Élet-Stílus

A Sziget volt a legnépszerűbb

A fesztiválok látogatása egyre népszerűbb program, a legkedveltebbek a gasztronómiai és a könnyűzenei rendezvények - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. legfrissebb kutatásából.

A két legnépszerűbb és egyúttal legismertebb fesztivál a Sziget és a Debreceni Virágkarnevál. Az ismertség tekintetében az első tíz között szerepel még a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a VOLT és a Hegyalja Fesztivál, a Mohácsi Busójárás, a Művészetek Völgye, a Miskolci Kocsonyafesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál. A népszerűség szempontjából tagja még a vezető csoportnak a Szegedi Ifjúsági Napok, a Víz, Zene és Virág Fesztivál és a Csabai Kolbászfesztivál.

A legnépszerűbb, leggyakrabban felkeresett rendezvények a gasztronómiaiak (30,8 százalék), amelyeket a könnyűzenei és a hagyományőrző fesztiválok követnek.

A Fesztiválok Évében a válaszadók 68,5 százaléka tervezi valamelyik rendezvény felkeresését. A felmérés eredményei szerint a magyar lakosság a fesztiválokhoz való hozzáállása alapján négy csoportba osztható: minden harmadik megkérdezett fesztiválrajongó, a lakosság körülbelül egyötödének vannak személyes fenntartásai a rendezvények minőségével szemben, mégis látogatja a programokat. A kutatásban részt vevők 19,6 százaléka számára közömbösek a fesztiválok, 26,6 százalékát pedig egyáltalán nem érdeklik a rendezvények.

A fesztivállátogatók 58,4 százaléka tájékozódik előzetesen, a legtöbben a fesztivál programját keresik, de emellett jelentős a látnivalókról, egyéb programokról és az árakról szóló információk iránti igény.

Tavaly a magyar lakosság 54,7 százaléka járt fesztiválon. A legnépszerűbb úti cél a Balaton régió volt, amelyet az Észak-Alföld és a Budapest-Közép-Dunavidék követett.
A kutatás személyes megkérdezéssel történt 2010 márciusában, az 1000 fős minta nem, életkor, lakóhely és településszerkezet szerint a magyar lakosságra reprezentatív.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik