Élet-Stílus

Webber könnyedén nyert Barcelonában

Ahogy várni lehetett, a Spanyol Nagydíj az utolsó körökig különösebb incidensek és izgalmak nélkül zajlott le, a Red Bull-os Mark Webber rajt-cél győzelmet aratott, mögötte Fernando Alonso és Sebastian Vettel ért be.

Mark Webber magabiztos győzelmet aratott Barcelonában a Spanyol Nagydíjon. Az ausztrál pilóta pályafutása harmadik győzelmét szerezte, a Red Bull idén másodszorra aratott sikert, azonban a csapat újabb potenciális kettős győzelmet bukott el.

A rajtnál jól indult Webber, de mind Vettel, mind Hamilton megpróbálta támadni egy-egy oldalról, az ausztrál azonban ügyes védekezéssel megtartotta a vezetést, ami aztán a kockás zászlóig nem is volt már veszélyben. A startnál a sauberes Kamui Kobajasi összekoccant csapattársával, Pedro de la Rosával – ő defektet kapott -, megcsúszott, emiatt Robert Kubica és Nico Rosberg is hátraesett néhány helyet, de nagyobb baleset nem történt, azon kívül, hogy Bruno Senna az egyik első kanyarban “saját erőből” a kavicságyban kötött ki.

A rajtnál az ausztrál megőrizte vezető pozícióját (MTI/EPA)

A rajtnál az ausztrál megőrizte vezető pozícióját (MTI/EPA)

A 16. körben Nico Rosberg kiállásával megkezdődtek a kerékcserék, de a német igen rosszul járt, egy rosszul rögzített kerék miatt sokáig volt kinn, a 17. helyre esett vissza. Az élmezőny tagjai a következő három körben sorra kimentek a bokszba, ezalatt két pozícióváltás is történt. Előbb Michael Schumacher tudott Jenson Button elé kerülni, majd miután az egy körrel előbb cserélő Lewis Hamilton és a pályára épp visszatérő Sebastian Vettel az első kanyarban egyszerre érte utol az egyik Virgint, a mclarenesnek sikerült elvennie a némettől a második helyet.

A cserék után Schumacher és Button vívott négy körön keresztül ádáz csatát, de a címvédő nem tudta visszavenni a korábbi helyét, így lassan betagozódott a Mercedes mögé, Felipe Massa felzárkózott rájuk. Jó ideig nem is történt sok érdekesség azon kívül, hogy a hispaniás Karun Chandhok lekörözése közben előbb az őt utolérő Schumacher-Button-Massa hármasból a brazil az első szárnyával elcsípte az indiai autóját, majd később Jaime Alguersauri lökte meg a HRT-st, amiért végül ő kapott büntetést.

Tíz körrel a vége előtt kezdett újra izgalmassá válni a verseny, ugyanis Vettelnél fékhiba alakult ki, a német egyszer a kavicságyat is megjárta, a bokszba is kiállt, a negyedik helyre esett vissza. A csapat egyre lassabb tempóra “ösztökélte”, az utolsó körökön már tojásokon kellett egyensúlyoznia. A szerencse azonban végül rámosolygott, hiszen az utolsó előtti körben Hamilton gumija nem bírta tovább, és a 4. kanyarban bal első defektet kapott, a gumifalba csapódott.

Mark Webber és Sebastian Vettel (MTI/EPA)

Mark Webber és Sebastian Vettel (MTI/EPA)

Hamilton kiesésével Alonso a második, Vettel pedig a harmadik helyre lépett előre. A dobogósok mögött Schumacher – idei legjobb eredményével -, Button, Massa, Sutil, Kubica, Barrichello és Alguersuari ért be a pontszerző helyeken. A bajnoki küzdelemben Button megőrizte a vezetést, Alonso három ponttal mögötte a második helyre lépett, Vettel pedig a harmadik helyre kapaszkodott fel. A konstruktőri csatában maradt a McLaren, Ferrari, Red Bull sorrend.

forma 1-es Világbajnokság

Spanyol Nagydíj, Barcelona
Végeredmény:
1. Mark Webber (ausztrál, Red Bull)
2. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) +24.0
3. Sebastian Vettel (német, Red Bull) +51.3
4. Michael Schumacher (német, Mercedes) +62.1
5. Jenson Button (brit, McLaren) +63.7
6. Felipe Massa (brazil, Ferrari) +65.7
7. Adrian Sutil (német, Force India) +72.9
8. Robert Kubica (lengyel, Renault) +73.6
9. Rubens Barrichello (brazil, Williams) +1 kör
10. Jaime Alguersuari (spanyol, Toro Rosso) +1 kör
11. Vitalij Petrov (orosz, Renault) +1 kör
12. Kamui Kobajasi (japán, BMW Sauber) +1 kör
13. Nico Rosberg (német, Mercedes) +1 kör
14. Lewis Hamilton (brit, McLaren) +2 kör
15. Vitantonio Liuzzi (olasz, Force India) +2 kör
16. Nico Hülkenberg (német, Williams) +2 kör
17. Jarno Trulli (olasz, Lotus) +3 kör
18. Timo Glock (német, Virgin) +3 kör
19. Lucas di Grassi (brazil, Virgin) +4 kör
– Sebastien Buemi (svájci, Toro Rosso) – feladta a 42. körben
– Karun Chandhok (indiai, Hispania) – fa. a 27. körben
– Pedro de la Rosa (spanyol, BMW Sauber) – fa. a 18. körben
– Bruno Senna (brazil, Hispania) – fa. az 1. körben
– Heikki Kovalainen (finn, Lotus) – fa. az 1. körben
A világbajnokság a jövő héten a Monacói Nagydíjjal folytatódik.

A vb állása
Pilóták:
1. Button 70 pont, 2. Alonso 67, 3. Vettel 60, 4. Webber 53, 5. Rosberg 50, 6. Hamilton 49, 7. Massa 49, 8. Kubica 44, 9. Schumacher 22, 10. Sutil 16, 11. Liuzzi 8, 12. Barrichello 7, 13. Petrov 6, 14. Alguersuari 3, 15. Hülkenberg 1
Konstruktőrök:
1. McLaren 119, 2. Ferrari 116, 3. Red Bull 113, 4. Mercedes 72, 5. Renault 50, 6. Force India 24, 7. Williams-Cosworth 8, 8. Toro Rosso 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik