Élet-Stílus

Nem mossa el a Duna a Tankcsapdát

Pénteken a szokott helyen többek között Kalapács- és Tankcsapda-koncerttel kezdődik a Fesztergom. A zenei fesztivál helyszínén két napja még a Duna volt az úr.

A Fesztergom fesztiválnak tizenkettedik éve, a kezdetek óta az esztergomi Prímás-szigeten álló városi sportcsarnok és szabadtéri környezete ad otthont. Ez a sziget a királyváros központjában helyezkedik el – a boltok, posta, kórház, buszpályaudvar tízperces sétával kényelmesen elérhetők –, mégis szeparálva van attól. A Prímás-szigetre nem lehet lakóházat építeni, a földnyelv rekreációs célokat szolgál: sportolási, kirándulási lehetőségeket biztosít, és a tervezett esztergomi Mesepark is itt létesülne.

A Duna hatszáz centiméter körüli állásánál azonban elönti a Prímás-szigetet, és a szakemberek mintegy hétszáznegyvenes szintet jósoltak múlt héten. Ez vasárnapra-hétfőre be is következett, így félő volt, hogy szigeti fesztiválnak más helyszínt kell keresni.

A gyors apadás lehetővé tette, hogy a szervezők mégiscsak az eredetileg tervezett, és a kezdetek óta bevált Prímás-szigeti Pézsa Tibor Városi Sportcsarnok közvetlen környezetét használják – tudta meg az fn.hu. Mivel a Duna az épületbe szintúgy betört, és annak fertőtlenítése és karbantartása hosszabb időt vesz igénybe, az itt tartani szokott hagyományos véradás idén viszont elmarad.

Szerda reggeltől gőzerővel kezdetét vette a Fesztergom-helyszín takarítása – tudta meg az fn.hu Gulya István szervezőtől -, a fertőtlenítés mellett arról is gondoskodnak, hogy murvázással, egyebekkel teljes mértékig alkalmassá tegyék a terepet a kétnapos bulira.
„A pénteki Tankcsapda- vagy a szombati Kiscsillag-koncert közönsége semmit nem fog észrevenni abból, hogy egy hete még a Duna vízében tapicskolt-csápolt volna a színpad előtt” – ígérte Gulya.

A Fesztergom tehát megmenekült: június 11-én a megszokott helyszínen, a Prímás-szigeten a Link-X, a Watch My Dying után Kalapács lép színpadra, majd fél tíz után a Tankcsapda. Másnap a helyi Szépülő Városközpont, a Kiscsillag, Péterfy Bori és a 30Y.

Hegyalján is a víz az úr

Várhatóan több ezer köbméter vizet kell majd leszivattyúzni a kelet-magyarországi régió legnagyobb zenei rendezvényének, a Hegyalja Fesztiválnak otthont adó rakamazi üdülőterületről is, a július közepére meghirdetett fesztivált azonban szintén nem halasztják el.

A július 14. és 18. között tartandó fesztiválon a Groove Armada, Goldie, az Epica, a Motörhead, Roots Manuva, a Herbaliser, Krafty Kuts, a Disco Ensemble és az Illdisposed is szerepel. A hazai előadók közül többek közt a Tátrai Band, az Ektomorf, a Budapest Bár, a Csík Zenekar, a Tankcsapda, a Quimby, a Péterfy Bori & Love Band, a Kiscsillag, Ákos és a Bëlga hozza majd lázba a bulizni vágyókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik