Élet-Stílus

Startol a POSZT

A jubileumi 10. Pécsi Országos Színházi Találkozón zongorashow és élő szinkron is lesz. A fesztiváligazgató pedig azt is elárulta az fn.hu-nak, hogy a versenyprogramra szinte lehetetlen jegyet kapni, mégis előfordul, hogy félig üres nézőtér.

Az idei POSZT-on már nem igazán tudtak semmi újdonságot kitalálni, mert már így is majdnem 200 rendezvény van a 10 nap alatt, és nincs olyan műfaj, amely itt nem jelenik meg – mondta el az fn.hu-nak Simon István fesztiváligazgató. Azért a tízedik jubileumi fesztiválra készülnek némi meglepetéssel. A Best Off-nak nevezett rendezvény keretein belül az elmúlt tíz év legsikeresebb programjaiból válogattak. Ilyen lesz például a Zongorapárbaj, amely során két zongorával Jávor Ferenc, Darvas Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Selmeczi György adnak elő egy „show-t”, amely fergeteges sikert ért el korábban. Ugyancsak felújítják az élő szinkronizálást Magyar hangja címmel.

A fesztiváligazgató szerint a POSZT szíve a versenyprogram, de a lelke az a 160-170 egyéb program, amely 32 helyszínen, utcákon tereken kulturális intézményekben zajlik. Az időjárás azonban a szabadtéri programokat kétségessé teszi. A fesztiválnyitó például a Színház téren lenne Bródy János koncertjével, de jelenleg ez nem tűnik kivitelezhetőnek.

Az Európa Kulturális Fővárosa projektből a POSZT egyébként nem részesül. Az eredeti terv szerint a Pécs városa és a kulturális tárca 75-75 millió forintot adna a fesztiválra. Míg Pécs már odaítélte az összeget, addig a minisztériummal még a szerződést sem írták alá. a megszavazott. Ebből kifolyólag a versenyben szereplő színházaknak most fizetni nem tudnak, csak ígérni, hogy ez később megtörténik.

Az egyik versenydarab az Übü király

Az egyik versenydarab az Übü király

Mindeközben a versenyben részt vevő darabok válogatásának rendszerét is megváltoztatták. A jövő évi darabokat már nem egy személy, hanem egy háromfős grémium választja majd ki, amelynek tagjai Vekerdy Tamás, pszichológus, Szilágyi Lenke, fotóművész és Urbán Balázs, kritikus. Már évek óta sokan kritizálják az egyszemélyes szubjektív döntést, így az igazgató szerint ennek semmi köze az idei válogatáshoz, illetve ahhoz, hogy Fáy Miklós döntéseit érte volna vád.

A magyar színházi világ legnagyobb eseményeként számon tartott tíznapos fesztivál versenyprogramjában tizenkét társulat tizennégy produkciója szerepel, melyeket Fáy Miklós újságíró, kritikus válogatott össze az általa szemlézett darabok közül. A közönséget emellett rengeteg off-programra, azaz koncertekre, kiállításokra, s egyebek mellett közönségtalálkozókra is várják.

A versenyprogramokra mindemellett igen nehéz bejutni. A jegyek kétharmada már az április 20-i pénztárnyitás napján elfogyott. Bár közönség részéről órisi a túljelentkezés nem egyszer előfordult, hogy a nézőtér fele üres. Ez a különös helyzet amiatt adódik, mert több színházi társulat ragaszkodik ahhoz, hogy az eredetileg kis közönség előtt játszott darabjaikat egy nagyobb befogadású teremben se játsszák több néző előtt. „Volt olyan is, hogy a 600 személyes nagyszínházban kizárólag a színpadra engedtek nézőket, így oda mindössze 90-en juthattak be. A benti programokra így 9000 nézőt várnak összesen, de ha az off-programokat is beleszámoljuk, akkor közel 50 ezer főt várnak a POSZT-ra.

A versenydarabok

Maya, Csörgess meg!, Übü király, Kockavető, A revizor, Háztűznéző, SZJ 9231 avagy a művtev vége, Az elveszett levél, Kasimir és Karoline, 20/20, Veszett fejsze, Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, Fodrásznő, The beach, S.K.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik