Élet-Stílus

Capello és Del Bosque: a bőség zavara

Jamie Carragher, a Liverpool hátvédje meghívót kapott az angol válogatott bő, harmincfős keretébe. A védő három évvel ezelőtt visszavonult a nemzeti csapatból. A favoritok közül egyelőre a spanyolok is a szűkítés előtt tartanak, ám a portugálok már 24 fős kerettel kezdik a felkészülést.

A média és a szakma által is az angol keretbe követelt Carragher mellett az angoloknál helyet kapott az újonc középpályás Adam Johnson (Manchester City), valamint a közelmúltban bokasérülést szenvedett Gareth Barry (Manchester City) is.

Fabio Capello angol szövetségi kapitány a Tottenham együtteséből hat játékost is behívott, köztük a szintén első válogatott szereplésében reménykedő Michael Dawsont. A keretet június 1-jén kell 23 fősre szűkíteni, a szigetországiak addig ausztriai edzőtáborba vonulnak, s felkészülési mérkőzéseket játszanak Mexikóval és Japánnal.

Öt kapussal a spanyolok
Az Európa-bajnok is kijelölte a dél-afrikai világbajnokságra készülő bő keretét. Vicente del Bosque csapatában nincs különösebb meglepetés, bár a kapusposzton a barcelonai Victor Valdes és a madridi David De Gea jelenléte nem várt húzás. A spanyol kapitány korábban kijelentette, hogy Casillas lesz az első számú kapusa, míg a liverpooli Pepe Reina tagsága is biztos. A spanyol kapitány több fiatalnak is biztosítja legalább a felkészülés lehetőségét, a barcelonai Pedro, az Osasunát erősítő Azpilicueta és a Bilbao középpályása, Javi Martinez eddig még keveset bizonyított a nagyok között.

Casillas lesz az első számú spanyol kapus (MTI/EPA)

Iker Casillas lesz az első számú spanyol kapus (MTI/EPA)

A trióból Pedro a legesélyesebb, mivel csatárposzton Güiza és Negredo aligha lesz a szűkített keret tagja, a barcelonai támadó a bilbaói Fernando Llorentével vívhat majd meg a repülőjegyért. A Chilével, Hondurasszal és Svájccal egy csoportba sorsolt spanyolok május 19-én jelentik be a 23-as keretüket.

Majdnem végleges a portugál keret
Több meglepetéssel szolgálva majdnem végleges világbajnoki keretet ismertetett hétfő este Carlos Queiroz, a portugál labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: a szakvezető a lehetséges harminc helyett csak 24 játékost nevezett meg, így csupán egynek kell majd azt mondania június 1-jéig, hogy nem utazhat Dél-Afrikába.

A meghívottak között van Pepe, a Real Madrid futballistája, aki decemberi térdműtéte óta nem játszott tétmérkőzést. Queiroz egyéb meglepetésekkel is szolgált. Így behívta például a La Coruna-i Ze Castrót, aki egyetlen selejtezőn sem játszott. Mellette öt további középső védő szerepel a listán, köztük – némileg váratlanul – a lille-i Ricardo Costa.

A szakvezető a kapusposztra két, komoly nemzetközi tapasztalatok híján lévő játékost is jelölt, a portói Beto és az Iraklisz játékosa, Daniel Fernandes személyében, s kihagyta a Benfica alkalmazásában álló Quimet és a Chelsea játékosát, Hilariót. A középpályáról kimaradt a Sporting Lisboa futballistája, a selejtezőkön többször is bevetett Joao Moutinho. A támadó alakzatba nem került be csapattársa Yannick Djalo, helyet kapott viszont itt a Zenitből Danny. A portugál válogatott a magyarok csoportjából lépett tovább és pótselejtezőn harcolta ki a vb-részvételt.

vb-keretek

Az angol bő keret
Kapusok: David James (Portsmouth), Robert Green (West Ham), Joe Hart (Manchester City)
Védők: Ashley Cole (Chelsea), John Terry (Chelsea), Rio Ferdinand (Manchester United), Glen Johnson (Liverpool), Ledley King (Tottenham), Jamie Carragher (Liverpool), Matthew Upson (West Ham), Michael Dawson (Tottenham), Leighton Baines (Everton), Stephen Warnock (Aston Villa)
Középpályások: Steven Gerrard (Liverpool), Frank Lampard (Chelsea), Michael Carrick (Manchester United), James Milner (Aston Villa), Theo Walcott (Arsenal), Gareth Barry (Manchester City), Joe Cole (Chelsea), Tom Huddlestone (Tottenham), Scott Parker (West Ham), Aaron Lennon (Tottenham), Adam Johnson (Manchester City), Shaun Wright-Phillips (Manchester City)
Csatárok: Wayne Rooney (Manchester United), Peter Crouch (Tottenham), Emile Heskey (Aston Villa), Darren Bent (Sunderland), Jermain Defoe (Tottenham)

A spanyol bő keret
Kapusok: Iker Casillas (Real Madrid), David De Gea (Atlético), Diego Lopez (Villarreal), Pepe Reina (Liverpool), Víctor Valdes (Barcelona)
Védők: Raul Albiol (Real Madrid), Alvaro Arbeloa (Real Madrid), Cesar Azpilicueta (Osasuna), Joan Capdevila (Villarreal), Carlos Marchena (Valencia), Gerard Pique (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid)
Középpályások: Xabi Alonso (Real Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Santi Cazorla (Villarreal), Cesc Fabregas (Arsenal), Andres Iniesta (Barcelona), Javi Martinez (Bilbao), Juan Mata (Valencia), Jesus Navas (Sevilla), Marcos Senna (Villarreal), David Silva (Valencia), Xavi (Barcelona)
Csatárok: Daniel Güiza (Fenerbahce), Fernando Llorente (Bilbao), Alvaro Negredo (Sevilla), Pedro (Barcelona), Fernando Torres (Liverpool), David Villa (Valencia)

A 24 fős portugál keret
Kapusok: Beto (Porto), Eduardo (Braga), Daniel Fernandes (Iraklisz)
Védők: Bruno Alves (Porto), Ricardo Carvalho (Chelsea), Zé Castro (Deportivo), Fabio Coentrao (Benfica), Ricardo Costa (Lille), Duda (Málaga), Paulo Ferreira (Chelsea), Miguel (Valencia), Rolando (Porto)
Középpályások: Deco (Chelsea), Raul Meireles (Porto), Pedro Mendes (Sporting), Pepe (Real Madrid), Tiago (Atlético), Miguel Veloso (Sporting)
Csatárok: Danny (Zenit), Liedson (Sporting), Hugo Almeida (Werder), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Nani (Manchester United), Simao (Atlético)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik