Élet-Stílus

Mourinho csúcsra juttatta az Intert – videó

Az Inter első olasz csapatként triplázott, miután a Bajnokok Ligája madridi fináléjában 2-0-ra legyőzte a német bajnok és kupagyőztes Bayernt.

Az Inter meglepte azokat, akik arra számítottak, hogy leginkább a védekezéssel törődik a madridi BL-döntőben. Az olaszok nélkül felálló itáliai bajnok és kupagyőztes a 3. percig a Bayern térfelén tartotta a labdát. Kis idő után azonban az előre elképzelt forgatókönyv szerint alakultak az események, a Bayern játékosai járatták a labdát, de a barcelonai védőmunkáját lekopírozó Inter-védelmen képtelenek voltak rést találni. Olic egyoldalú birkózómeccset vívott a védőkkel, Schweinsteiger gyakorlatilag „eltűnt” a mezőnyben, Robbent és Hamit Altintopot pedig igyekeztek kiiktatni a játékból a kék-fekete mezesek.

Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a Bayern hiába birtokolta lényegesen többet a labdát, mindössze egyszer találta el a kaput az első 45 perc alatt, és arra az egyetlen egyre is a 33. percig kellett várni. Lahm megpattant lövése nyomán jutott el a labda Júlio Césarig. Az Inter ugyanakkor nem elégedett meg azzal, hogy „elrontotta” az ellenfél játékát, a megszerzett labdákkal megpróbált gyors támadásokat vezetni, igaz, sokáig csak Sneijder szabadrúgásai okoztak mérsékelt veszélyt a kapura – annál is inkább, mert az egyikbe Altintop belecsúsztatott. Az Inter talizmánja, Sneijder a 35. percben esett gólban is főszereplő volt. Júlio César kirúgása nyomán Militóval játszotta össze, és az argentin csatár a visszakapott labdát 14 méterről Butt mellett a kapu közepébe emelte.

Galéria

Galéria

A Bajnokok Ligája idei kiírásában hatodik gólpasszát jegyző holland a 43. percben maga is betalálhatott volna, Milito „kölcsönkenyér-passza” után azonban 14 méterről Butt kapusba püfölte a labdát. A szünetet követően azonnal egyenlíthetett volna a Bayern, csakhogy Müller 10 méterről leadott lövését César bravúrral védte, míg átellenben Buttnak kellett nyújtózkodnia Pandev emelésénél. A Bayern bátrabbá, veszélyesebbé vált a második félidőre, de próbálkozásai nem jártak sikerrel. Altintop és Müller „gólszagú” lövése is elkerülte a kaput, a rendkívül lelkes Robben „tekerésénél” pedig Júlio Césár a levegőben úszva tolta ki a labdát a jobb felső sarok elől. Van Gaal edző időközben Klosét és Gomezt is pályára küldte, de a két válogatott center csak „nyomozta” a labdát.

Az Inter játéka helyenként a Camp Nouban mutatott „rombolást” idézte, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezúttal veszélyes megindulásokra is vállalkozott, és az egyik ilyen során el is döntötte a trófea sorsát. A 70. percben Eto’o ugratta ki Militót, aki bohócot csinált Van Buytenből, s 10 méterről higgadtan a bal alsó sarokba helyezett. Az Inter nyerőembere, hőse hibátlan mérleggel: két lövéssel és két góllal zárta a döntőt.

Még több kép

Még több kép

A Bayern München ugyan kétgólos hátrányban is becsülettel ment előre, az Inter védekezésére azonban nem volt ellenszere, az erő és az akarás ugyan nem hiányzott a bajor csapatból, ötlet és némi kreativitás viszont annál inkább.

Az Inter 1965 után foglalta el ismét az európai futballtrónt, története harmadik sikerét aratta a legrangosabb európai kupasorozatban, egyszersmind Mourinho irányításával első olasz csapatként triplázott. Az Intertől nyáron talán távozó portugál tréner ezúttal is remekül felkészítette csapatát, nagyszerű, nyerő taktikát dolgozott ki, nem utolsósorban az FC Portóval elért diadala után második BL-sikerét aratta. S ez azért nagy szó, mert korábban csak két kollégája, Happel és Hitzfeld tudott két különböző gárdával nyerni.

A Bayernnek ugyanakkor be kell érnie a német bajnoki címmel és kupagyőzelemmel, persze így is minden dicséretet megérdemel, hiszen a csoportkörben a kiesés szélén táncolt, akárcsak később az olasz Fiorentina és az angol Manchester United elleni nyolcad-, illetve negyeddöntős párharcban, mégis eljutott a madridi fináléig.



Bajnokok Ligája, döntő:

Bayern München (német)-Inter (olasz) 0-2 (0-1)
Madrid, Santiago Bérnabeu. Vezette: Webb (angol)
Gól: Milito (35., 70.)
Sárga lap: Demichelis (26.), Van Bommel (78.), ill. Chivu (30.)
Bayern München: Butt – Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber – Robben, Van Bommel, Schweinsteiger, Altintop (Klose, 63.) – Olic (Gomez, 74.), Müller
Inter: Júlio César – Maicon, Samuel, Lúcio, Chivu (Sztankovics, 68.) – Zanetti, Cambiasso, Sneijder – Eto’o, Milito (Materazzi, 91.), Pandev (Muntari, 79.)

Lövés (ebből kapura): 21 (6), ill. 11 (7)
Szabálytalanság: 16, ill. 13
Szöglet: 6, ill. 2
Les: 0., ill. 0
Labdabirtoklás: 66%-34%


A BL-góllövőlista élcsoportja
8 gólos:
Lionel Messi (Barcelona)

7 gólos:
Crisitano Ronaldo (Real Madrid)
Ivica Olic (Bayern München)

6 gólos:
Diego Milito (Internazionale)

5 gólos:
Nicklas Bendtner (Arsenal)
Wayne Rooney (Manchester United)
Maruane Samak (Girondins Bordeaux)

Olvasói sztorik