Élet-Stílus

Franciaországban lesz a 2016-os Eb

Franciaországban rendezik a 2016-ban esedékes, 24 csapatos labdarúgó-Eb-t.

Az Európai Labdarúgó-szövetség pénteken, Genfben határozott arról, hogy a három versenyben maradt jelentkező, Olaszország, Törökország, valamint Franciaország közül az utóbbi adhat otthont a hat év múlva esedékes labdarúgó-Európa-bajnokságnak. Norvégia és Svédország tavaly decemberben visszavonta közös rendezési szándékát.

A 2016-os kontinensbajnokság megrendezésre apellálóknak pénteken délelőtt fél-fél órás keretben volt még lehetősége arra, hogy prezentációjával meggyőzze a döntéshozókat.

A francia delegációt Zinedine Zidane visszavonult futballsztár és Nicolas Sarkozy francia elnök is erősítette; utóbbi bejelentette, hogy Franciaország kormánya garanciát vállal a stadionépítés- és átalakítás mintegy 1,7 milliárd eurós költségének előteremtésére. (A fenti összeg 39 százaléka magánforrásokból biztosított, 61 százalékát állja az állam).

Az utolsó értékelésben és a szavazásban érintettség okán Michel Platini, a szervezet francia elnöke, valamint a török Senes Erzik és az olasz Giancarlo Abete nem vett részt.
Az első körben Olaszország esett ki, majd a francia-török „meccs” 7:6-tal zárult.

A tervek szerint a 2016-os torna helyszínei Saint-Denis, Párizs, Lens, Toulouse, Marseille, Bordeaux, Lille, Lyon, Nizza, Strasbourg, Sain-Etienne és Nancy lehetnek – három stadion tartalék lesz majd, erről a döntés jövőre születik meg. Az már biztos, hogy Bordeaux, Lille, Lyon és Nizza új arénát kap, a döntő pedig a Stade de France-ban lesz.

A befutó, Franciaország 1960-ban és 1984-ben már otthont adott a Eb-nek, így első országként lehet harmadszor is házigazdája a kontinensviadalnak, nem beszélve arról, hogy kétszer, 1938-ban és 1998-ban világbajnokságot is rendezhetett. 1984-ben a franciák otthon tartották a trófeát, köszönhetően a jelenlegi UEFA-elnöknek. Platini kilenc találattal gólkirályként zárta a tornát, a döntőben a spanyolok kapuját is bevette.

Akkor még csak nyolc csapat vett részt az Eb-n, 1996 óta pedig tizenhat válogatott vetélkedik a kontinenstornán – így lesz ez 2012-ben, Ukrajnában és Lengyelországban is -, majd a létszámot a 2016-os Európa-bajnokságra 24 csapatosra növelik. Ez pedig azt jelenti, hogy Franciaországban egy hónap alatt 51 mérkőzésre kerül majd sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik