Élet-Stílus

Félnek Dél-Afrikában

Továbbra is aggódnak biztonságuk miatt a pénteken kezdődő labdarúgó-világbajnokságon részt vevő csapatok és szurkolók, pedig a helyi kormány komoly intézkedésekkel készült a vb-re.

A meghozott intézkedések ellenére a helyszínen tartózkodóknak továbbra is komoly aggodalmaik vannak, s a helyzetet csak rontja, hogy ismeretlen tettesek szerdán hotelszobájukban, fegyverrel raboltak ki három újságírót. Egyiküket, egy Magaliesburgban megszállt portugál fotóriportert pisztollyal csaknem fél órán át ágyában tartott két férfi, s közben 35 ezer dollár értékben loptak el tőle műszaki felszerelést. Kollégáit, egy spanyol és egy egyelőre azonosítatlan újságírót álmában fosztották ki ugyanott.

Holott Dél-Afrika biztonsági szempontból alaposan felkészült a tornára. A mérkőzéseknek otthont adó kilenc várost a hatóságok részekre osztották, s külön figyelmet fordítanak a nemzetközi szövetség (FIFA) kihelyezett központjára, a stadionokra, a válogatottak és a külföldi drukkerek szálláshelyeire, a parkokra, az éttermekre és a turistaközpontokra.

Félnek Dél-Afrikában 1

A helyszíneken összesen közel 40 helikopter teljesít szolgálatot, 10 vízágyú áll készenlétben, az autópályák biztosítására pedig 100 autó áll rendelkezésre, s 41 ezer rendőr dolgozik folyamatosan. A kormány négy mozgatható parancsnoki központot építtetett, amelyek élő képen tudják követni a helikopterek, repülőgépek, illetve a 300 biztonsági kamera által rögzített felvételeket. Ezeket a vb után is használni fogják.

Ezek mellett 100 ezer tartalékos rendőrre számíthatnak a szervezők, s a pénteken kezdődő világbajnokságon részt vevő országok szintén küldtek rendfenntartó egységeket Dél-Afrikába, akik a helyi erőket segítik a nyelvi és kulturális akadályok leküzdésében.

A szurkolók számára létrehoztak egy 24 órán keresztül működő, többnyelvű telefonvonalat, amelyen bárki bejelentheti, ha valamilyen segítségre van szüksége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik