Élet-Stílus

Formán kívül a szerb válogatott

Egyelőre csak keresgéli a formáját a jövő pénteken kezdődő dél-afrikai világbajnokságra készülő szerb labdarúgó-válogatott.

A selejtezőkön elért kétségtelenül tekintélyt parancsoló eredmény – a franciákat és a románokat megelőzve elért csoportelsőség – után még titkos esélyesként is emlegetett együttes – becenevén “a fehér sasok” – az ausztriai edzőtáborban előbb 1-0-ra kikapott az acélosnak jóindulattal sem nevezhető Új-Zélandtól, majd szerda este szakadó esőben – noha végigtámadta a mérkőzést – gól nélküli döntetlent játszott a vb-ről lemaradt Lengyelországgal.

“Sasok vizes szárnnyal” – élcelődött a csütörtöki Politika, míg egy másik belgrádi lap, a Danas annyi pozitívumot tudott kiemelni, hogy legalább senki nem sérült meg a víztől tocsogó kufsteini pályán.

Ez is azt mutatja, hogy miközben vészesen közeleg a vb-bemutatkozás – Szerbia a torna harmadik napján, vasárnap délután játssza első meccsét a januári Afrika-kupán ezüstérmet szerző Ghána ellen – továbbra is sok a kérdőjel a szerb válogatott körül.

Elég veszélyes lesz-e a kapura a két első számú csatár, a hírek szerint a Schalkéhoz tartó Marko Pantelics és a pályafutását a vb után az angol Premier League-ben, a Birmingham Citynél folytató hórihorgas Nikola Zsigics? Elég friss lesz-e Dél-Afrikában a középpálya motorja, az Inter játékosa, a csapatkapitány Dejan Sztankovics a kiemelkedően sikeres, de éppen ezért a szokásosnál is hosszabb és kimerítőbb szezon után?

Elég biztos megoldás-e a kapuban Vladimir Sztojkovics? A játékos, aki a selejtezőkön a szerb válogatott első számú kapusa volt, kiszorult a lisszaboni Sporting kezdőcsapatából, ezért év közben az angol Wiganhez került kölcsönbe, de finoman szólva ott sem nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményt. A 23 fős utazó keretbe jelölt két másik kapusnak együttvéve is mindössze négy válogatottsága van.

Meg kell mutatnunk, hogy a világ bármely csapatával felvesszük a versenyt – idézte Zsigicset csütörtökön honlapján a nemzetközi labdarúgó-szövetség. Erre már a szombati “főpróbán”, a vb előtti utolsó felkészülési mérkőzésen lehetőség lesz: a hazai közönségtől búcsúzó “fehér sasok” a vb-résztvevő Kamerunt fogadják Belgrádban, a Partizan stadionjában, majd hétfőn – reményeik szerint immár formába lendülve – útra kelnek Fokvárosba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik