Élet-Stílus

Csoportmustra: régi ismerősök

Régi ismerősök feszülnek egymásnak a világbajnokság B jelű csoportjában.

A B csoportba sorsolt Argentína, Görögország és Nigéria az 1994-es világbajnokságon is azonos csoportban szerepelt, akkor a „negyedik elem” Bulgária volt, helyette most Dél-Korea lép színre. A dél-amerikai és az afrikai csapat kellemes emlékeket őriz a 94-es csoportkörről, hiszen továbbjutott, ellenben Görögország apraját-nagyját gyaníthatóan kiverte a víz a sorsoláskor, mivel csapatuk nulla ponttal és mínusz tízes gólkülönbséggel intett búcsút a 16 évvel ezelőtti tornától, és pironkodva tért haza göröghonba.

A csoport favoritjai

Argentína
Diego Maradona csapatának útja közel sem volt zökkenőmentes, a csapat szenvedett a selejtezőben, csak a negyedik helyen jutott tovább Dél-Amerikából, Brazília mellett Chile és Paraguay is megelőzte. Sokan a vb-n is féltik a csapatot, elsősorban azért, mert a karmesteri pálcát tapasztalan edző forgatja. A labdarúgóként világbajnok Maradona ugyanakkor egy sor világklasszist, köztük a földkerekség jelenlegi legjobbját, Lionel Messit is a szárnyai alatt tudja, és a névsort tekintve nem túlzás azt állítani, hogy Dél-Afrikában Argentína akár kettőről három léphet a vb-címek tekintetében.

Nigéria
A „szuper sasok” – finoman fogalmazva – nem szárnyaltak a selejtezőben: az utolsó csoportkör finisibében egy 93. percben szerzett góllal győzték Mozambikot, de Tunézia ezzel együtt lépéselőnyben maradt, csakhogy a záró fordulóban kikapott Mozambiktól, és mivel Nigéria 3-2-re nyert Kenyában, 2002 után ismét tagja lehet a vb-mezőnynek. A szövetségi kapitánynak, Shaibu Amodunak azonban mennie kellett, holott csapata bronzérmes lett az idei Afrika-kupán, és a helyére a komoly nemzetközi és vb-rutinnal bíró svéd Lars Lagerbäck került. Vele jó eséllyel továbbjuthat a csoportból a nigériai válogatott, amelyet neves, rutinos labdarúgók mellett sikeréhes tehetségek alkotnak.

Futottak még?

Dél-Korea
Az ázsiai csapat rendkívül szervezett és gyors, könnyedén megszoríthatja a csoportfavoritokat, ezzel együtt aligha ismétli meg a 2002-es bravúrját, amikor is elődöntős volt a hazai rendezésű világbajnokságon. Már csak azért sem, mert Dél-Afrikában aligha számíthat olyan szembetűnő bírói segítségre, mint nyolc éve. Dél-Korea – amely csoportelsőként zárta az ázsiai selejtező utolsó körét – nyolcadik alkalommal szerepel világbajnokságon, az eddigi hét során hatszor már a csoportkörben elvérzett. Sokkal jobbra csak akkor számíthat, ha ismét rendező lesz…

Görögország
A 2004-es Eb-n látott menetelésre ezúttal nincs sok esély, ugyanakkor Otto Rehhagel irányítása alatt a görög csapat aligha ég le úgy, ahogy első és egyben utolsó vb-szereplése során, 1994-ben, amikor is Argentína, Nigéria és Bulgária is tönkreverte, összesen tíz gólt rámolt be szegény helléneknek. A biztonságos védekezésre és taktikus, precíz támadójátékra építő görögök a pót-selejtezőben, Ukrajna legyőzésével váltották meg a Dél-Afrikába szóló repülőjegyet. Rehhagel a rutinos labdarúgókban bízik, a 23 keretében csak ketten nem töltötték be a 25. életévüket, miközben nyolcan is túl vannak a 30-on, ugyanakkor velük a tisztes helytállásnál aligha számíthat többre.

Akiktől sokat várnak

Lionel Messi (argentin), Javier Mascherano (argentin), Carlos Tévez (argentin), Juan Verón (argentin), Pak Dzsi Szung (dél-koreai), Pak Dzsu Jung (dél-koreai), Obafemi Martins (nigériai), Yakubu Aiyegbeni (nigériai), Georgiosz Karagunisz (görög), Teofanisz Gekasz (görög).

Kulcsmeccs

Argentína-Nigéria
Bár két olyan csapatról van szó, amelyik szenvedve, vért izzadva jutott ki a vb-re, mérkőzésük – a B jelű négyes nyitókörében – könnyen eldönthető a csoportelsőség kérdését, mindenestre június 12-én délután négy órakor sztárok feszülnek egymásnak. A 1994-es és a 2002-es világbajnokság csoportkörében is összefutott egymással a két együttes, és mindkétszer a dél-amerikaiak nyertek, 2-1-re, illetve 1-0-ra.

Mementó

1994. június 30-án került sor a D csoport utolsó fordulójára az amerikai vb-n. Nigéria nem különösebben megizzadva, Finidi George és Daniel Amokachi góljával 2-0-ra legyőzte a görögöket, akik így nulla ponttal, egyetlen rúgott gól nélkül és 10 kapott góllal búcsúztak a vb-től. Nigéria jobb gólkülönbségével előzte meg a hozzá hasonlóan hatpontos Bulgáriát és Argentínát, és csoportelsőként került a legjobb tizenhat közé, de tovább nem jutott, miután hosszabbítás után 2-1-re kikapott a döntős olaszoktól.

A csoport halmozói

25 – a B csoportba sorsolt csapatok összesen ennyi világbajnokságon voltak jelen. A rangsort az 1978-ban és 1986-ban is csúcsra jutott Argentína vezeti 14 szerepléssel, Dél-Korea hétszer, Nigéria háromszor, Görögország egyszer volt tagja a vb-mezőnynek.

A B csoport mérkőzései
2010. június 12.:
13:30: Dél-Korea-Görögország, Mandela Stadion, Port Elizabeth
16:00: Argentína-Nigéria, Ellis Park Stadion, Johannesburg

2010. június 17.:
13:30: Argentína – Dél-Korea, Soccer City, Johannesburg
16:00: Görögország-Nigéria, Free State Stadion, Bloemfontein

2010. június 22.:
20:30: Nigéria – Dél-Korea, Durban Stadion, Durban
20:30: Görögország-Argentína, Mokaba Stadion, Polokwane

Ajánlott videó

Olvasói sztorik