Élet-Stílus

Nem csak az ember használ szexuális segédeszközt

A csimpánzok eszköztára mintegy 20 szerszámot tartalmaz, amelyek között akad egy szexuális segédeszköz is - állítja egy brit főemlőskutató.

William C. McGrew, a Cambride-i Egyetem professzora a Science folyóiratban tette közzé ezt állító tanulmányát, pontosan fél évszázaddal azután, hogy Jane Goodall 1960-ban Tanzániában megfigyelte, hogy a csimpánzok egy “megmunkált” fűszál segítségével piszkálják ki a termeszeket a járataikból. Korábban azt gondolták, hogy az ember az egyetlen élőlény a Földön, amely tevékenységéhez szerszámokat használ – számolt be a megfigyelésről a The New York Times.

“Most vagy újból meg kell határoznunk a szerszámot, újra kell definiálnunk az embert, vagy emberiként kell elfogadnunk a csimpánokat” – jelentette ki akkor a felfedezés nyomán Goodall mentora, Louis Leakey. McGrew azt állítja, hogy ismeretei szerint a majmok 20 eszközt használnak “különböző funkciókhoz a mindennapi életben, beleértve a megélhetést, társas érintkezést, a szexet és az önfenntartást.”

A szexhez használt segédeszköz a brit professzor szerint nem más, mint egy levél, vagy egy levélköteg. Ennek ideális esetben száraznak kell lennie, mert az ad ki hangot, ha a csimpánz tépdesi vagy dörzsölgeti. “A hímnek alapvetően magára kell terelnie a nőstény figyelmét és fenntartani azt” – nyilatkozta McGrew. “Az egyik módja ennek a levéltépdesés.”

A professzor szerint ez a papír szakadásához hasonló hangot ad. A hang nem nagyon feltűnő, de jellegzetes. “A hím összeszed egy vagy több levelet és úgy ül, hogy a nőstény láthassa. Széttárja a lábát, hogy a nőstény láthassa az erekcióját, közben pedig a középső ér mentén apró darabokra tépkedi a levelet, leejtve a leszakított darabokat. Olykor egy fél tucat levélre is szükség van ahhoz, hogy a nőstény felfigyeljen rá.”

McGrew úgy véli, hogy a nőstény összekapcsolja a kettőt, s ha érdekli az udvarló, magához engedi. A kifogásra, hogy az ekkép használt száraz levél nem tekinthető igazából szexuális segédeszköznek, a főemlőskutató azt felelte, hogy
a tárgy megfelel annak, ahogy az antropológusok az eszköz fogalmát meghatározzák.

“A hím hordozható tárgyat használ egy cél elérése érdekében. Ebben az esetben pedig a cél nem az eleség megszerzése, hanem a párzás” – mondta. A levéltépkedés ugyanakkor csak lokális jelenség a csimpánzok között. A szexuális közeledésnek ezt a módját kizárólag egy tanzániai csipánzkolóniánál figyelték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik