Élet-Stílus

Cseh-orosz döntő lesz a hoki-vb-n

A csehek zsinórban másodszor nyertek büntetőkkel, és a szombati, svédek elleni sikerükkel bejutottak az „elit" jégkorong-világbajnokság döntőjébe, amelyben az oroszokkal találkoznak.

A csehek 2006 után játszhatnak újra világbajnoki döntőt, miután a finnek elleni csatát követően az elődöntőben, Svédországgal szemben is a szétlövésben diadalmaskodtak. Csehország nem panaszkodhat a szerencséjére, szombaton ugyanis kétszer is hátrányba került, másodszor a második etap elején, és bár a hajrában fölényben játszott, csupán néhány centiméteren múlott, hogy a kapus lehozatala után nem kapott újabb gólt.

Hét és fél másodperccel a vége előtt aztán Karel Rachunek a jobb felső sarokba vágta a pakkot, ezzel egyenlített, majd mivel a hosszabbítás nem hozott eredményt, jöhetett büntetőpárbaj, amelyben a svédek jártak csehül. A Finnország elleni negyeddöntőhöz hasonlóan a győztes gólt ezúttal is Jan Marek, a csehek 30 éves csatára szerezte.

„Két héttel ezelőtt senki sem számolt velünk. Nagyobb boldog vagyok, hogy rácáfoltunk a tamáskodokra, és döntősők vagyunk” – mondta a legnagyobb sztár, Jaromir Jagr.

A házigazda németek alaposan megnehezítették az NHL-sztárokkal felálló, címvédő oroszok dolgát, Marcel Goc kettős emberelőnyben szerzett góljával egészen a 32. percig vezettek a toronymagas favorit ellen. Bár végig nyílt és izgalmas volt a mérkőzés – ez önmagában óriási meglepetés -, a csoda végül is elmaradt. Pavel Dacjuk fektette két vállra a hősiesen és erőn felül küzdő németeket. A detroiti csatár egy eladott koronggal lódult meg, és ugyan passzolhatott is volna, inkább magára vállalta a befejezést.

Világbajnokság, Németország, elődöntő:
Csehország-Svédország 3-2, szétlövéssel

Oroszország-Németország 2-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik