Élet-Stílus

Szolgáltatóval vagy anélkül?

Aki mobil internetre fizet elő, nagyon olcsón vásárolhat netbookot a szolgáltatótól. Kérdés, megéri-e a kedvezményes csomagok közül választani.

Százezer forintos netbook tízezerért? Közel félmilliós hordozható számítógép részletekben? Hihetetlen konstrukciónak tűnnek, ám a mobilszolgáltatók valóban ajánlanak ilyen csomagokat. Számukra ezek a hordozható számítógépek egy újabb eszközt testesítenek meg, amelyen keresztül értékesíteni tudják a mobilinternetet. Így logikus, hogy kedvezőbb áron kínálják e kütyüket, mint a „mezei” kereskedők. Már csak az a kérdés, felhasználóként megéri-e lekötni magunkat egy-egy szolgáltatóhoz a kedvezőbb árú laptop vagy notebook kedvéért.

AZ AJÁNLATOK.
Információgyűjtésünket megelőzően arra számítottunk, hogy alig fogunk tudni eligazodni a mobilszolgáltatók kínálatában a rengeteg féle-fajta laptop és konstrukció miatt. Igazunk is lett, meg nem is (lásd összefoglaló táblázatunkat a 36. oldalon). Legnagyobb meglepetésünkre a Telenor (korábban Pannon) csak egyetlen netbookot ajánl vásárlóinak. A másik végletként a T-Mobile egyszerre hétféle hordozható gépet is ajánl a különböző mobilnetes csomagokkal. A kínálat a szokványos netbooktól egészen a felső kategóriás, ultra hordozható gépig terjed. A Vodafone is az egyszerűbb utat választja, mivel egyetlen akciós netbookot tart a kínálatban, s az is csak „a készlet erejéig” érhető el. Ehhez a géphez két, speciális mobilnet csomag választható.

Szolgáltatóval vagy anélkül? 1

Majdnem megmaradtunk abban a hitben, hogy a Telenornak egyáltalán nincsenek ilyen ajánlatai, hiszen a vállalat weboldalának „Internet” szekciójában az eszközök között nem szerepelt egyetlen mobil számítógép sem. A különböző adatkártyák, modemek végignézése után át is tértünk a többi szolgáltatóhoz. Kicsit később visszakanyarodtunk a Telenorhoz, és merő véletlenségből elkalandoztunk a mobiloknak fenntartott részlegre, ahol is a gyártók között felfigyeltünk a Lenovo nevére. Mivel ez a cég hazánkban csak laptopokkal foglalkozik, gyanús lett a dolog, és azonnal kiderült, hogy ugyanaz a Lenovo Ideapad S10 3G modell érhető el a Telenornál, amely a T-Mobile-nál is megtalálható. A mellé rendelt csomagok egyike sem mobilnetes csomag, hanem mind „közönséges”, a mobilokhoz ajánlott tarifacsomag. Így az sem derült ki, vannak-e, és ha vannak, akkor mennyibe kerülnek a Lenovo mellé választható mobilnetes konstrukciók. A telefonos ügyfélszolgálaton aztán sikerült tisztázni, hogy a netbook mellé bármelyik mobilnetes ajánlat választható.

A T-Mobile árai a szerint is különböznek, hogy új előfizető szeretné megvásárolni a laptopos csomagot, vagy már meglévő ügyfél váltana rá. Amennyiben új ügyfélről van szó, úgy a legnagyobb netcsomagot (havi díja 9400 forint, 14 gigabájtos adatforgalommal túlforgalmazási díj nélkül) választva mindössze 9900 forintot kell kifizetnie a netbookért. Mivel a Lenovo Ideapad S10 3G modellje a piacon átlagosan 100 ezer forint körüli áron érhető el, egyértelmű tehát, hogy a T-Mobile ezen ajánlata kifejezetten kedvező. Ha bármelyik kisebb netcsomagot választanánk, akkor 59 900 vagy 79 900 forintot kell fizetni, de értelemszerűen ezekben az esetekben a havi díj és a felhasználható adatmennyiség is alacsonyabb. Fontos tudnivaló, hogy a szerződés aláírásával 2 éves lekötöttséget vállal a vásárló, ami egy szóló készülék megvásárlásakor nem jelentkezik, maximum a külön vásárolható netcsomagok miatt.
Egy netbook csak bizonyos korlátok mellett használható speciálisabb, multimédiás, vagy egyéb feladatokra. Így aki a netezésnél vagy e-mail küldésnél többre akarja használni a gépét, annak érdemes a HP Compaq 610-es nagygépet választania. A legkisebb netcsomagot viszont ne válasszuk mellé, mert 149 900 forintot kellene kiadni érte, miközben a gép a „szabadpiacon” átlagosan 130 ezer forintért beszerezhető. A már meglévő ügyfelek itt is jobb helyzetben vannak, mivel fizethetnek részletben, s összességében nem járnak rosszabbul, mintha egy összegben vásárolnának.

Harmadik választott gépünk az Apple ultravékony és elegáns MacBook Air notesze, amely a boltokban 413 ezer forint körül vásárolható meg. A 13,3 colos kijelzővel, 1,86 gigahertzes processzorral és 120 gigabájtos merevlemezzel ellátott, rendkívül vékony házzal rendelkező számítógép a T-Mobile-nál is drága, bár 400 ezer forintnál többet egyik csomagvariáció esetében sem kell érte fizetni. Az olcsóbb netcsomagok drágább készülékárakkal járnak. A T-Mobile három ajánlata közül legkedvezőbb egyértelműen a Lenovo netbook, amelyhez töredékáron hozzá lehet jutni. A másik két gépnél már nincsenek eget rengető különbségek, így érdemes elgondolkodni rajta, megéri-e az árengedmény a 2 éves hűségszerződés vállalását.
A piros szolgáltató sokkal egyszerűbben oldja meg a kérdést, mivel egyetlen gépet kínál a mobilnetezni kívánóknak. A Dell Mini 10 HD is a szokványos netbook-modell lenne, ha nem volna a 10 colos kijelzője 1366×768 pixel felbontású, amivel már kiérdemli a HD (high definition) megkülönböztető címkét. Minden egyéb szempontból ismerősek a komponensek: 1,6 gigahertzes processzor, 1 gigás memória, 160 gigás háttértár, Windows XP operációs rendszer és 6 cellás akkumulátor. Plusz modemet itt sem fogunk kapni, mivel ez a netbook is beépített egységgel rendelkezik. A cikk készítésének időpontjában akciósan, 9900 forintért lehet hozzájutni, de csak abban az esetben, ha a vásárló aláírja a 2 évre szóló szerződést, és fizeti ez idő alatt a mobilnet 9000 forintos havi díját (8 gigás adatforgalom, túlforgalmazási díj nélkül.) Mivel ez a Dell-gép a piacon 110 ezer forintért kapható, egyértelműen megéri a Vodafone ajánlatát választani.

Valamiféle függésben mindenképpen leszünk, ha notebookon akarunk mobilnetet használni, mivel feltétlenül választani kell egy ehhez való netcsomagot. Az ajánlatokat böngészve nagy általánosságban az mondható el, hogy az engedmények a T-Mobile-nál inkább a számítógép áránál jelentkeznek – esetenként nagyobb, gyakrabban kisebb mértékben. Amennyiben valahol máshol vesszük meg a notebookot, és később választunk hozzá egy netcsomagot (maradjunk a T-Mobile-nál), akkor ugyanazokat a mobilnetes árakat kell fizetnünk, mint a notebookkal vagy netbookkal kombinált esetekben. A Vodafone-nál egyetlen ajánlat van, sőt, a netbookhoz ajánlott speciális netcsomag még akciós is, így ott egyértelműen a kombinált megoldás a legjobb. Ha külön választanánk a „mezei” csomagok közül, akkor több ezer forinttal is kevesebbet kellene fizetni, viszont ennyi pénzért sehol sem juthatnánk hozzá egy új netbookhoz. A Telenornál a hűségszerződés mellett választhatunk egy, a piaci árnál 30–40 ezer forinttal olcsóbb netbookot, majd ehhez olyan netcsomagot választunk a normál kínálatból, amely nekünk a legjobban megfelel.

Mi is az a túlforgalmazási díj?

■ Sajátossága a mobilhálózaton való internetezésnek, hogy az
adatforgalom mindenféleképpen korlátokba ütközik. A kábelnetnél vagy
ADSL-nél ismert korlátlan használat e technológiánál még nem
érvényesülhet, mert a mobilszolgáltatók hálózatának kapacitása egy adott
területen véges, így ha ugyanabban az időpontban bárki bármennyi adatot
forgalmazhatna, akkor összeomlana, vagy elérhetetlenné válna a
rendszer. Ezért a különböző mobilnet-csomagok mindig egy bizonyos
mennyiségű adatforgalmat tartalmaznak, ami lehet 2, 8 vagy akár 14
gigabájt. (Ezek a letöltési és a feltöltési forgalmat is magukban
foglalják.) Az olcsóbb, jellemzően nem netbookokhoz, notebookokhoz,
hanem mobiltelefonokhoz kínált csomagok esetében a keret túllépése azzal
jár, hogy túlforgalmazási díjat kell fizetni, amit rendszerint
megabájtonként számolnak el a szolgáltatók. A nagyobb, és ezzel együtt
drágább csomagoknál ez eltűnik, viszont, ha átlépjük a limitet, akkor az
adott számlázási ciklus végéig a szolgáltató lassítja a netkapcsolatot. A három szolgáltató kínálatában május közepén elérhető netbookok és
fellelt bruttó fogyasztói áruk, illetve a hozzájuk választható csomagok

Vodafone:

● Dell Mini 10 HD

1,6 GHz processzor, 1 GB memória, 10.1” HD (1366×768) fényes kijelző,
160 GB merevlemez, Win XP, Bluetooth, WLAN, beépített 3G modem

Ár (2 éves hűségnyilatkozat mellett): 9990 forint

Választható netcsomag: Netbook Nonstop tarifa csomag, 9000 Ft/hó (8 GB,
túlforgalmazási díj nélkül)

Telenor (Pannon):

● Lenovo S10-3G

Beépített HSPA modem, 10.1” kijelző, Intel ATOM N270 (1.6GHz)
processzor, 1 GB RAM, 160 GB merevlemez, Wi-Fi, Bluetooth, Windows XP

Ár (2 éves hűségnyilatkozat mellett): 69 990 forint

Választható netcsomagok:

1 GB: 2490 forint/hó (a túlforgalmazási díj 5,85 forint/MB)

Éjjel-nappal Flexi: 5490 forint/hó (korlátlan, de csak böngészésre és
e-mailre használható, túlforgalmazási díj nélkül)

Prémium: 8990 forint (15 GB nappal + 30 GB éjjel, túlforgalmazási díj
nélkül)

T-Mobile:

● Lenovo S10-3G

Beépített HSPA modem, 10.1” kijelző, Intel ATOM N270 (1.6GHz)
processzor, 1 GB RAM, 160 GB merevlemez, Wi-Fi, Bluetooth, Windows 7
starter

Árak: (2 éves hűségnyilatkozat mellett):

9900 forint – RelaxNet XL (14 GB, túlf. díj nélkül, 9400 Ft/hó)

59 900 forint – RelaxNet L (7 GB, túlf. díj nélkül, 6400 Ft/hó)

79 900 forint – RelaxNet M (3 GB, túlf. díj nélkül, 3990 Ft/hó)

● HP Compaq 610

15,6” kijelző, Intel Core 2 Duo (2 GHz) processzor, 2 GB RAM, 320 GB
merevlemez, DVD +/- RW, webkamera, WLAN

magyar Windows 7 Prémium

Árak: (2 éves hűségnyilatkozat mellett):

69 900 forint – RelaxNet XL (14 GB túlf. díj nélkül, 9400 Ft/hó)

129 900 forint – RelaxNet L (7 GB, túlf. díj nélkül, 6400 Ft/hó)

149 900 forint – RelaxNet M (3 GB, túlf. díj nélkül, 3990 Ft/hó)

● Apple MacBook Air

Intel Core 2 Duo (1,86 GHz) processzor, Mac OS X Snow Lepoard operációs
rendszer, 13,3” TFT LED kijelző, 2 GB RAM, 120 GB HDD, Nvidia GeForce
9400 videokártya 256 MB memóriával, beépített iSight kamera

Árak: (2 éves hűségnyilatkozat mellett):

299 900 forint – RelaxNet XL (14 GB túlf. díj nélkül, 9400 forint/hó)

359 900 forint – RelaxNet L (7 GB, túlf. díj nélkül, 6400 forint/hó)

379 900 forint – RelaxNet M (3 GB, túlf. díj nélkül, 3990 forint/hó)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik