Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Tiësto vagy Hyppolit

A pünkösdi hosszú hétvégén beindul a fesztiválszezon. Várpalotán a Pannónia Fesztivál dübörög, Csillebércen a Metalfest, Hortobágyon Lovasnapok lesznek, Szegeden Hídivásár. Jön a DJ-király, Tiësto és Jean Michelle Jarre, valamint újra koncertet ad az Európa Kiadó. Programajánló.

péntek, május 21.

Árvíz ide, „rendszerváltó” politikai változások oda, idén is beindul a fesztiválszezon. Az első fecske a csütörtöktől vasárnapig dübörgő várpalotai Pannónia Fesztivál. A program idén is közönségszavazattal állt össze, mégis ugyanazok a jól ismert nevek tűnnek fel benne, mint a többi zenei rendezvényében. (Ezzel bizonyítást nyert, hogy a koncertszervezők se hülyék, hiszen nyilván olyanokat hívnak meg maguktól is, akikre a közönség kíváncsi.) Pénteken például a nagyszínpad a könnyűzenei stílusok teljes spektrumát átöleli: Sub Bass Monster, Deák Bill, a Quimby, a Magna Cum Laude, a Depresszió és a Neo váltják egymást. Ha itt nem talál valaki magának való bulit, akkor tartson önvizsgálatot, vagy beszéljen orvosával, gyógyszerészével.

A metálrajongók (legalábbis a Depressziót nélkülözni tudó részhalmazuk) viszont úttörőtábori hangulatban villázhatnak az európai és amerikai metál legjelesebb képviselőire. Előbbit a Sonata Arctica, utóbbit a Lamb Of God fémjelzi. Emellett ott zúz majd még pénteken többek között a Deicide, a Nevermore, a Deathstars is. Nyilván elképedve veszik tudomásul a legendás tölgyek, hogy a „Mint a mókus fent a fán” jól ismert dallama után Killadelphia taktusait visszhangozzák majd, de a világ még Csillebércen is megváltozott.

Székesfehérváron Kortárs Művészeti Fesztivál lesz világ-, jazz- és kortárszenei eseményekkel, kortárs táncszínházzal magyar néptánc alapokon, alternatív színházi bemutatókkal, családi programokkal. A soknapos fesztivál pénteki nyitóestjén többek közt Palya Bea, valamint Dés András és a Fagyállók ad koncertet.

A péntek legnevezetesebb eseménye szerintünk Pécsett lesz, konkrétan az Est Caféban, ahol a magyar alternatív rock kultikus zenekara, az Európa Kiadó lép fel, megnyitva a tavaszvégi miniturnéját. A Zöld Pardonban Jamie Winchester, a Kobuci Kertben a Bëlga koncertezik.

—-szombat, május 22.—-

Várpalotán a nagyszínpadot szombaton is a stíluskavalkád jellemzi majd, Demjén Ferenc, az Auróra, a 30Y, és a Road lép fel. Az Örömzene Sátorban viszont olyan csemegéket kaphatunk el, mint a Napra és a Maszkura és a Tücsökraj. Csillebércen pedig a Megazetor, a Sabaton, a Nightmare, és a Hammerfall zúz.

Budapesten a Gödör Klubban az Anima Sound System mutatja be új “Tedd a napfényt be a számba” című új lemezét. A dalok egy éve készülnek albérletekben, próbahelyen, hálószobákban és a Pannónia Stúdióban Németh Gergely és Prieger Zsolt producerek irányításával. Az album vállaltan az Anima eddigi legpopulárisabb lemeze, verze-refrén-dalokkal, a diszkó, a glamrock, a táncdal és a funk területeinek ironikus bejárásával, hosszú évek után újra sok magyar nyelvű dallal. Ez az első Anima Sound System-album, amelyen már az összes dalt az új énekesnő, Prieger Fanni énekli. Érdemes megnézni, hátha kiderül, mit takar a lemezcím.

A világ egyik vezető DJ-je, az athéni olimpia nyitó ceremóniáján élőben zenélő Tiësto érkezik a Hungexpo G pavilonjába. Ő volt az első DJ, akinek stadionbéli fellépésére több ezer jegyet adtak el, 2003-ban 25 ezer ember előtt lépett fel. Egész estét betöltő műsora a Tiësto in Concert címet viselte, melynek 2004-es folytatása minden korábbi várakozást túlszárnyalt, többször megtöltötte Hollandia egyik legnagyobb stadionját, a Gelredome-ot, és a belga Hasselt úgyszintén. 2009-ben világkörüli turnén pörög, nemsokára kijön új albuma is. Szóval nem kispályás DJ-ről van szó, az igazi partiarcoknak ott helyük a Hungexpo-pavilonban.

Vagy a Beat Clubban, amelynek megnyitóján az izraeli Guy J, a német M.A.N.D.Y. duóból Philipp Jung, valamint a francia Julien Jeweil lép fel, a hazai pályáról pedig a Clickaholics. Lesz tehát mire ropni az elektroőrülteknek.

A Hortobágyon a nagyhírű Lovasnapokat rendezik meg szombaton, amely kezdetben (1965) csak a Hortobágy környéki pásztorok, fogatok, sportolók részvételével zajló esemény volt, de mára az ország egyik jelentős turisztikai rendezvényévé vált. Helyszíne a kultúrtáj kategóriában Világörökség címet elnyert Hortobágyi Nemzeti Park Mátai Ménesudvara.

—-vasárnap, május 23.—-

A Pannónia Fesztivál nagyszínpadán fél öttől sorrendben Palya Bea, a Heaven Street Seven, Hobo, a Kispál és a Borz, a Bëlga és az Irie Maffia lép fel. A különböző sátrakban elcsíphetjük még többek közt az Erik Sumo Bandet és Péterfy Borit, a Csík zenekart, az Oment és Kalapácsot is. A csillebérci Metalfesten többek közt a Magma Rise, a Chronology, az Amon Amarth, a Secret Sphere és a Twilight of the Gods zúz.

A Gödörben a békeaktivista, amerikai származású, ám a világon mindenhol turnézó, a Subtle Plague és a Drastic Measure zenekarokból kinőtt The Durgas lép fel. A folk-rock, etnocsapat fellépése mindig szívet melengető, hippihangulatú estet ígér. Ráadásul ingyen.

A siófoki Palace Dance Club Szezonnyitó Partyt rendez a holland fenomén Sander Kleinenberggel, az angol house-legenda Danny Howellsszel, a brazil hangzsonglőr Gui Borattoval, a hazai pályáról pedig Chriss-szel, Tommyboy-jal, SanFranciscoBeattel, Báránnyal, a BalatonBeatsszel, valamint a Palace rezidenseivel: Totoval, Beloval és George Brownnal. Az illusztris névsor óriási bulit ígér, nem?

A szentendrei Skanzenben Pünkösdi Játékokat tartanak, ezen színes válogatást mutatnak be a vidéki élet zsánerképeiből, a rögtönző vásári komédia és a nagy múltú magyar bábjáték hagyományaiból. A látogatók bevonásával idézik föl a Pünkösdhöz kapcsolódó népszokásokat (pünkösdölő, pünkösdi királyválasztás). A pünkösdi vásárban kaphatók szőttesek, ruhák, gyapjútermékek, cserépedények, kosarak, szíjak, táskák, lábbelik, kések, gyöngy-, bőr-, fa- és csontékszerek és hagyományos vásári csemegék. Az idén első alkalommal hirdetik meg a Nagy Pünkösdi Csereberét, ahol a gyerekek árulhatják gyékényen otthonról hozott kinőtt játékaikat, kincseiket, és kikiáltótól tanulhatják el az árképzés, az akciók és az alku fortélyait. A helyben sütött kürtőskalács, mézes lepény vagy kenyérlángos mellett a vendéglátók sátraiban sült kolbászt, pecsenyéket és egyéb vásári ételeket lehet fogyasztani.

Vasárnap lesz a Szegedi Hídivásár is, ami az egyik legnagyobb hazai kézműves-seregszemle és bemutató, ahol hazai, illetve Kárpát-medencei mesteremberek kínálják portékáikat a Híd utcában és az öreg hídon.

—-hétfő, május 24.—-

A három Grammy-díjat és a Francia Becsületrend lovagi címét is magáénak tudható Jean Michelle Jarre mindig is híres volt színpadi szerepléseiről, hiszen kizárólag a legmodernebb színpadtechnikával áll rajongói elé. Így lesz ez a május 24-én tartott arénabeli koncertjén is, ahol a zenész teljes életművéből hallhatunk majd dalokat.

A Corvintetőn ezzel egyidőben tartják a második Nagy Beugró Partyt, Beugró Klubbal, italakciókkal, reggelig tartó bulizással. A jó hangulatról és a zenéről a Beugró sztárjai (is) gondoskodnak majd. DJ Szabó Győző, DJ Kálloy Molnár Péter: hogy hangzik?

Pünkösd hagyományosan a nyitott pincék ünnepe. Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány pincészetei, borosgazdái idén sem térnek el a hagyományoktól: Pünkösdi Pannon Pincék néven fognak össze, hogy 2010. május 22-24. között a régiót, e csodálatos pannon táját, a megművelt domboldalakat, ápolt falvaikat, izgalmas városaikat boraik segítségével bemutassák.

—-Mozi-, tévéajánló—-

Anyátlanok – Életed nagy kalandja felnőtté válni

Menjek vagy maradjak – Tiësto vagy Hyppolit 1

Bár a magyar címe inkább vígjátékot sejtet, ne dőljünk be neki. Igazi mély érzelmeket felkavaró filmről van szó, amelyben Joe, a laza, nagydumás sportújságíró élete gyökeresen megváltozik felesége hirtelen, tragikus halálakor. Az otthoni feladatokból addig csak minimális részt vállaló férfinak egyedül kell felnevelnie két fiát, az anyja halálát igazán fel sem fogó, hatéves Artie-t, és az előző házasságából származó, lázadó tinédzserkorszakát élő Harryt. Joe azonban úgy dönt, nem fogja hagyni, hogy a tragédia beárnyékolja a fiúk gyerekkorát, s mindent megtesz azért, hogy jó apa váljék belőle.

Tévéajánló

péntek, május 21.
22:35, Duna Tv

Good Will Hunting

Menjek vagy maradjak – Tiësto vagy Hyppolit 1

Gus Van Sant sok díjat elnyert filmjének a főszereplői, Matt Damon és Ben Affleck írták a forgatókönyvét is. (Na jó van itt még egy főszereplő is: Robin Williams.) Will Hunting még csak húszéves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Barátaihoz hasonlóan gürcöl, amikor éppen nem a helyi bárban lóg vagy nem keveredik összetűzésbe a törvénnyel. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis homályos történelmi utalásokat idéz fel fényképszerű emlékezetéből és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Az egyetlen dolog, amire ez a bámulatosan okos és lehetetlenül dühös fiatalember nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól. Egyetlen reménye Sean McGuire, az egyetemi professzorból lett pszichológus, aki csodálja a fiú érzelmi küszködéseit és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem.

szombat, május 22.
23:50, Viasat3

A tökös, a török, az őr meg a nő

Menjek vagy maradjak – Tiësto vagy Hyppolit 1

Alain Berberian, Frédéric Forestier filmjét hívhatnánk a francia Blöffnek is, de csak azért mert gyors, szellemes, gengszteres és főleg mert nagyon vicces. Reggio, a fegyőr minden héten megteszi Moltes számait a lottón. Egyszer csak a számok bejöttek, a nyeremény 15 millió. Másnap reggel viszont Reggio eltűnik, mire Moltes megszökik, pedig mindössze 47 nap van hátra büntetéséből. A meglepett Reggiót sikerül nyakon csípnie, aki furcsa történettel áll elő: felesége Afrikába ment és nála van a nyertes szelvény. Reggio és Moltes Barnako felé veszik útjukat, ám utánuk ered a Török, Moltes esküdt ellensége, illetve az ő testőre, egy acélfogú óriás. Egyikük sem számolt azonban a helyi rebellis tuaregek kapzsiságával.

vasárnap, május 23.
m1, 20:00

Hyppolit a lakáj

Menjek vagy maradjak – Tiësto vagy Hyppolit 1

Székely István legendás 1931-es klasszikusát akárhányszor meg lehet nézni, és minden egyes alkalommal jót fogunk szórakozni. Nemcsak a három Gyula (Kabos, Csortos és Gózon) lehengerlő alakítása miatt imádja ezt a vígjátékot minden generáció, hanem azért is, mert még ma is aktuális az üzenete. Nézzünk körül: ma is egy csomó újgazdag próbálja polgárnak, arisztokratának mutatni magát, akárcsak Schneiderné, miközben az nem pénz, hanem kultúra kérdése. (Nem véletlen, hogy nemrég újra feldolgozták a történetet.) A sztori, ugye arról szól, hogy Schneider Mátyás fuvarozó egyik napról a másikra feltör, de gazdagságát megkeseríti, hogy úrhatnám felesége egy grófi lakájt szerződtet.

hétfő, május 24.
m1, 20:00

A királynő

Menjek vagy maradjak – Tiësto vagy Hyppolit 1

Stephen Frears 2007-ben e filmjével minden fontos díjat besöpört az Oscartól a BAFTA-ig, Golden Globe-ig. Ez persze még semmit nem jelent, de itt tényleg nagyon jó filmről van szó. A történet arról a feszültséggel és érzelmekkel teli hétről szól, amely Diana halála után megrendítette az angol monarchiát. A szívek hercegnőjének élete a tündérmese és a rémdráma keveréke volt csillogással és botrányokkal kikövezve. Az emberek szerint Diana mindig is szálka volt az angol királyi ház szemében. Nem véletlen, hogy a hercegnő tragikus halálát követően II. Erzsébet és a királyi család nem jelent meg a nép előtt. Anglia értetlenül állt királynője hallgatása előtt, mindenki elítélte a protokollhoz ragaszkodó királyi családot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik