 millió rand értékben szenzoros kapukat, helikoptereket, bombakeresőket és rendőrségi járműveket vásároltak a világbajnokság zavartalanságának biztosítására.
Dél-Afrika ezzel együtt egy sikeres világbajnokságra, és legalább 55 milliárd rand – az átfogóbb kalkulációk szerint összességében akár 100 milliárd rand – vb-bevételre készül.

A rendezvénynek köszönhetően 0,5 százalékpontos pótlólagos lökést kaphat a gazdasági növekedés. Ez utóbbiban természetesen benne van az a 20 milliárd randnyi kormányzati ráfordítás is, mely összegből az elmúlt években a világszínvonalú stadionok mellett felépült a rendezvényt kiszolgálni hivatott kifogástalan közlekedési infrastruktúra. Továbbá jutott belőle bőven reklámra, illetve jut majd a vb ünnepélyes záróeseményére is.

A riport további részleteit a friss, csütörtöktől kapható Figyelő hetilapban olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik