Élet-Stílus

Büntetőkkel döntős a Vasas

A címvédő Vasas lesz az Eger ellenfele a férfi vízilabda-bajnokság fináléjában, miután az elődöntős párharc szerdai, harmadik játéknapján hosszabbítást követően büntetőkkel legyőzte a Szeged együttesét, így 10-4-es pontkülönbséggel bizonyult jobbnak a párharcban.

A Komjádi uszoda átépítése miatt a piros-kékek átmeneti otthonában, a Szőnyi úton rendezett mérkőzésen a Vasas legfiatalabb olimpiai bajnoka, Varga Dénes két pontos megoldásával indult a gólgyártás (2-0).

Az ex-vasasos Vindisch Ferenc szépített, majd a háromszoros olimpiai bajnok center, Molnár Tamás egyenlített, aztán az ötkarikás aranyérmes Hosnyánszky Norbert bombáját ellensúlyozta Vindisch (3-3).

A folytatásban a bombaformát kifogó ifjabbik Varga jelentette a Vasast, mert a második nyolc percben sorra csak “Dumi” volt eredményes (4-3, 5-3), s a nagyszünet előtt is az ő – immár ötödik (!) – találatára válaszolt Somogyi Balázs (7-6). A harmadik negyedet Kovács Róbert eredményes ügyködése vezette be, ám a szegediek ifjú titánja, Török Béla hálószaggató lökettel közelebb hozta együttesét (8-7), az ellenállhatatlan Varga Dénes hatodik gólja után Molnár szabaddobásból szépített, Török akciógólja pedig már az egyenlítést jelentette (9-9).

Az izgalmak fokozódtak, ezt jelezte, hogy a szegediek korábban “besárgult” mestere, Kásás Zoltán után sárga lappal figyelmeztették az angyalföldiek vezetőedzőjét, Földi Lászlót is, majd a játékvezetők ítéleteit vehemensen kifogásoló vasasosok közül a szakosztályvezető Méhes Jenőnek a piros lapot mutatták fel, aki tapssal “honorálta” a büntetést. Benn a vízben is akadt fejlemény: Katonás Gergő és Török gólváltását követően Decker Ádám révén került vissza az előny a Vasashoz (11-10). A drámai végjátékban két másodperccel a dudaszó előtt Komlósi Péter megtalálta a rést Nagy Viktor kapujába (11-11), így következhetett a hosszabbítás.

Ennek első három percében Hosnyánszky emberelőnyből volt eredményes, de – akcióból – Molnár sem maradt adós (12-12), a másodikban viszont már érintetlen maradt mindkét kapu, jöhettek a büntetődobások. Az ötmétereseknél az “alaplövők” közül többen hibáztak itt is, ott is, végül az olmpiai bajnok Vasas-center, Kis Gábor gólja döntött, nyert 15-13-ra, és ezzel döntős a bajnoki címvédő együttes.

Varga Dénes dob kapura a szegedi védők gyűrűjében (MTI)

Varga Dénes dob kapura a szegedi védők gyűrűjében (MTI)

Az Eger még korábban szintén bejutott a döntőbe, miután a harmadik elődöntős felvonáson hazai környezetben 8-5-re legyőzte az FTC csapatát. A népligeti vereség után egy rendkívül motivált hazai csapat ugrott a medencébe. Az egriek jól védekeztek, a kapujába visszatérő Szécsi Zoltánnak az első négy percben mindössze egyszer kellett védenie. Graham szélről szerzett gólt, majd Biros ötméteresével szemben tehetetlen volt Jászberényi. Varga Zsolt bombájával pedig már háromgólosra nőtt a különbség. Weszelovszky az első játékrész utolsó percében szépített büntetőből.

A hazaiak két előnyt is gólra váltottak: előbb Hárai közelről passzolta be Hegedűs átadását, majd a kapusról kipattanó labdát Graham könyörtelenül bombázta a hálóba. A vendégek ismét csak Weszelovszky pontos lövésével próbálták tartani a lépést. Félidőben 5-2-re vezetett az Eger. Fordulás után több mint hatperces gólszünet következett. Szécsi könnyedén hárította a távoli lövéseket, az egri támadók pedig ritkán találták el a kaput. Az első egri előnyt Biros lőtte be, Tóth Márton is megszerezte a harmadik ferencvárosi gólt. A negyedik negyedben már négygólosra nőtt az egri előny, ezzel eldőlt a párharc.
“Nehéz volt, de megoldottuk” – összegzett Gerendás György, a sorozatban harmadszor bajnoki döntős, idén 100 éves egri klub vezetőedzője. Kollégája, Godova Gábor azon búslakodott, hogy csapata nem tudta megismételni az egy héttel ezelőtti teljesítményét.

vízilabda OB I, rájátszás

Elődöntő 3. mérkőzés
VasasPlaket – Szeged-Beton VE 15-13
(3-3, 4-3, 2-3, 2-2, 1-1, 0-0, 3-1) – büntetőkkel
Gól: Varga Dénes 7, Hosnyánszky 3, Létay, Kovács, Katonás, Decker, Kis 1-1, illetve Török, Molnár 3-3, Vindisch, Somogyi 2-2, Busila, Komlósi, Juhász 1-1
A párharc végeredménye: 10-4 a Vasas javára.

Eger – FTC 8-5
(3-1, 2-1, 1-1, 2-2)
Gól: Graham, Biros 2-2, Varga Zs., Hárai, Bárány, Kovács Gábor 1-1, illetve Weszelovszky, Tóth M. 2-2, Balatoni 1
A párharc végeredménye: 10-4 az Eger javára.

Az 5-8. helyért, 4. játéknap:
UTE – Domino Honvéd 7-16 (1-4, 0-5, 1-4, 5-3)
Szolnoki Főiskola VSC – BVSC-Zugló 7-7 (2-2, 2-1, 1-2, 2-2)
A 9-11. helyért, 4. játéknap:
Szentesi VK-OSC 10-10 (1-3, 4-2, 4-4, 1-1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik