Élet-Stílus

Picasso a Várhegyen, Esztergomban

admin
admin

2010. 06. 02. 18:35

Picasso-kiállítás nyílt Esztergomban, méghozzá különleges, tematikus összeállításban. A bemutatott művek központi témája a festő és modellje, kettőjük viszonya.

A 97 alkotás Esztergom német testvérvárosából, Bambergből érkezett. A majd’ száz grafika, litográfia, szénrajz és fametszet egy része 1926-27-ből, míg a többi az ötvenes, illetve hatvanas évekből származik. Absztrakt munkák mellett portrék és erotikus motívumok, Magyarországon még be nem mutatott alkotások várják közönségüket.

A bemutató különlegessége, hogy a látogató számára felvillantja a művész különleges rajzkészségét, azt a zsenialitást, hogyan elevenedik meg a valóság néhány ábrázoló vonallal. Picasso különleges stílusa már ezeken a néhány vonalas ábrázolásokon is átsugárzik.

Néhány vonallal

Néhány vonallal

Picasso-kiállítás annak a nagyszabású tárlatsorozatnak a folytatása, amely öt éve indult Esztergomban Dalí műveivel. Majd 2008-ban Munkácsy, Goya-Dalí, 2009-ben Chagall és Aba-Novák képeit hozták el a szervezők, az esztergomi önkormányzat és a város utazási irodája, a Gran Tours.

A tárlatot kedden délután Németh József alpolgármester nyitotta meg, az alkotót Peternák Miklós, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, művészettörténész mutatta be a közönségnek.

Az esztergomi Várhegyen az Északi Kanonok soron nyílt tárlat augusztus végéig várja látogatóit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.