Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Kiss vagy A halál 50 órája

A hétvégén kifestett rocksztárok, legendás underground hősök, ifjú titánok lépnek fel, de lesz halászfőző belvárosi fesztivál, evezős világkupa és természetesen gyereknap is.


Menjek…

Péntek, május 28.

Röhejes smink, testhez simuló kosztümök, vastag talpú csizma, és kemény rock and roll. A hétvége sztárja minden bizonnyal a Kiss, amely „Sonic Boom Over Europe: From The Beginning To The Boom” (Hangrobbanás Európa-szerte: A kezdetektől a robbanásig) elnevezésű turnéjával érkezik. Eredetileg csak Bécsben léptek volna fel, de a hazai rajongók nagy szerencséjére beszorították Budapestet, a Budapest Sportarénát is a programba. Talán azért mert a Chaim Witz néven Izraelben született Gene Simmons szülei Magyarországról származnak, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Simmons tökéletesen beszél magyarul, így akár pár kedves magyar szót is hallhat tőle a közönség.

Budapesten a legizgalmasabbnak a Belvárosi Fesztivál ígérkezik, amely péntektől vasárnapig szinte minden népszerű műfajban a legjobb hazai előadókat vonultatja fel. Az idősebb korosztály többek közt a Korda-házaspárt és Koltai Róbertet nézheti meg, a világzene rajongói a Kerekes Bandet, Nikala Parovot és Herczku Ágnest kapják, a jazzrajongó pedig Smártonékat és a Bin-Jipet. A legnagyobb neveknek azonban nagy színpad is jutott. Ide várják pénteken az idén búcsúzó Kispál és a borzot, a Quimbyt, Erik Sumót, és Demjén Ferencet is. Vasárnap pedig itt is érdemes ünnepelni a gyereknapot, mert Halász Judit, Levente Péter és a Makám is igazi minőséget jelent.

Az A38 Hajón fellépő amerikai Xiu Xiu a Jackass-pop irányzat megteremtői. Szexuális tabukról dalolnak zavarba ejtő kitárulkozással és el-elcsukló, bájosan ártatlan hangon. Jamie Stewart rebegő hangja és dallamfűzése nem egyszer Morrissey-t vagy Peter Gabrielt idézi, az alapokban ott a New Order haláldiszkója, az Oneida poszt rockja és Björk kísérleti elektronikája. A zenekar 2000-ben alakult, Jamie Stewart vezetésével. A nevet (melyet „Su Su”-nak kell ejteni) Joan Chen 1998-as filmjéből (Xiu Xiu: The Sent Down Girl) vették, amely szerintük minden idők legnyomasztóbb filmje. A változó felállású zenekarban vendégeskedtek többek között a Mr. Bungle és a Deerhoof tagjai is. A Knife Play és A Promise című albumaik után a 2004-es Fabulous Muscles érte el eddig a legnagyobb sikert.

—- Szombat, május 29.—-

A rendszerváltás előtti rothadó idő hű krónikása, az Európa Kiadó az említett legaktívabb korszaka után hosszabb rövidebb időre eltűnt. Hol 10 évre külföldre húztak el a tagok, hol, csak egyszerűen szüneteltek. Most négy éves csöndet törnek meg a Gödörben, ahol pénteken és szombaton is fellépnek. Május 28-án az Európa Kiadó előtt a legendás Balaton ad koncertet, az estét a Szilvási Gipsy Folk Band zárja. 29-én Bárdos Deák Ági Bárdo nevű formációja kezd, az Európa Kiadó után pedig a Técsői Banda játszik.

A borról szól május utolsó hétvégéje a bor fővárosában Tokajban, ahol immár hagyomány május végén a Tokaji Borok Fesztiválja. A Polgármesterek Borának átadó ceremóniájával kezdődik a fesztivál. A különleges, limitált mennyiségben kiadott és kereskedelmi forgalomba nem kerülő, hatszáz palacknyi, 2007-es évjáratú 5 puttonyos aszút és a hatezer üvegnyi 2009-es kései szüretelésű hárslevelűt a borvidék 27 településének vezetői veszik át május 28-án, pénteken délután öt órakor Tokaj főterén. A város sétálóutcájában a pincészetek mellett népművészeti bemutatók, kézműves vásár és különleges gasztronómiai kínálat is várják a látogatókat.

Halászléfőző-versenyre várja a közönséget a Római-parti Fesztivál, amely a helyi civilszervezetek és lelkes lokálpatrióták összefogásának köszönhető. A program pénteken veszi kezdetét egy zártkörű jótékonysági fogadással. A nagyközönség számára szombaton indul a program, ahol a főzés szerelmesei a halászléfőző-versenyen mérhetik össze tudásukat, miközben a vendégeket iskoláscsoportok előadásai illetve a Honvéd Folyami Flotilla bemutatója, este pedig koncertek szórakoztatják.

Menjek vagy maradjak: Kiss vagy A halál 50 órája 1

—-Vasárnap, május 30.—-

A vasárnapi programok gyermeknap lévén egyértelműen a gyerekekről szólnak. Az egyik klasszikus helyszín a Városliget, ahol a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen már huszadik alkalommal rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát. Ide tehát már szombaton is lehet érkezni. Lesz itt Kolompos, Kaláka, Bölöni Réka Bábszínház, Katáng együttes, Söndörgő Hagyományőrző kézműves foglalkozás, táncház, Trambulin Színház, taekwondobemutató, Lovasterápia bemutató Sportprogramok, Gyermeknapi Focikupa, és annyi programpont, hogy nézni is tereh.
A söndörgő

Gyermeknapi ingyenes időutazást kínál a Millenáris. Itt hangos, táncos mulatsággal kezdhetjük a napot óriási Tündértáncházzal kecskedudással. Ezután a Mesekörben Hüvelyk Matyiról hallhatnak a gyerekek. Az időgép vendége egész nap a JimJam Gyermekcsatorna, amely arcfestőkkel, játékos feladatokkal forgatja az idő kerekét. Az időgéppel olyan világokba pillanthatunk, mint az űr, a cirkusz, a középkori vásárok forgataga – vagy éppen a dzsungel. Érdemes minél több lehetőséget kipróbálni, mert egész nap gyűjtögetni lehet a pontokat, amelyeket aztán értékes ajándékokra lehet cserélni. Délig a Ghymes zenekarral mulattat, majd délután megérkezik a Vásári Bábcirkusz – a Ládafia Bábszínház élő adásában. A nap végén gólyalábbal egyensúlyozva, mókás kalandokba keverednek a közönséggel Gulyás Laci és a Langaléta Garabonciások.

Igazi családi programként együtt drukkolhatunk a magyar kajakosainknak és kenusainknak a Mol Világkupán Szegeden a Maty-éren, ahová május 28. és 30. között a legnépesebb nemzetközi mezőny várható. Az előzetes nevezések alapján 35 ország legjobbjai látogatnak el Magyarországra, ahol a versenyzők számára lehetőség nyílik majd arra, hogy az idei Európa- és világbajnokság előtt feltérképezzék az új olimpiai program által meglehetősen átalakult, szakosodott világelitet. Most meg lehet nézni, hogy hány aranyat hoznak a szállítók.

Menjek vagy maradjak: Kiss vagy A halál 50 órája 1

—-maradjak… …tévézni—-

Péntek, május 28.
21:00
Duna Televízió

Oltalmazó ég

Menjek vagy maradjak: Kiss vagy A halál 50 órája 3

Bernardo Bertolucci filmjében 1947-et írunk. A Moresby házaspár, Port és Kit számára a menekülés, a kaland jelentheti a kiutat hétköznapjaik válságából. Elhatározzák, hogy egzotikus utazásra mennek Afrikába, hogy végre tartalommal töltsék meg kiüresedett kapcsolatukat. Az egyhangú, kegyetlen sivatagi táj, az idegen életstílus azonban épp ellenkezőleg hat rájuk, mint ahogy várták. Ráadásul Port tífuszos lesz és ebbe bele is hal. Ezek után Kit magára hagyva folytatja végtelennek tűnő útját a kietlen sivatagban, míg egy karaván rá nem talál. Különösebb ellenállás nélkül adja oda magát egy igéző szemű fiatal tuaregnek, ám a férfi háremének asszonyai nem fogadják kitörő örömmel az új jövevényt…

Szombat, május 29.
15:25
RTL Klub

A halál 50 órája

Menjek vagy maradjak: Kiss vagy A halál 50 órája 3

A háborús film a realitások terén ugyan néha kihívásokkal küzd, de hát nem dokumentumfilmről van szó. Henry Fonda, Charles Bronson, Telly Savalas és Robert Shaw azonban elfelejtetik a bakikat. 1944 karácsonya előtt az Ardennek vidékén állomásozó amerikai katonák körében elterjedt a hír, hogy a háború hamarosan befejeződik, sőt még az is szárnyra kel, hogy a közeli karácsonyra valamennyiüket behajózzák – hazafelé. Kiley ezredes az egyetlen, aki német támadástól tart, de a parancsnokságon túlzottnak találják aggodalmát, és nem adnak hitelt szavainak. Pedig elindul Hitler utolsó veszélyes ellencsapása.

Vasárnap, május 30.
21:00
m2

Szigorúan piszkos ügyek

Menjek vagy maradjak: Kiss vagy A halál 50 órája 3

A hongkongi film, amelyről Martin Scorsese a Tégla című filmje ötletét nyúlta. A törvény ellentétes oldalain álló két férfi útjai, hasonló sorsuk miatt keresztezik egymást. Yan, még mielőtt végezne a Rendőrakadémián, besúgó lesz a Triádban. Egy évtizedes kemény munka eredményeként sikerül beépülnie a legnagyobb hongkongi Triádba. Ming, alig volt 18 éves, mikor a Triád főnökének megbízásából zsaru lesz. A Triád tagjairól ismert különleges információk segítségével rövid idő alatt a Bűnügyi Hírszerzési Hivatal főnökévé lép elő. Mindkét férfi kezdi úgy érezni, hogy a jó és a rossz között pokolbeli árnyékokká váltak, valós identitástudat nélkül…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik