Élet-Stílus

A Nemzeti Vágtára készülnek országszerte

A május elején harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta programjához idén 13 vidéki közösség is csatlakozott, amelyek önálló előfutamokat szerveznek az ország minden szegletében. A Balatoni és a Palóc Vágta az előfutamok következő állomása.

Az előfutamok április végén kezdődtek, május 9-én a Balatoni Vágtán, egy héttel később a Palóc Vágtán ismerhetik meg az érdeklődők az ország két, egészen eltérő tájának jellegzetességeit, ráadásul újabb lovas élményekkel is gazdagodhatnak.

A Balatoni Vágtára ellátogatók Balatonlelle-Rádpusztán fél 11-től az előfutamokat, délután 3 órától a döntőt tekinthetik meg, amelyen a szervezők munkáját hivatalos stáb segíti. A rendezvényen a vágtán résztvevő települések alaposabb megismerése mellett lehetőség nyílik a Dél-Balatoni Borút Egyesület borainak megkóstolására is.

A Palóc Vágtára május 15-én Mátranovákon, a Faluhely majorban kerül sor. A rendezvény elsődleges célja, hogy hidat képezzen az egykori palócföldi települések országhatáron inneni és a határon túli közösségei között, illetve, hogy egy felhőtlen nap keretein belül mutassa meg a palóc népi kultúra megőrzött értékeit, a népi humorra, a palócok sokat emlegetett agyafúrtságára épített programok keretein belül.

Mivel a rendezvény középpontjában a ló, illetve a ló és az ember kapcsolata áll, a napot végigkísérik a lovas programok.
A nap fénypontja a vágta, amelynek döntő futamára délután négy órakor kerül sor, és a Nemzeti Vágta szabályai szerint zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik