Élet-Stílus

Cukorkaszínű betonházak

Brazília hírhedt favelláit teszi élhetőbbé a holland Haas & Hahn duó: a helyi fiatalok bevonásával színesre festik a szürke betonházakat. A kezdeményezés a Favela Painting címet viseli.

Brazíliában többszáz favela van, mely az országban uralkodó gazdasági egyenlőtlenség súlyos bizonyítéka. A népesség legszegényebb rétege lakik ezekben az épületekben. Hogy feldobják a nyomasztó szürkeséget, a Favela Painting helyi lakókat alkalmaz a házak kipingálására, szakképzést biztosít számukra, és fizetést ad nekik. A színes csíkok egyre szaporodnak a Santa Maria favela falain, de egyelőre csak néhány háztömböt festették ki. A munkájukra rendkívül büszke művészek azt remélik, hogy folytathatják a festést a környéken.

Haas és Hahn 2006-ban kezdett foglalkozni azzal az ötlettel, hogy brazil közösségek életében művészi projekt segítségével érjenek el változást. Kezdeményezésük egyedi és privát támogatásokból tartja fenn magát. Erőfeszítésük eredményeként két falfestmény született Rio leghírhedtebb slum-jában, Vila Cruzeiro-ban, melyet a helyi fiatalok alkottak. A program a bűnözés alternatíváját nyújtotta az egyik helyi drogdíler bandában.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Favela Painting weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik