Élet-Stílus

Ismét büszkék lehetünk a magyar filmre

Szombaton este mutatják be Cannes-ban Mundruczó Kornél filmjét, a Szelíd teremtés - A Frankenstein-tervet, amely az Arany Pálmáért versenyez a világ leghíresebb filmfesztiválján. A magyar rendező filmjét "megtekintő kópia" alapján hívták meg a legjobbak közé.

A rendező a hét elején Cannes-ban tartózkodott, ahol a film bemutatóját megelőzően interjúk sorozatát adta a külföldi sajtónak, majd elutazott Brüsszelbe, ahol pénteken mutatják be legújabb színházi rendezését a KunstenFestivalDesArts összművészeti fesztiválon. Onnan másnap reggel tér vissza Cannes-ba, ahol Frankenstein-filmjének szombat esti díszbemutatójával zárul a világ egyik legrangosabb fesztiváljának hivatalos versenyprogramja.
Részlet a filmből

A legnagyobbak között

Mundruczó Kornél az fn.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy a filmjét még nem a legvégső profi minőségű verziójában küldte el a cannes-i döntnököknek, akik ennek ellenére a „megtekintő kópia” alapján is beválogatták a legjobbak közé. „Biztos, hogy ez sokkal inkább szól a filmnek, mint nekem. Azt hiszem, ha a film nem működne, akkor nem hívtak volna vissza. Nekem még nincsen olyan renomém, hogy rossz filmmel is megkerülhetetlen legyek. Efféle tiszteletet inkább az idősebb nemzedék képviselői iránt szoktak mutatni.” – mondta el a rendező.

Ismét büszkék lehetünk a magyar filmre 1

A cannes-i fesztivál díjkiosztója vasárnap lesz. Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című filmje 18 alkotással együtt versenyez az Arany Pálmáért, többek között a korábban már fődíjat nyert brit Mike Leigh (Another Year) és az iráni Abbász Kiarosztami (Copie Conforme), valamint a mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu (Biutiful) vagy a japán Kitano Takesi (Outrage) alkotásaival.

A jelenlét a győzelem

A verseny azonban már szinte csak másodlagos. Már a Cannes-i versenybe való meghívásnak óriási presztízse van. „Ez legalább annyit jelent, mint az Arany Pálma, de esetenként még többet is” – árulta el az fn.hu-nak korábban Báron György esztéta. A több száz film közül bekerülni a 18-as versenyszekcióba, az olyan, mint az olimpiai döntő.

Ismét büszkék lehetünk a magyar filmre 1

Az esztéta szerint Munruczó Kornélnak nagyon jók az esélyei, mert Cannes-ban nagyon jó neve van. Ide egyszer be lehet kerülni véletlenül, de egymás után kétszer, az már jelent valamit. Filmje, a Delta két éve is igen komoly szereplők között versenyzett, akárcsak most. Ez azt jelenti, hogy a szervezők nagyon odafigyelnek rá, és azt is, hogy az európai művészet fősodrába tartozik. Az azonban kérdés, hogy a végső döntés mennyire lesz politikai, vagy protokolláris kérdés.
Ismét büszkék lehetünk a magyar filmre 1

Olvasói sztorik