Élet-Stílus

Több száz helyen túrják szét a fővárost

A metróépítés, a Margit-hídi munkálatok, a Podmaniczky-program, és közműfelújítások is várnak ránk az idén nyáron. Közel kétszáz helyen lesznek forgalmi akadályok.

A nyári kisebb forgalmat és jobb időt kihasználva esnek neki a fővárosi útfelbontással járó munkáknak. A Fővárosi Önkormányzat, amióta a Podmaniczky útfelújítási program elkezdődött, 2005-óta, rendezetten közli is, hogy, hol kell majd némi dugóra számítani. Mindez azonban az útfelbontási szezonnak csak apró szeletkéje, hiszen ilyenkor dolgoznak a közműcégek vezetékcseréken és az önkormányzati kezelésű utak felújításán is. Ennek megfelelően idén nyáron közel 200 helyen látunk és kerülgetünk majd munkagödröket.

Van fény az alagút végén?

A kritikai nyomásnak engedve egyébként, nem rég óta, legalább egy közös rendszerben, fel kell tüntetni a tervezett munkálatokat. Az idén vezették be a Főpolgármesteri Kabinet döntésének megfelelően az egyesített területfoglalási elektronikus nyilvántartási rendszert. Ebben elvileg minden út és közmű munka, valamint kulturális és sportrendezvényekkel összefüggő közterület-foglalásnak benne kell lennie. Ez az úgynevezett „Tervezett Közterületi Munkák” (TKM) adatbázisa. A feltöltött tartalom a tervezett munka helyére, időpontjára, a beruházó és kivitelező megnevezésére és a főbb műszaki paraméterekre vonatkozik.

A Podmaniczky-program nyári szakaszai:


View Nyári útfelújítások és közműmunkák in a larger map

A rendszer értelmét és hatékonyságát persze az jelenti, ha figyelembe is veszik. Az adatbázishoz valamennyi fővárosi kerület hozzáfér ugyan, arra azonban nem kötelezhetik őket, hogy a tervezett közterület-foglalásaikat vigyék fel a rendszerbe – írták a főváros részéről, arra a kérdésünkre vonatkozóan, hogy kötelező-e figyelembe venni a listát egy munka kapcsán. Hozzátették: a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő utak esetében az a kérelmező kapja meg a szakmai ügyosztálytól a munkakezdési, valamint a területfoglalási engedélyt, aki szerepelteti igényét a rendszerben.

Jó lenne látni

A rendszer szépséghibája a fenti mellett, hogy nem nyilvános, így még böngészni sem tudják a fővárosi lakosok. Információink szerint a rendszer fejlesztése jelenleg is tart, egyben vizsgálják a jogosultsági kör kiterjesztését is, hogy mindenki tudja mire számíthat. Amíg azonban ez nem valósul meg, az fn.hu kikérte az idei nyáron a közműcégek által végzendő munkák listáját is. Íme, a végtelennek tűnő felsorolás, néhány fontosabb helyszín kiemelésével.

Több száz helyen túrják szét a fővárost 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik