Élet-Stílus

Fülekre vigyázni: indul a hullámvasút!

Amerikai orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a hullámvasutak kanyarjaitól nem csak a lélegzet akadhat el, hanem átmeneti hallásvesztést is okozhatnak.

Egy férfi a hullámvasúton beszélt a barátnőjéhez, azzal, hogy oldalra fordította a fejét, fülét a gyorsulás teljes hatásának kitette. Olyan fülsérüléseket szenvedett, amit más esetben légi utazáskor, vagy búvárkodáskor szereznek, melynek tünetei a fül kattogása, szélsőséges esetben a hallás átmeneti elvesztése. A gond egyre gyakrabban előfordulhat, hiszen a hullámvasutak egyre gyorsabbak és magasabbak lesznek.

A kellemetlen jelenségért a hirtelen nyomáskülönbség tehető felelőssé, a férfit a hullámvasúton 4000 kPa nyomás érte a gyorsulás miatt, amit nagyon nehéz kiegyenlíteni a szokásos rágózással, vagy ásítással. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a hullámvasutak sebessége folyamatosan nő, így egyre gyakoribb a veszélye a barotraumának is. Ellene egyetlen módon védekezhetnek az utasok, méghozzá azzal, ha végig menetirányban maradnak, így nem éri a fület gyorsulásból származó erőbehatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik