Élet-Stílus

Újraélesztés: mindenkinek tudnia kellene!

Amerikában a június 1-7-ig tartó időszak az Újraélesztés Hete, ebben az időben az Amerikai Szív Szövetség közel egymillió fiatalt tanít meg az újraélesztésre.

Egy számítógépes oktatórendszer folyamatosan rögzíti, hogy az egyes államokból hányan vettek részt a gyors és egyszerű videotanfolyamon. Hirtelen szívhalál esetében – ami bárkit bármikor utolérhet – a legfontosabb, hogy a közelben valaki, késedelem nélkül kezdje meg az egyszerű, de szakszerű segítségnyújtást.

A módszert fél óra alatt bárki megtanulhatja, az Amerikai Szív Szövetség pedig most azokhoz fordul, akik a leggyorsabban tanulnak és érdeklődők: tizenéves gyerekeket vonnak be a mozgalomba. Az USA előtt példának számít Nagy-Britannia, ahol az iskolákban életnagyságú modelleken mutatják be a módszert. A Csak kézzel módszer: a hirtelen halál megállapítása után két percen belül, a beteget a hátára kell fektetni, mellkasát pedig percenként százszor, két kézzel határozottan le kell nyomni. Mindeközben elengedhetetlen, hogy valaki értesítse a rohammentőt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik