Élet-Stílus

Orvosok az SMS-ezés ellen

Megelégelték az amerikai ortopéd sebészek azt a túlmunkát, amit a felelőtlen autóvezetők okoznak, akik vezetés közben nem csak telefonálnak, de SMS-eznek is.

Az Egyesült Államokban másfél milliónál is több autóbaleset történik azért, mert a sofőr figyelmét leköti a mobiltelefonja. A legújabb statisztikák szerint nem csak a telefonálással foglalkoznak vezetés közben a sofőrök, hanem az üzenetekkel is. Főleg a fiatalokra jellemző, hogy írnak és olvasnak is SMS-üzeneteket vezetés közben. A baleseti kockázatok csökkentéséért fogtak össze most az amerikai ortopéd sebészek, akik közel 1500 újságban és magazinban jelentették meg az „SMS soha, ha vezetsz!” című felhívásukat.

Orvosi vélemények szerint a vezetés közbeni sms-ezgetés nem csak azért veszélyes, mert a sofőr ilyenkor csak fél kézzel tartja a kormányt, hanem azért is, mert ez eltereli a figyelmét. A vezetés biztonságával foglalkozó szervezet legújabb felmérése szerint az SMS mindennél veszélyesebb, közel 23-szor nagyobb a baleset kockázata, hiszen egy üzenet olvasása közben a sofőr mintegy 4-6 másodpercig a forgalom helyett a telefonját nézi, miközben a jármű 144-216 métert is megtesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik