Élet-Stílus

Milyen a tökéletes tizenegyes?

A liverpooli John Moores Egyetem kutatói szerint magasan, bal vagy jobb oldalra, 90-104 km/órás sebességgel kell elvégezni a tökéletes tizenegyest.

A magasan meglőtt, a kapu bal vagy jobb oldalára, 90-104 km/órás sebességgel tartó labda gyakorlatilag védhetetlen. Az ennél gyengébb lövés viszont esélyt ad a kapusnak a hárításra, míg erősebb esetén fennáll a veszélye annak, hogy célt téveszt a rúgó.

Gyorsan kell lőni

A jó tanácsok között van továbbá, hogy a rúgó gyorsan, a jeladás után kevesebb mint három másodperccel végezze el a kísérletet, mert így sikerülhet a legkönnyebben meglepni a kapust, de szintén segít, ha 13 másodpercig kivár a rúgással, mivel a hálóőr ennyi idő után elbizonytalanodik – állapították meg a John Moores Egyetem kutatói.

Ideális 4-6 lépésről nekifutni a labdának, tíz méterről viszont nem érdemes, ez esetben vélhetően nem lesz a lövésből gól. Megkönnyíti a rugó dolgát, ha megvárja, amíg a kapus elmozdul, de a labdához érve 0,4 másodpercnél tovább nem szabad várni a lövéssel.

Valahogy így kell...

Valahogy így kell…

Puskás tudta

A kutatásvezető Greg Wood szerint az a legeredményesebb módszer, ha a lövő előre kiválaszt egy pontot a kapuban, és azt célozza. Ennek elsajátítására a legjobb módszer a rengeteg gyakorlás az edzéseken, annak ellenére, hogy a meccs feszültségét nem lehet modellezni. A szakember Puskás Ferenc példáját hozta fel, aki egy 25 centiméter átmérőjű korongra lőtt számolatlanul, mely 80 centiméterre helyezett el a kapufától.

Jó tanácsok a kapusoknak

A kapusok számára is vannak tanácsaik a kutatóknak. Szerintük nagy biztonsággal megállapíthatják, hogy merre rúgja majd a labdát a lövő, ha a hálóőr a nekifutás végén figyeli az ellenfél csípőjét. Mellékesnek tűnik, de szintén fontos, hogy milyen színű mezben véd egy kapus. A Chichester Egyetem sportpszichológusai ugyanis 40 angol labdarúgóval egy héten keresztül rúgattak büntetőket egy kapusnak, aki mindig más színű mezt viselt. A piros mez volt a leghatásosabb, amikor ugyanis a kapus ebben volt, a lövéseknek mindössze 54 százaléka lett gól. Sárga mezben 69, kékben 72, zöldben pedig 75 százalék volt az arány. A pszichológusok szerint a piros a veszély színe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik