Élet-Stílus

A sok vezetés egyik következménye

Joggal idegeskednek azok, akik naponta több órát ülnek a dugókban. Ezúttal nem az esetleges késés miatt kell aggódniuk, hanem az arcuk bal oldalát érő napsugárzás miatt.

Nagy veszélyt jelent a közlekedési dugó azokra, akik naponta több órát is a kocsiban töltenek. Az arcuk bal felét ugyanis ilyen esetben rengeteg napsugárzás éri, ami szerencsétlen esetben növeli a rosszindulatú daganatok kockázatát. Noha az ultraibolya sugárzás teszi barnává a bőrünket, tudnunk kell azt is, hogy ha eltúlozzuk, ugyanennek a sugárzásnak az egyes elemei elindíthatják a bőrrák legveszélyesebb formáit.

Az UV-sugárzás három részből áll, az UV-A fény segíti a szervezetben a D-vitamin előállítását, az UV-B hatására barnul a bőr, túlzásba vitelekor keletkezhet a bőrrák. Az ibolyántúli sugárzás harmadik komponensét a Föld légköre nyeli el. A három alkotórész közül az egészségügyi problémát az UV-B sugárzás okozza, ami még akkor is veszélyes lehet, ha mesterséges forrásból származik. Nem véletlenül tiltják a fiatalok szolárium használatát.

Kutatók megfigyelték, hogy a halálos bőrrák az esetek többségében a test bal oldaláról indult, főleg napsütötte testrészeken, amilyen a fej, a nyak és az arc. Ez különösen a férfiakra igaz, az orvosok ezért most arra hívják fel a sokat vezetők figyelmét, hogy az autóban is védjék megfelelően testüket a káros napsugárzástól, mert a bőrrák veszélye nagyobb, mint hitték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik