Élet-Stílus

Pirulában az egészség?

Szervezetünk zavartalan működéséhez szükségünk van vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre is.Ezek mesterséges pótlása ma már általános, habár nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet.

Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek – ezek tartoznak az energiát nem adó, úgynevezett mikrotápanyagok közé, ellentétben a fehérjékkel, zsírokkal és szénhidrátokkal. A könnyebben fellelhető ásványi anyagokat alapvetően az különbözteti meg a nyomelemektől, hogy utóbbiakból csak nagyon kevés van szervezetünkben. Ásványi anyag a kalcium, a nátrium, a magnézium és a foszfor, míg a legfontosabb nyomelemek: a vas, a réz, a cink, a fluor, a jód és a szelén.

A vitamin szóösszetételt Kazimierz Funk biokémikus alkotta meg. Utóbb betűkkel különböztették meg a vitaminokat, s további felosztásként a betűk után kis számokat is tettek. Léteznek vitaminszerű anyagok is, például a glükozamin vagy a lutein, amelyek alkalmazása szintén hasznos a szervezetünk számára.

A szakértők többsége szerint ma minden magyarországi felnőttnek szüksége van valamilyen vitaminbevitelre, továbbá ásványianyag- és nyomelempótlásra. Kutatásokból többek között kiderült, hogy nőknél a vas, férfiaknál a cink pótlása a legkritikusabb. A C-vitamin esetében pedig még a természetes bevitel szempontjából kedvező időszakban is kimutatható a hiány.

A vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó termékek elősegítik a betegségmegelőzést és az egészségmegőrzést. Lehetnek ezek gyógyszerek vagy étrendkiegészítők is. Az előbbiekhez az Országos Gyógyszerészeti Intézet ad ki engedélyt, az utóbbiak forgalomba hozatalát az Országos Táplálkozási Intézet regisztrálja.
A vény nélkül kapható gyógyszereket gyakorlatilag patikákban forgalmazzák. Az étrendkiegészítők közé tartozó termékeket a patikákon kívül főként a drogériák, kisebb arányban a hipermarketek szabad polcairól, továbbá web-áruházakból lehet beszerezni. Fontos körülmény, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek és az étrendkiegészítők egyaránt szabadáras termékek, így ezeket patikánként, értékesítő helyenként eltérő árakon kínálják.

Az alábbiakban nem reprezentatív felmérésünk olvasható arról, hogy más-más korú, egészségi állapotú, anyagi helyzetű emberek általában milyen termékeket fogyasztanak.

GERGŐ, KISPÉNZŰ FŐISKOLÁS.
A 20 esztendős, Kecskemétről származó Gergő egyik barátjával albérletben lakik Budapesten. A H1N1 járvány idején nem oltatta be magát, de beteg sem akart lenni, ezért az egyik nagy gyártó C-vitaminját kezdte szedni. Aztán olcsóbb megoldást talált. A patikákban sorakozó különféle vitaminkészítmények között felfedezte a Vitaday 1×1 C-vitamin étrendkiegészítőt, ennek egy doboza 30 darab tablettát tartalmaz, ajánlott ára barátságos, mindössze 345 forint.

LUCA, EGYETEMISTA.
A 21 éves Luca soha nem kedvelte a hagyományos megoldásokat, s ez a szokása még a vitaminfogyasztására is rányomja a bélyegét. A vitamin sprayt nem kell külföldről rendelnie, mert a Házipatika.com webáruházában kapható. A lány táskájában elfér a spray, így bárhová magával viheti. Alkalmazásakor nem jelentkeznek szokásos nyelési problémái. A C+Cink vitamin sprayben található C-vitaminnal az immunrendszerét erősíti, míg a cink elsősorban vírusölő tulajdonságáról ismert. Egy flakonban 240 adag van, ami pontosan egy hónapra elég. A bőkezű szülői segítségre támaszkodó lánynak nem okoz gondot, hogy a termékért havonta 6375 forintot adjon ki.

KATALIN, NAGY VITAMINFOGYASZTÓ.
A magát egészségtudatosnak nevező, 30-as évei közepén járó, csinos nő a civilizációs betegségekre szerinte megoldást kínáló paleolit étrendet követi. Ennek alapján a tej mérgező ital, a nagy szénhidráttartalmú ételek szóba se jöhetnek, a hüvelyesek szintén felejtősek, viszont korlátlanul fogyasztható egyéb zöldség és gyümölcs, sajt és tojás.

A hivatalosan ajánlottnál magasabb vitamindózist szed, főleg D-vitaminból, továbbá C-vitaminból és különféle B-vitaminokból. A termékek egytől egyig gyógyszerek. Mivel számítógépes környezetben dolgozik, kéthetes olvasás, kutatás, majd az ismerősöktől való érdeklődés után úgy döntött, hogy az itthon receptköteles és drága D-vitamint külföldről, az internetről rendeli meg. Az ajánlott adag nyolcszorosát szedi, például azért, mert az étrend megalkotója szerint ez véd a rák ellen. Háromhavi adagért 1–2 ezer forintot fizet. A C-vitamin-hiányos állapotok megelőzésére alkalmas, Magyarországon kategóriateremtő Cetebe 500 milligrammos retard kapszulából naponta kettő csúszik le a torkán. Ez havonta 1500 forintjába kerül, ugyanis a 120 darabos kiszerelésűért 3000 forintért jut hozzá.

Az idegi és mozgásszervi fájdalmas állapotok feloldását kínáló, benfotiamint, valamint B12 vitamint tartalmazó vitaminkomplex, a Milgamma 50 darabos kiszereléséből egy darab 55 forintba kerül, s mivel naponta kettőt szed, a havi adagért 3300 forintot hagy a patikában. A Magyarországon 1998 óta vény nélkül kapható, hazánkban a legnépszerűbb ásványianyag-készítményt, a Magne B6 Extra filmtablettát nem folyamatosan, hanem kúraszerűen szedi, egyebek közt azért, hogy elkerülje a felelősségteljes munkájából adódó feszültséget és kimerültséget. A 30 darabos csomagolásért közel 1000 forintot fizet, s mivel napi négy darabot vesz be, az ásványianyag-készítmény havi 4000 forintjába kerül. Az ajánlottnál jóval több vitamint fogyasztó Katalin így havonta mintegy 10 ezer forintot költ kedvelt mikrotápanyagaira.

PÉTER, EGÉSZSÉGESEN ÉLŐ MENEDZSER.
Egy nemzetközi cég magyarországi leányvállalatának első számú vezetőjeként rengeteg elvárásnak kell megfelelnie a 34 esztendős fiatalembernek. Mivel az egészséges életmódot igen fontosnak tartja, ilyen környezetben is igyekszik hangsúlyt fektetni a többé-kevésbé rendszeres sportolásra és az egészséges táplálkozásra. Télen frissen facsart citrusfélékkel kezdi reggelijét, tavasztól őszig sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt.

A téli hónapokban mégis multivitamint szed, általában Actival Maxot, amit néha a Centrum A-tól Z-ig nevűvel vált fel. A felnőtteknek kínált Actival Max étrendkiegészítő multivitamin ásványi anyagokat és nyomelemeket egyaránt tartalmaz, s a menedzser a jelentős szellemi és fizikai igénybevétele miatt, jó közérzete fenntartása érdekében tartja előnyösnek a szedését. A 30 darab filmtablettához alig 1800 forintért juthat hozzá. A megújult Centrum A-Z luteinnel Magyarországon az egyik első olyan étrendkiegészítő, amelyet már az új európai adagolási javaslat (recommended daily allowances – RDA) figyelembevételével állítottak össze, 30 tabletta ajánlott fogyasztói ára 1975 forint. Péter szabad idejében sportol, fut, illetve dzsúdózik. Fontosnak tartja, hogy ne hízzon el. Ezért a súlyleadást segítő, konjugált linolsavat és zöldteakivonatot tartalmazó Bio C.L.A. étrendkiegészítőt szedi. Sportolás előtt két darabot vesz be, mert a konjugált linolsav zsírcsökkentő és izomépítő tulajdonsága a kombinált erőfeszítés, vagyis a mozgás és a tablettaszedés eredménye. A hatvan tabletta 5300 forint, de mivel nem sportol mindennap, egy doboz akár két-három hónapra is elegendő a számára.

JUDIT, DIPLOMÁS FIATAL NŐ.
Főiskolásként nem folyamatosan, hanem a vizsgaidőszakokban, kúraszerűen szedte a különféle vitaminokat, ezért a pénztárcáját sem nagyon terhelte meg a vásárlás. Az Angliában töltött félév tanulmányi időszaka alatt boldogan tapasztalta, hogy a bevásárlóközpontokban, például a Tescóban kapható vitaminok nagyon olcsók.

Fej fej mellett

A TNS Healthcare 2010 áprilisában felmérést végzett a vitaminmárkák főbb fogyasztói jellemzőiről. Ebből kiderült, hogy ha a teljes vitaminpiacot egységesen figyelték, a Centrum és a Béres csepp vetélkedését lehetett látni az első helyért, míg a korábban lényegesen aktívabb Actival kismértékben leszakadt az élbolytól. Figyelemre méltó az egyik legnagyobb költéssel jelen lévő Supradyn előkelő helye a spontán említéseknél és a retard, kategóriát megteremtő C-vitamin, a Cetebe szereplése is.

Itthon kedvence az Actival Kid multivitamin rágótabletta, mert csak nehezen tudja lenyelni a neki való pirulákat. Naponta legalább hármat elszopogat belőle. Mivel jónak tartotta, vizsgaidőszakban próbálkozott a Supradynnal, de más tablettákhoz hasonlóan azzal se tudott megbirkózni. A 12 féle vitamint, 8 ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó Supradyn havi adagja körülbelül 1600 forint.

Vizsgaidószakban MagneB6-ot is szedett, de nem sokáig, mert csak kínkeservvel tudta lenyelni. A Nutrilite B komplex ugyancsak jó szolgálatot tett, a 30 és a 100 darabos kiszerelés ára 2000 és 5000 forint között mozgott.

ISTVÁN, CSALÁDCENTRIKUS ÜZLETEMBER.
A 42 esztendős István egy kisvállalkozást irányít. Szabadidejében szívesen tesz-vesz családi házuk kertjében, vagy kirándul a hatesztendős fiával. Fontosnak tartja a rendszeres sportolást is, hogy sokáig jó karban maradjon, pedig már érzi az ízületeit. Utóbbi panaszára kezdte szedni a magyar piacon a közelmúltban megjelent Herbavital Porc tablettát. Amikor a munkahelyén pörgős időszakok követik egymást, az Actival Energia komplex étrendkiegészítőt szedi. Az Eurovit Koenzim Q10 kapszula szerinte javítja fizikai állóképességét, sportolás során növeli a teljesítményét. A nemrég lezajlott járvány miatt még most se mond le a C-vitaminról: az Egis filmtablettájára esküszik.

Második gyermeküket váró, két hónapos terhes felesége, Anna az Elevit Pronatal vény nélkül kapható gyógyszert veszi be a reggelijével. Anna, amint másállapota tudomására jutott, azonnal elkezdte szedni ezt a „terhesvitamint”. Gyermekük, Márk a Multi-Tabs Omega-3 Kidet kapja. A család havonta 11 500 forintot költ az említett termékekre.

ZOLTÁN, NAGYCSALÁDOS.
Zoltán feleségével közösen neveli három gyermeküket, egészségüket ősztől tavaszig vitaminokkal próbálják karban tartani. A legkisebb csemete nátha miatt mégis többet volt otthon, mint az óvodában. Számos készítményt próbáltak már ki évről évre, de legjobb tapasztalataik az egyik DM-drogériában felfedezett Immuno-Kid tablettáról vannak. Mindegyik, még a legkisebb gyerek is ellenállóbb lett, összességében kevesebb betegséget kaptak el, mint korábban. Az egyetlen, nem elhanyagolható probléma számukra az ár, mert a három gyermek havi adagja összesen 9000 forintra rúg. Persze, ha egy hosszabb és több gyerekre kiterjedő megbetegedés költségeit nézik, akkor már nem annyira hatalmas ez a tétel.

ISTVÁN ÉS FELESÉGE, ERZSÉBET.
István és felesége minden hónapban elfogyaszt egy-egy üveg Béres Csepp pluszt. Szerencsére nincs szükségük nagy adagra a szervezetük ellenálló-képességét támogató cseppekből, ezért fejenként 1300 forintért vesznek egy-egy 30 milliliteres kiszerelést. A készítménnyel együtt naponta egy darab 50 milligrammos C-vitamint is be kell venniük, amit 660 forintért vesznek meg. A kiszerelés kettőjüknek két hónapig elég, vagyis havonta 330 forintot adnak ki érte. Vesznek még Actival 50+ komplex étrendkiegészítőt, ez egy multivitamin ásványi anyagokkal és nyomelemekkel az 50 éven felülieknek. A gyártó azért ajánlja, mert a szervezet fizikai és szellemi teljesítőképességének fenntartásához szükséges ginsenget és a szövetek védelméhez szükséges karotinoidokat is tartalmaz. Kettőjük havi adagja 3000 forint. Mivel a szemük világára is szeretnének vigyázni, s mert látószervük öregedési folyamata lassítható bizonyos tápanyagok rendszeres fogyasztásával, ezért Szemerő Lutein Forte filmtablettát is szednek, ami havonta kettőjüknek 3750 forintba kerül. A 90 darabos, 4700 forintos, szintén kifejező nevű Porcerő Forte havi adagja 3100 forintot kóstál. A házaspár így az egészségére havonta közel 13 ezer forintot költ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik