Élet-Stílus

Vaya Con Dios: az utolsó album készül – interjú

Szeptemberben ismét hazánkban koncertezik a legendás Vaya Con Dios. Az eredeti formációból már csak Dani Klein énekesnő maradt meg, vele beszélgettünk legújabb albumáról, zenei stíluskavalkádról és a visszavonulásról.

Legutóbbi lemeze több szempontból is újító, vonósokkal megtámogatott akusztikus hangszerelés és kizárólag francia nyelvű dalok jellemzik. Minek köszönhető a francia nyelv használata?

Brüsszelben nőttem fel, ahol két hivatalos nyelv van, a francia és a flamand. Gyermekként francia iskolába jártam és ezen a nyelven szerettem bele a zenébe főleg a rádióadók francia zeneszámainak a hatására. Úgy éreztem, hogy ideje visszatérnem a gyökereimhez és elkészíteni egy olyan albumot, amelyen csakis a saját nyelvemen szólalnak meg a dalok.

Már két alkalommal is járt Budapesten, milyen emlékeket őriz a városról?

Nagyon tetszett, 2008-ban jártam itt utoljára, akkor hosszú sétát tettünk a zenekar több tagjával a Duna partján. Rendkívül szerethető város, igazán megkedveltem!

Comme On Est Venu

A Vaya Con Dios legújabb lemeze Comme On Est Venu címmel jelent meg 2009-ben. Dani Klein énekesnővel az albumon olyan nevek működtek közre, mint a Toots Thielsman, aki harmonika-játékával teljesen egyedi stílust teremtett, vagy éppen Philip Cathrine, aki manapság nemzetközi szinten az egyik legfelkapottabb jazz gitáros. A Vaya Con Dios 2010. szeptember 1-jén a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban lép fel. Koncertszervező a Showtime Budapest.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Jelenleg még tart a Comme On Est Venu album turnéja, utána egy újabb album készítése jön, de az már valószínűleg az utolsó lesz.

Miért döntött úgy, hogy befejezi pályafutását?

57 éves vagyok, az eredeti zenekar 1986-ban alakult. Sokat dolgoztam, utaztam és igaz, hogy nagyon élvezem, de úgy érzem, hogy kezdek fáradni. Szeretnék több időt egy helyen tölteni, mert az utóbbi évek arról szóltak, hogy egyfolytában a bőröndömet pakoltam.

A szeptemberi budapesti koncerten mire számíthatnak a rajongók?

A koncerten elhangzik majd minden eddigi slágerünk és a friss album dalai is. Összesen heten leszünk a színpadon, ez mindig csodálatos élmény. Sokakat annyira lenyűgöznek a zenekar tagjai, hogy kis túlzással szinte fel sem tűnik, hogy én is ott vagyok.

A Vaya Con Dios nagyon sokféle stílust ötvöz, hogyan jellemezné a zenekar jelenlegi irányvonalát?

A Vaya Con Dios mostani zenészei eredetileg a klasszikus orchestra hangzásvilágához állnak közel, de az az érzésem van, hogy többségük különösebb szabályok nélkül, szabadon bontakoztatja ki egyéniségét a közös fellépések során. A cél a szórakoztatás, a fantázia szárnyalása. Egyébként a zeném mindig is különböző stílusok keveredése volt, ez a védjegyem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik