Élet-Stílus

Amerikába megy a Kistehén

Egységes, "határátlépő", ugyanakkor ez eddigieknél rockosabb, karcosabb és punkosabb lett Kollár-Klemencz László frontember szerint a Kistehén P...ába az űrhajókkal! című új lemeze, amelyet júniusban New Yorkban is bemutatnak.

“A lemez minden részét szeretem, most először nincs hiányérzetem egy album elkészülte után. Ez sem kevésbé útkereső, mint a korábbiak, csak most megugrottam egy akadályt: de ez csak egy téglafal, a következő lemez pedig talán egy vizesárok lesz” – fogalmazott az énekes-gitáros az MTI-nek.

Az eddigi “kistehenes” romantikus szövegek naivitása után most “belekötnek a nekik nem tetsző dolgokba”. A szövegekért és a zenéért is felelős Kollár-Klemencz azt mondta, korábban csak szűk közösségekben tudott gondolkodni, nem tudott a társadalom egészét érintő problémákon tépelődni. Most azonban, “ahogy ezek a dalok is mutatják, elkezdtem magamon kívül mással is foglalkozni”.

Kollár-Klemencz szerint a kissé merésznek hangzó albumcím is jól tükrözi a lemez hangulatát: megpróbálja felhívni a figyelmet arra, hogy ne külső dolgokban, “pénzben, a fejlődésben, ufókban vagy más bolygókban akarjuk megtalálni a lehetőségeket, hanem egymásban, a másik emberre figyelve”.

Januárban a Kistehén zenészei részben kicserélődtek: a régiek közül csak a frontember maradt, mellette Vajdovich Árpád basszusgitáron, Bujdosó János gitáron, Schvéger Zoltán dobon, Kollár-Klemencz Gergő (az énekes fia) pedig szintetizátoron játszik. Mellettük a Budapest Bárból ismert Farkas Róbert (hegedű, tangóharmonika), Kasza Roland (zongora, vibrafon) és Hárságyi Péter (dob) játszik még a lemezen és a koncerteken is.

Az albumból, amelyet Magyarországon vettek fel, de Londonban kevertek, a korábbiakhoz hasonlóan készül egy angol nyelvű változat is, ezúttal azonban sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségre, mert az anyagot egy brit kiadónak is el akarják adni.

Az énekes ugyanakkor kifejtette: bár nem tartja lehetetlennek, már nem olyan fontos számára, hogy kilépjenek a magyar zenei körökből. “Számomra már nem létkérdés, hogy a zene ne csak a Trafóig jusson el, hanem bárhová a világba. Inkább az a fontos, hogy ha van mit mondanom, azt el tudjam mondani, bárhol is vagyok”.

A gondolatok közlésére Kollár-Klemencz új fórumot is talált, hiszen az Ulpius-ház kiadó felkérte egy novelláskötet megírására, amely Én mindig a zöld gumicukrot keresem… címmel várhatóan 2011 elején jelenik meg.

A tervek között szerepel továbbá egy melankolikushoz közelítő, sanzonos jellegű album elkészítése, amelyet majd a Budapest Bár nevű formáció zenészeivel készít az énekes. A Kistehén életében megszokott hazai fesztiválokon való fellépések és egyéb koncertek között – legközelebb pénteken, a Zöld Pardonban lépnek fel – szerepel egy rövid, egyhetes amerikai turné is: a zenekar június 23-án és 26-án New Yorkban koncertezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik