Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Mediawave vagy Ben X

A héten leginkább a vidék indul be: Szombathelyen Mediawave, Miskolcon MEN, Pécsett Europa Mania. Fellép a Kispál, a Quimby, a Tankcsapda és Péterfy Bori. Kinyílnak a pincék, lesz Szelektív Nap és Esélyegyenlőségi Nap. Programajánló.

péntek, május 7.

Legjobb, ha vidéken töltjük május első péntekét, például Szombathelyen, Miskolcon vagy Pécsen. Szombathelyen dübörög a Mediawave Fesztivál leírhatatlan mennyiségű – filmes, zenei, képzőművészeti és egyéb – programmal. Péntek estére, mondjuk, emeljük ki a főtéren felállított nagyszínpad fő fellépőit: a helyi illetőségű Anima Sound Systemet és az amerikai Gil Scott-Heront. Ez utóbbi afroamerikai költő, zenész és spoken word előadóról azt kell tudni, hogy már 1970-ben megjelent első albumán is kemény média- és fogyasztói társadalomkritikát fogalmaz meg. A hosszú évek során megmerítkezett a jazz, a blues és a soul zenében, és feltalálta a rapet. A hiphop keresztapjának fellépése fél tízkor kezdődik.

Miskolcon most hétvégén van a nagymúltú egyetemi napok, a MEN. Pénteken a Depresszió, a PASO, Péterfy Bori és a Love Band, a Tankcsapda, a Kiscsillag és a Mystery Gang is fellép. Ugye, nem kell ennél nagyobb kínálat egy napra?

Esetleg Pécsre is elzarándokolhatunk az új autópályán, mert ott most lesz a Europe Mania fesztivál, „amelynek keretében Magyarország és Európa legfrissebb, legelőremutatóbb színházi és könnyűzenei produkcióit láthatja a nagyközönség”. Konkrétan pénteken – színházi vonalon – az „xxx performancest” és a The Frame-et, – könnyűzenei vonalon pedig többek közt – a Mala Vitát, az Electric Alleycatet, a Chicks on Speedet, és a Quimbyt.

Ha mégsem akarnánk elhagyni a fővárost, akkor a legjobb buliba menjünk! Mondjuk a West-Balkánba, ahová az osztrák Waldeck tér vissza downtempo-dub-nu jazz alapú produkciójával. Figyelem, bemutatkozik a komplett fúvósszekcióval felvértezett Waldeck Orchestra is! Vagy az A38 Hajóra, ahol a TASZ-osok és rajongóik buliznak az Irie Maffia Sound System, DJ Naga, DJ Beta (Hairy), DJ Kühl (Jellyroom) közreműködésével.

Ha valaki ír-szteptánc rajongó, akkor nyilván tudja (sőt már jegye is van), hogy erre ólálkodik a Michael Flatley-féle Lord Of The Dance. Pénteken és szombaton a Syma-csarnokban lokalizálódik a keltizmus.

—-szombat, május 8.—-

Továbbra is a vidéki levegőt ajánljuk. (Mediawave: többek között FM Zero, Naked Vibrations, Baba Zula, Kingalita & The Turo Rudi Gypsy Band – Miskolci Egyetemi Napok: Kispál és a Borz, Vad Fruttik, Anna & the Barbies, Kistehén, 30Y – Europe Mania: Junkie XL, Virgem Suta, Péterfy Bori)

Budapesten megint csak a West-Balkán ígéri a legígéretesebb bulit De-Phazz-zal, vagy a Club Cool a legújabb Bladerunnaz akcióval, a The Upbeats fellépésével. Esetleg a Gödör, ahol az angol Dreadzone áll össze a hazai The Carbonfoolsszal egy estére.

Páratlanul izgalmas Szalóki Ági és Borlai Gergő új együttműködése, a Kishúg, ami az A38 Hajón mutatja be új albumát. A két látszólag egymástól távoli zenei világ döbbenetes hangzású, közös, mélyből fakadó zenei nyelvet beszél, amelyben elektronikával megfűszerezett kortárs tánczene keveredik az archaikus népzenével.

Az egész országban ilyenkor tartják a Nyitott Pince Napokat is. A kezdeményezés arra vállalkozik, hogy népszerűsítse a pincelátogatást és becsábítsa a látogatókat a “hordók” világába. Aki szereti a jó borokat és szívesen keresné fel barátaival az ország legszebb pincéit, akkor ez az ő napja, rendezvénye. Az ország több mint száz pincészetének legkiválóbb borait ihatjuk féláron vagy ingyen.

Erősíthetjük a környezettudatosságunkat is az ötvenhatosok terén rendezett Szelektív Nappal. A National Geographic rendezvényén játékos formában mutatják be a szervezők a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás lényegét, az energiatakarékosságot a mindennapjainkban. A rendezvényen egész nap várják és fogadják a szelektíven gyűjthető szemetet (egyéb háztartási hulladékot nem); a veszélyes hulladékot (akkumulátor, elem), a nem környezetbarát, elavult háztartási gépeket. A látogatók ajándékot kapnak, ha a fent említett hulladékokat elhozzák a rendezvényre. És persze lesz ám mulatozás Till Attila vezényletével, és az Alma zenekarral, a Roy és Ádámmal, Rúzsa Magdival.

—-vasárnap, május 9.—-

Nincs jobb vasárnapi program, mint felsétálni a budai várba, főleg, ha ott épp a Budai Gourmet és Jazz Napok utolsó napját még elcsíphetjük. A hazai gasztrokulturális élet legszínvonalasabb rendezvénye ínycsiklandó kínálatával, változatos kulturális programjaival csábítja a Budavári Palota teraszaira a vendégeket. A bor és a jazz házasításába “marinírozott” izgalmas kulináris seregszemlén idén is a legjobb hazai ínyesmesterek, borászok és sajtkészítők mutatkoznak be.

A Budapest Jazz Clubban pedig a sógorok jazzistáira rázhatjuk fejünket. Az I. Osztrák Jazz Napokon. Itt Bécs városának legtehetségesebb jazz-zenészei állnak színpadra. A szervezők a bécsi Porgy & Bess egyedülálló és varázslatos hangulatát kívánják megteremteni hazánk egyik legpatinásabb koncerttermében. A zenei maraton során fellép Pongracz – Pirker – Satzinger, a Peter Rom Trio és a Jazzwerkstatt Wien. A jazzrajongók egyébként az A38 Hajót is választhatják, itt mutatja be a Nagy János Trió az új lemezét.

A Zöld Pardonban a Másfél, az Old Man’sben a Steel Orange játszik.

—-Családi program, mozi, kiállítás—-

Az Esélyegyenlőség Napja

A Millenárison zajló rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az esélyegyenlőségre, és békésen és nevelő szándékkal tiltakozzon minden olyan diszkrimináció ellen, amely a hátrányos helyzetben élőkkel szemben nyilvánul meg.

A házigazadák – Hajós András és Lang Györgyi – már tizenegykor felkonferálja Sub Bass Monstert és az Animal Cannibalst, majd sorban a nap folyamán a Szakcsi Lakatos Béla Triót, Póka Angélát, Nagy Szabolcsot, Molnár Ferenc Caramellt, László Boldizsárt, a Budapest Klezmer Bandet, Palya Beát és a Pa-Dö-Dőt.

Mozi

Az út

Menjek vagy maradjak – Mediawave vagy Ben X 1

John Hillcoat Cormac McCarthy, a Nem vénnek való vidék írójának könyvét álmodta vászonra Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee és Robert Duvall főszereplésével. A történet szerint több mint tíz év telt el azóta, hogy Amerikát elpusztította valamilyen rejtélyes kataklizma. Csak egy villanásra emlékeznek a túlélők, megszűnt az energiaellátás, kitört az éhínség, az emberi civilizáció végállapotba került. Egy férfi és egy kisfiú indul útnak rongyaikba burkolva az óceánpartra, összes vagyonuk – a takarók, palackok, rongyok – elfér egy rozoga bevásárlókocsiban. Vándorlásuk során rejtőzködniük kell a túlélőkre vadászó bandák, tolvajok, és más kétségbeesett lények elől. Fizikai állapotuk egyre romlik, az erőltetett menet, az élelemhiány és a hideg megteszi a magáét. Mégis, ebben a sivár univerzumban is akadnak boldog percek, az emlékezés, az önfeláldozás, és a szeretet pillanatai, és ezek adnak értelmet a túlélésért való küzdelemnek.

Kiállítás

A képzelet tudománya – Nemzetközi csoportos kiállítás

Menjek vagy maradjak – Mediawave vagy Ben X 1

A Ludwig Múzeum kiállítása az 1945-1989 közötti periódus európai és észak-amerikai kultúráját értelmezi nemzetközi kortárs képzőművészek munkáinak bemutatásán keresztül. A hidegháborús időszak szorongással és versengéssel árnyalt utópiáit ebben a két táborra szakadt világban gyakran természettudományos eredmények és technológiai fejlesztések táplálták, legyen szó a jövő társadalmainak építendő városokról, az infokommunikációs forradalomról vagy az űrversenyről. Az “egzakt” tudományos tények és a precíz, élettelen gépek a fantázia, művészi kreativitás, társadalmi feszültségek, politikai ideológiák, fóbiák szűrőjén át a késői modernizmus egy sajátos, hol optimista, hol fenyegető vagy éppen apokaliptikus víziójává alakultak. Mára ez a mítosz, az elmúlt két évtized politikai változásainak és elképesztő technológiai fejlesztéseinek hatására nemhogy elhalványult volna, hanem a kortárs kultúra egyik mély és igen termékeny táptalajává vált.

Kiállítók: Pawel Althamer, Gerard Byrne, Csákány István, Marine Hugonnier, Kaszás Tamás, Kokesch Ádám, Chris Marker, Anna Molska, Deimantas Narkevicius, Panamarenko, Daniel Roth, Saso Sedlacek, Jane és Louise Wilson.

—-Tévéajánló—-

péntek, május 7.
m2, 22:05

Ben X

Menjek vagy maradjak – Mediawave vagy Ben X 1

Egy nagyhatású Nic Balthazar-film, amelynek címszereplőpje különleges életét furcsa rituálék szerint éli. A saját világában él, ami egyben egy internetes szerepjáték világa. Ben valódi élete ugyanis valóságos pokol: az iskolában két fiú zaklatása szinte halálos fenyegetést jelent a fiú számára. Bennek azonban van egy terve, mely egy szóban foglalható össze: gyilkosság. De aztán Ben az interneten megismerkedik Scarlite-tel. A lány felborítja az eredetei elképzeléseit.

szombat, május 8.
Duna Tv, 21:00

Good Will Hunting


Menjek vagy maradjak – Mediawave vagy Ben X 1

Gus Van Sant sok díjat elnyert filmjének a főszereplői, Matt Damon és Ben Affleck írták a forgatókönyvét is. (Na jó van itt még egy főszereplő is: Robin Williams.) Will Hunting még csak húszéves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Barátaihoz hasonlóan gürcöl, amikor éppen nem a helyi bárban lóg vagy nem keveredik összetűzésbe a törvénnyel. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis homályos történelmi utalásokat idéz fel fényképszerű emlékezetéből és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Az egyetlen dolog, amire ez a bámulatosan okos és lehetetlenül dühös fiatalember nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól. Egyetlen reménye Sean McGuire, az egyetemi professzorból lett pszichológus, aki csodálja a fiú érzelmi küszködéseit és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem.

vasárnap, május 9.
m1, 21.00

Mária szerelmei


Menjek vagy maradjak – Mediawave vagy Ben X 1

Ivan Bibic (John Savage) katonaként sok szörnyűséget látott a második világháborúban, és azon kevés szerencsés közé tartozik, aki túlélte a világégést. Amikor hazatér a pennsylvaniai kis bányászvárosba, hogy feleségül vegye menyasszonyát, Mariát (Nastassja Kinski), úgy érzi, végre egyenesbe hozhatja életét. Ám hiába várta vissza szerelme, kettejük kapcsolatát beárnyékolja a múlt. Megpróbálnak új életet kezdeni együtt, de a fiú, Maria minden igyekezete ellenére sem tudja teljesen túltenni magát a történteken. Annyira kívánja és tiszteli Máriát, hogy az ágyban rendre csütörtököt mond.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik