Élet-Stílus

Bőkezű spanyolok

Egy esetleges világbajnoki arany az Európa-bajnok játékosainak hozna legtöbbet a konyhára: a spanyol szövetség élen jár, ami a nagyvonalú honorálást illeti. Spanyolországban ugyanakkor sokan vitatják a döntés etikáját.

A vb-szereplők közül a spanyol válogatott tagjait illetné meg a legnagyobb prémium, amennyiben a Furia Roja lenne a világbajnok, futballistái fejenként 600 ezer eurót tehetnének zsebre. Az Európa-bajnokot kevéssel lemaradva az argentinok és az angolok követik – ehhez képest a brazilok bagóért játszanak.

A Marca információi szerint a spanyolok elsősorban a vb-arannyal járnának jól. A döntőbeli vereség nyomán már csak 120 ezerrel gazdagodnának, az elődöntőbeli szereplés 90 ezret ér, míg a negyeddöntő az aranyérem tizedét – 60 ezer eurót.

Spanyolországban jókora felháborodás fogadta a szövetség akcióját, a története egyik legnagyobb gazdasági válságát átélő országban, ahol tömegesen szűnnek meg a munkahelyek, mindenképpen irritálónak tűnik a szűk hónap alatt megkereshető összeg, pláne ha a válság által kevésbé megcibált németekével hasonlítják össze – a Nationalelf tagjai optimális esetben szolid 250 ezer eurót vihetnek haza, ám ennek jó részét a tragikus fiatalon elhunyt hannoveri kapusról elnevezett Robert Enke Alapítvány kapná.

A kritikákat a spanyol szövetség azzal hárította el, hogy kijelentette, a prémium mindössze 6 százalékát állná az állam, az összeg oroszlánrészét a nemzeti csapat szponzorai kalapoznák össze. Ráadásul a németekhez hasonlóan a spanyolok is jótékonysági célokra fordítanák a summa egy részét, egy jelentékeny összeg például Dél-Afrikában maradna, a malária elleni harc és a gyermekétkeztetési alapítványok részére.

A spanyolok mellett az argentin szövetség nyúlna legmélyebben a zsebébe (510 ezer eurónyi összeg játékosonként) míg az angolok 475 ezerrel következnek. A címvédő Olaszország labdarúgói a spanyolok által kapott pénz kevesebb mint a feléért (240 ezer), a brazilok pedig szűk egyharmadáért (180 ezer) játszanak. A franciák a nagyvonalúbb ajándékozók közé tartoznak a maguk 390 ezres kitűzött prémiumával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik