Élet-Stílus

Bereményi: ez nem Cseh Tamás-film lesz

Egy hetvenes évekbeli dalszerző-énekesről szeretne játékfilmet forgatni Bereményi Géza. A forgatókönyv már elkészült, a mozgókép közalapítvány támogatná a filmtervet.

„Ez nem Cseh Tamás-film lesz” – hárította az fn.hu kérdését Bereményi Géza. A tavaly augusztus 8-án elhunyt énekes szerzőtársa, barátja úgy fogalmazott, hogy egy hetvenes években játszódó történetet szeretne filmre vinni fiatal színészekkel, amelynek főhőse egy dalszerző-énekes lesz. A forgatókönyv már elkészült, jelenleg a szükséges források felkutatása folyik. A színészekről és a stábról még nem tud nyilatkozni az író-rendező, annyit azonban elárult, hogy a forgatás leghamarabb jövőre kezdődhet el. Nem lesz nagy költségvetése, de a 70-es évek világának megjelentetése miatt azért nem is a legolcsóbb büdzsével számol Bererményi.

A film munkacíme – Frontátvonulás – Antoine és Désiré – azért arra utal, hogy mégis „köze lehet” a történetnek Cseh Tamáshoz. (A Frontátvonulás az 1983-as, az Antoine és Désiré az 1978-as közös lemezük címe.) Bereményi annyit elárult ezzel kapcsolatban, hogy a tervei szerint több daluk is elhangzik majd a filmben.

Azt is hangsúlyozta, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) szándéknyilatkozata még nagyon kis lépés a film megvalósulása felé. „A szándéklevél minden esetben hat hónapra szól, három hónap elteltével beszámolási kötelezettséggel, valamint hosszabbítási lehetőséggel. A szándéklevél nem jelent támogatási ígérvényt” – áll az MMKA honlapján.

FN-interjú bereményi gézával (2008)

Bereményi: ez nem Cseh Tamás-film lesz 1

“És mit lát Antoine és Desiré a mai Budapesten?

Antoine és Desiré mindig is két különböző és összefüggő figura. Antoine alkalmazkodik az időkhöz, Desiré pedig folyton lemaradó, marginális figura. Ha már úgyis kettészakadt társadalomban élünk. Elképzelhető, hogy Antoine most fontosabb szereplője lesz a mai világnak, mint Desiré, aki csak szemtanúja lenne Antoine életének. Jó is volna megalkotni korunk hősét Antoine személyében, akit, mármint a hőst, az epikusok szoktak is erősen keresni.”
A teljes interjú itt olvasható.

Bereményi filmterve mellett az MMKA a hétvégi döntésével – szándéknyilatkozat szinten – még 17 filmtervet támogat, többek között Hajdu Szabolcs Mirage, Szász János A nagy füzet, Gárdos Péter Sugárzás, Enyedi Ildikó Testről és lélekről, Gigor Attila Az ember akit nem lőttek le, és Goda Krisztina Emerson és Tsa című filmjét. Érdekesség, hogy Toldiról két forgatókönyv is készül: Arany János hőséről Káel Csaba és Pálfy György is szívesen forgatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik