Élet-Stílus

Lefoglalták Briatore jachtját

A rendőrség adócsalás gyanúja miatt lefoglalta Flavio Briatore luxushajóját. A Renault egykori csapatvezetőjétől mintegy 1,3 milliárd forintnak megfelelő összeget követelnek a hatóságok.

Az olasz rendőrség csempészés és adócsalás gyanúja miatt lefoglalta a Forma-1-ben szereplő Renault egykori vezetőjének jachtját. Briatore ellen azért indult vizsgálat, mert uniós állampolgárként az áfa befizetése nélkül nem hozhatta volna be a hajót az EU-ba.

A 60 esztendős, extravagáns olasz üzletember tartozása a rendőrség becslése szerint 4 millió euróra, azaz 1,1 milliárd forintra rúg. Ezen felül azzal is vádolják, hogy két év alatt 800 ezer eurónyi (csaknem 222 millió forint) üzemanyagadó befizetését is elmulasztotta.

Az egykori istállófőnök egyébként nem tartózkodott a Force Blue névre keresztelt hajó fedélzeten, amikor a rendőrség a genovai ügyészség rendelkezése alapján, Olaszország északnyugati partvidékén, La Speziánál lefoglalta a Force Blue nevű hajót. A jachton ugyanakkor ott volt Briatore felesége, Elisabetta Gregoraci és a kisfiuk, Falco Nathan is.

Briatorét és a Renault egykori műszaki igazgatóját, Pat Symondst tavaly szeptemberben eltiltotta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), miután elrendelték, hogy az ifjabb Nelson Piquet taktikai okokból törje össze autóját a két évvel ezelőtti Szingapúri Nagydíjon, hogy győzelemhez segítse a csapat másik pilótáját, Fernando Alonsót.

Mindkét eltiltott fellebbezett a döntés ellen, és január elején meg is nyerte a pert egy párizsi bíróságon. Ugyanakkor megállapodtak a FIA-val, hogy 2012 végéig távol maradnak a Forma-1-től. Briatore azonban a múlt heti Monacói Nagydíjon Bernie Ecclestone meghívására épp az említett hajóval érkezett a tengerparti városba.

Briatore – aki tagadta az összes ellene felhozott vádat – 21 milliárd forintért vásárolta a most lefoglalt vízi járművet, amely a világ 78. legnagyobb jachtja, 63 méter hosszú, két 2000 lóerős Caterpillar motor mozgatja. Utazósebessége 14 csomó, azaz nagyjából 26 kilométer/óra, de amennyiben Briatore nagyon siet, 31 kilométer/órát is képes elérni.

Ha valaki szeretné kipróbálni, van rá mód, heti 55 millió forintért bérelhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik