Élet-Stílus

Kilencen vannak két világbajnokságra

A 2018-as és a 2022-es világbajnokság megrendezésére összesen kilenc pályázó adta le anyagát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségében (FIFA).

Anglia, Ausztrália, Oroszország, az Egyesült Államok, illetve a közösen kandidáló Belgium és Hollandia, valamint Spanyolország és Portugália mindkét vb megrendezéséért harcba száll, míg a 2022-es eseményre Japán, a Koreai Köztársaság és Katar is kandidál.

Az 1752 oldalas angol pályázati anyagot David Beckham nyújtotta át Joseph Blatter FIFA-elnöknek Svájcban. „Szenvedélyünk a labdarúgás, ami egész egyszerűen a vérünkben van” – próbált hatni a nemzetközi szervezet vezetőjére a jelenleg műtét után lábadozó futballista, aki bekerült a nyári vb-re utazó angol delegációba. (Beckhamnek Fabio Capello kapitány összekötő szerepet szán az edzők és a játékosok között.)

A jelentkezőnek a terjedelmes dokumentációban ki kellett térniük a torna tervezett lebonyolításának részleteire, legalább 12 stadion, valamint az igénybe vehető edzőközpontok bemutatására, emellett a szálláshelyek biztosításának mikéntjére, a biztonsági és egészségügyi kérdésekre, illetve a szurkolók kiszolgálására vonatkozó elképzelésekre. A pályázóknak a kormánygaranciát, továbbá az érintett városokkal megkötött együttműködési szerződéseket, és átfogó pénzügyi tervet is prezentálniuk kellett. A FIFA végrehajtó bizottsága a pályázati anyagok elemzése és a júliustól szeptemberig tartó helyszíni szemlék után december 2-án hirdet győzteseket.

Az idei vb-nek a Dél-Afrika, a 2014-esnek Brazília lesz a házigazdája.

Törölték Togo eltiltását

Az afrikai szövetség (CAF) törölte azt a korábbi határozatot, mely szerint a togói válogatott négy évig nem vehet részt az Afrika-kupán. A szervezet végrehajtó bizottsága Issa Hayatou elnök javaslatára döntött az eltiltás feloldása mellett.

Togo visszalépett az idei, Angolában rendezett tornától, miután három halálos áldozatot követelő fegyveres támadás érte a viadalra tartó csapat buszát. A CAF korábbi álláspontja szerint a visszalépés az ország kormányának nyomására történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik