Élet-Stílus

Visszadobták Polanski kérvényét

A svájci házi őrizetben tartott Roman Polanski ügyének tisztázásával kapcsolatban benyújtott újabb kérvényét támadta meg a Los Angeles-i ügyészség.

A filmrendező a három évtizeddel ezelőtti liliomtiprási ügyében eljáró ügyész, Roger Gunson év elején tett, zárt tárgyaláson elhangzott tanúvallomását akarta megkapni. Polanski ügyvédjei szerint ebben az ügyész beszámolt arról, hogy milyen eljárási hibák történtek a perben.

A már nyugalomba vonult Gunson tanúvallomását azért rögzítették, hogy szükség esetén rendelkezésre álljon akkor is, ha a volt ügyész később nem tudna megjelenni a bíróság előtt. A szeptemberben Svájcban letartóztatott, majd két hónappal később házi őrizetbe került Oscar-díjas filmes jogi képviselői többször kérvényezték, hogy az amerikai hatóságok ejtsék az ügyet, hiszen bizonyítékok vannak a bírói hibákra.

A Los Angeles-i kerületi ügyészség a korábbi kérvényeket és csütörtökön a mostani beadványt is azzal az indokkal vétózta meg, hogy csak Polanski személyes jelenlétében lehet lefolytatni az eljárást. A rendező ügyvédei azonban szeretnék elérni, hogy a svájciak ne adják ki Polanskit, és az amerikai bíróság távollétében rendezze az ügyet.

Az ügyészség egyúttal Polanskiék azon kijelentéseit is cáfolták, hogy a svájci hatóságoknak küldött kiadatási kérelemben hamis és hiányos állítások szerepeltek. Polanski újabb kérvényét hétfőn tárgyalja a bíróság.

Polanskit 1977-ben egy 13 éves lányon elkövetett liliomtiprásért tartóztatták le. Vádalkut ajánlottak neki, ezért bűnösnek vallotta magát, és 42 napot töltött elzárva, hogy elmeállapotát megvizsgálják. Az ítélethirdetés előtti napon azonban Franciaországba szökött, mivel ügyvédeitől megtudta, hogy a bíró az egyezséggel szemben súlyos börtönbüntetést készül kiszabni rá. Az Egyesült Államokba azóta sem tehette be a lábát, mert érvényes elfogatóparancs van kiadva ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik