Élet-Stílus

Játszik velünk a tűzhányó

A megváltozott széljárás ismét felénk sodorja a vulkáni hamut Izlandról, az ír légteret már lezárták. A tűzhányó ismét egy nagyobbat durrantott, és még nem mutat hajlandóságot, hogy befejezze tevékenységét. Európa légiforgalmát még egy darabig a szélirány fogja befolyásolni: a következő négy napban Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország kap majd a hamuból.

Az izlandi Eyjafjallajökull korántsem fejezte még be működését, de az utóbbi időben az időjárás kegyes volt hozzánk, Európát elkerülte a hamufelhő. A hét elején viszont változott a szélirány, és a vulkáni por a Brit szigetek felé vette az irányt, az ír légteret már le is zárták. A tűzhányó ráadásul hétfőn egy „nagyobbat pöffent”, ami újabb nagymennyiségű hamut juttatott 5-6 kilométer magasságba a légtérbe – tudta meg az fn.hu Harangi Szabolcs vulkanológustól, az ELTE tanszékvezető professzorától.

A tűzhányó a hétfői napon szinte végig felhőbe burkolódzott, csak dél körül volt egy rövid időszak, amikor kibukkant a sötét vulkáni hamufelhő, ami magasabbra emelkedett, mint az elmúlt napokban: a korábbi 2-3 kilométeres magasság helyett most 5-5,5 kilométerre jutott. A vulkán környezetében is sűrűbbé vált a vulkáni hamuhullás, a helyszínen dolgozó szakemberek erős robbanásokat hallottak – írja blogjában a vulkanológus.
Nincs félnivalónk

A következő 4-5 napban Magyarországra nem jut a vulkáni hamuból. A számítások szerint a légmozgások déli irányba mozgatják a hamufelhőt, amely Nagy-Britanniát teljesen beteríti, érinti Franciaország északnyugati területeit, és csütörtök-péntekre eljut Spanyolországba is – közölték az fn.hu kérdésére az Országos Meteorológiai Szolgálatnál.

Harangi az fn.hu-nak kiemelte: egy gleccserjéggel fedett vulkánról van szó, és bár a jégsapkát már „ledobta magáról”, olvadékvízből bőven van utánpótlás. Feltehetően a hétfői hevesebb kitörést is a kráterbe került nagyobb mennyiségű víz, azaz az olvadék hatására felszabaduló vízgőz idézhette elő. A szakember szerint nem lehet előre megmondani, hogy meddig tart még az Eyjafjallajökull aktivitása, a legutóbb másfél évig ontotta magából a törmeléket. Ebből azonban még semmire nem szabad következtetni: annyi bizonyos, hogy a kitörések hullámszerűen hol erősödnek, hol némileg csitulnak.

A hétfői kitörés (forrás: tuzhanyo.blogspot.hu)

A hétfői kitörés (forrás: tuzhanyo.blogspot.hu)

Hazánkban aggodalomra nincs ok, Magyarországra nézve semmiféle veszélyt nem hordoz a hamufelhő. Az izlandról származó hamuminták elemzése egyébként Magyarországon is folyik, egészségre káros anyagot nem mutattak ki belőle.

A természet szeszélyes

Hogy mennyire kiszámíthatatlan egy vulkán működése, arra ismét a Tűzhányó blogot idézzük. Két éve, 2008. május 2-án szinte minden előjel nélkül kitört a chilei Chaiten vulkán. A kitörés előtt a tűzhányó csak kis figyelmet kapott, geológiáját alig ismerték, a legutolsó kitörése 9400 éve volt, és semilyen jel nem utalt arra, hogy a vulkán ébredezne. Chaiten egy Chile 120 tűzhányója közül, és az emlitett okok miatt nem számított komoly fenyegetésnek.

Mindössze 36 órával a kitörés előtt egy távoli, a tűzhányótól 300 kilométerre eső műszer szeizmikus aktivitást észlelt. Helyi idő szerint hajnali négykor kezdődött meg a körülbelül hat órán át tartó nagy erejű kitörés, a hamufelhő 21 kilométer magasságba emelkedett. Az ezt követő napokban csak kisebb hamufelhőket figyeltek meg, mígnem május 6-án, majd 8-án egy-egy újabb kitörés történt. A vulkán, bár változó intenzitással, de azóta is folyamatosan aktív.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik